Thursday, September 03, 2015

PUDING KOKTEL ~ DESSERT PILIHAN FAMILI :)

sedap if buah2an nyer byk :)

ini la dessert yg best :)
sejuk... pekat... cukup buah2an nyer :)

nak tempek sini la resepi nyer.
utk diabadikan kat blog :)
tak pernah lagi kongsi...
sebab x sempat mau type hu hu hu bukan kedekut!
ni pun copypaste dari fb :) hi hi hi


SOS NYER :-
  1. 2 tin susu cair IDEAL, 1 sudu besar tepung kastard & 3 sudu besar gula.
  2. kacau dulu biar sebati. rasa la tahap kemanisan nyer. bleh tambah gula jika nak.
  3. masak atas dapur hingga ia memekat cantik.
  4. then, da masak ~ biar kan ia menjadi suhu bilik, baru masuk dlm fridge. time ni saya takkan campur dgn koktel lagi.
  5. bila nak makan, baru kuar kan dr fridge, then masukkan koktel.
  6. saya sgt suka masukkan juga buah peach & buah nenas dlm tin. sedap...

PUDING NYER :-
  1. 1 tin susu cair IDEAL, 6 sudu besar tepung kastard, 3 sudu besar gula & 2 cawan air.
  2. kacau dulu biar sebati. rasa la tahap kemanisan nyer. bleh tambah gula jika nak.
  3. masak atas dapur hingga ia memekat cantik.
  4. sentiasa kacau! agar ia bebetul sebati dan mesra.
  5. biar kan ia menjadi suhu bilik, baru masuk dlm fridge.
  6. bila nak makan, baru kuar kan dr fridge.
  7. so, cedok aje la 1-3 sudu puding dlm mangkuk, then curah kan sos koktel kat atas nyer utk dimakan.
  8. makan gitu saje pun sedap!


Photobucket

30 comments:

  1. Replies
    1. buat utk makan sendiri.
      boleh tambah kemanisan ikut suka ati :)
      sesedap rasa...

      Delete
  2. Nampak macam senang jer kan....tp akak ni kalau buat menda2 macam ni sure x jadi..kalau masak lauk boleh plak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok la tu masak lauk.
      tu lagi bagus :)
      aida yg mudah-mudah boleh la :)

      Delete
  3. Suka yang ada banyak buah peach..sedapppp...rajin kak aida..heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. buah peach.
      aida wajib letak peach.
      and yg tu abis dulu tau masa open house ari tu :)

      Delete
  4. Sedapnyaaaa...saya cukup minat pemanis mulut camni!

    ReplyDelete
  5. ohh...ni ke Aida..JM datang buat kunjungan balas...terima kasih sudi singgah di blog..Done follow sini #831

    ReplyDelete
  6. puding koktel my feveret tapi x pernah buat sendiri...kalau ada jamuan kat opis mesti ada org bawak pastu JM org pertama serang...nak try buat ikut resipi ni lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah aje JM.
      buat sendiri, puas makan...

      Delete
  7. wah..best tu. kalau sejuk2 lagi sedap..kan? ibu Ayu pun suka gak buat mcm ni

    ReplyDelete
  8. Salam Jumaat..
    Singgah melawat blog pagi ini..:)
    sedapnyerrrr.......pagi ni semua blog letak gambar makanan..yumyum...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes.
      sebab da nak weekend kot nieyl :)
      fikiran da terkenang what to cook ha ha...

      Delete
  9. okeh...boleh buat.. susu ideal dah ada kat umah ni

    ReplyDelete
  10. nyumss.....sedap dan mudah boleh try nanti

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. nanti buat ekk pastu komen resepi aida ye...

      Delete
  12. Wah.. kalau dapat ni dlm cuaca panas ni, memang seronok sangat. Ingat masa foodfair haritu, ada kawan jual koktail mcm ni, ramai beli..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. kat opis kalau buat memang laku keras.
      tapi bukan aida buat la, org lain.
      aida x pernah buat jual :)

      Delete
  13. saya selalu nampak orang buat
    tapi saya tak pernah berani cuba
    tak tahulah kenapa, cam ngeri plak nak cuba...hehe
    buruk perangai kan

    ReplyDelete
  14. sedapnya aida...rose tak pernah lagi cuba buat puding koktel ni..
    anak2 tak berapa suka..yg dorang suka pun kek butter dan kek coklat jer :)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)