Tuesday, September 08, 2015

PENGISYTIHARAN DARURAT OLEH IBU : ANAK-ANAK TAK PERGI SKOLA ~ JEREBU DI MELAKA !!!

da diketahui umum, jerebu kat malaysia ni da 2 weeks.
masa saya kursus di langkawi lagi ari tu da start berjerebu!
hu hu hu sungguh tak sihat.

mr.asben tadi da start komplen sakit dada.
Ya Allah jgn la dia diserang semput.
sejak kawin, alhamdulillah dia tak pernah kena semput.
sekali aje pernah kena, masa bercinta cintun dulu...

ni hah API melaka setakat kul 7 mlm tadi tau...



da kaler kuning tu !!!
aduhai...

kak nurin start esok saya wajib kan dia cuti skola.
lgpun, murid tahun 6 upsr ~ kelas nurin digunakan and dia kena dok kat padang sementara.
so, apa lg saya pun isytihar kan darurat utk dia & syuhada la.
just esok syuhada ada rombongan skola.
da byr RM15 dan syuhada bersungguh nak pergi.
orait ok syg, bu izinkan...
but then lepas tu cuti skola ye...





status di melaka is between 1001 - 200

health effect ~ worsen the health condition of high risk people who is the people with heart and lung complications !

health advice ~ limited outdoor activities for the high risk people. Public need to reduce the extreme outdoor activities...


tadi dgr radio.
pentadbiran di indonesia da larang sumatera bakar hutan starting next year.
if tak akur perintah, akan ada tindakan undang-undang.

aikk??? baru nak bertindak ???!!!
tu pun tahun depan !!!
alamak aiii...

Photobucket

7 comments:

  1. teruk juga yer jerebu sekarang nih..hmm...

    ReplyDelete
  2. tiap-tiap tahun kita terpaksa menanggung sengsara akibat negara luar kan aida, kat sini alhamdulillah hujan sepanjang hari reda sikit jerebunya .

    ReplyDelete
  3. Kat sini pun teruk jerebu, Aida. Saya kalau keluar memang kena pakai face mask sebab saya ada semput.

    ReplyDelete
  4. Aqil pon hr tu batuk2 ms jerebu truk kt Penang

    ReplyDelete
  5. syukurlah 2/3 hari ni hujan, kurang sikit, saya yg duduk dalam rumah ni mmg taktau keadaan di luar, anak2 balik sekolah baru tau teruknya cuaca kat luar

    ReplyDelete
  6. yer lah patut ada tindakan undang-undang. asik kena tempias jer..

    ReplyDelete
  7. Moga reda la jerebu ni segera kan..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)