Tuesday, September 29, 2015

INTRODUCTION TO KIDZANIA KUALA LUMPUR ~ WE WERE HERE :)

nice kan?
mcm kaunter drop bag kat airport :)
nice...

alhamdulillah, plan last minit menjadik.
sukses bw anak-anak ke kidzania kuala lumpur.
saya beli tiket masuk kidzania ni secara online aje.
sebab :


  1. dpt lebih murah 10%
  2. tak perlu la nanti buang masa nak beratur beli tiket di kaunter, maklumlah cuti skola. takut ramai org!
  3. dpt plan masa lebih baik. maklumlah, kami dtg dari melaka, kan...

izzat menguap la plak :)
yes la. kul 6.30 pagi da bangun and mandi, kan...
memang la tido dlm kereta hingga sampai kidzania.
tapi dlm kereta tak selesa, kan...

kami sampai sana lebih kurang jam 9.45 pagi.
parking bawah kidzania. alhamdulillah masih byk kekosongan.
tapi maaf tak tau plak rate parking nyer brape, kami guna touch & go aje.

sampai aje kat ground floor, tak perlu beratur panjang, yahooo...
hanya terus ke section tiket online.
tunjuk slip payment yg wajib di print out ye terlebih dahulu sebelum dtg.
if tak print out, akan kena caj if nak print. rate nyer dlm RM5 kalau tak silap.


dpt la gelang merah mcm kat tgn izzat kat gambo di atas tu :)
less than 10 minutes settle!


ni yg menarik sebab session da dijadikan hanya satu session.
dari kul 10 pagi hingga 9 malam :)
tak mcm dulu, terbahagi kpd 2 sessions, kan...
yg da pergi dulu kala tau la...

so just klik kat online ticketing, and fill up semua tempat yg wajib.
brape org baby, toddler, kid, adult & senior citizen.
kena masukkan nama skali ye...

ni antara syarat beli tiket online :)

ok, ni beza harga tiket kalau beli online atau walk-in di kaunter :)


orait, ni tiket kami...
alhamdulillah...
payment guna kad kredit ye.
and sekejap aje pun transaksi nyer... 
less than 10 minutes, dari awal hingga la payment sukses :)

ok then, berbalik kpd citer di kidzania.
lepas dpt gelang merah tu, proceed ke tingkat 3, immigration counter.
situ akan ada cek gelang, cek beg (kalau ada bwk makanan dari luar) and cek tiket.
memang tak boleh bwk makanan dari luar.
but, kalau ada baby & toddler ~ susu, makanan baby, botol air, biskut, roti ~ dibenarkan ye.

orait, setiap toddler & kid akan dpt cheque 50 kidzos.
yg mana, nanti bila da masuk dlm kidzania town, gi cash cheque di cimb.

nurin...

izzat & syuhada...
alahai syg boboiboy ibu.

org dewasa tak dibenarkan masuk ke dlm cimb utk assist anak.
diorang kena masuk sendiri.
mana-mana dewasa yg masuk, akan disuruh keluar :) ok la tu...
semua sekali saya dpt la pegang 150 kidzos... byk tu :) ha ha ha...

ni contoh duit nya...

untuk menyenangkan perjalanan ~ sememangnya saya da belajar selok-belok kidzania ni few days before dtg.
da target da nak terjah yg mana.
lebih menyenangkan, saya amik 1 map dari information counter.

kecil je map nyer...
but boleh dibuka dan ia membesar :)



ni offer kalau uolls jalan kidzania town tanpa map :)

izzat kurang mood pagi tu...
first occupation yg kami terjah adalah jadi pilot airasia di upper level.
sib baik tak ramai org.
depan tu ada la tempat duduk utk parents... tempat lepak.



sempat la saya snap skit skit panorama kidzania town...
just to share with everybody.

centre of kidzania town, ground level.


ok... next entry saya share kisah di :-

  1. pilot ~ airasia
  2. surgeon ~ kpj
  3. reporter ~ tv3
babai...


formula kesihatan terbaik utk anak-anak 1 thn - 12 thn...
klik box di bawah ni utk maklumat lanjut...
Photobucket

11 comments:

  1. bestkan Aida.. anak2 pun dok ajak p lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eyda dah pergi kan bawa dua hero awal tahun hari tu :)

      Delete
  2. best gile masuk situ. huhuu kan best kalau masih kecik dapat main semua benda. hahha

    ReplyDelete
  3. Perghhh seronok sakan sampai sanggup turun dari Melaka hehe. Anim dah masuk kidzania 2 kali ... meang anak2 suka, tapi sesi kali ni memang lama kan sis :). Anak nak main puas la

    ReplyDelete
  4. wah kat KL dah kidzania erk Aida.. boleh bawa anak ke sana nti klu ke turun sana... anak2 mesti teruja ni...

    ReplyDelete
  5. tiket dia buat semput plak...hehe
    tapi memang teringin nak bawa anak-anak ke sana
    saya tunggu entry aida seterusnya

    ReplyDelete
  6. wah..bestnyer... insyaallah nak bwk anak2 pergi lg.... terus terjah tempat2 yg hot spot dulu kan....kala lambat mmg ramai org la nak beratur

    ReplyDelete
  7. memang dah lama anak2 request nk dtg sini, seronok tgk anak2 aida tu

    ReplyDelete
  8. Kurang fahamlah dengan offer round2 tempat tu tanpa map. Kita kena cakap kita tak perlukan map dan dapat cop ke bagaimana?

    ReplyDelete
  9. Nak pergi tempat2 begini memang lebih mudah beli tiket online kan. Taklah kalut sangat :)

    ReplyDelete
  10. excitednya nk pegi tp ank kecik lg...huhuhuhu

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)