Friday, October 02, 2015

EXPERIENCE @ KIDZANIA ~ COURTHOUSE, CADBURY CHOCOLATE FACTORY & OREO COOKIE FACTORY

kisah yg bersambung lagi :)
harap tak jemu la ye.

and ini mau citer PART 4 :)
kalau nak rangkum dlm satu entry, tak syok plak kan.
byk nak citer hi hi hi...

COURTHOUSE

next, hajat di hati nak suruh kakak2 jadi judge or lawyer.
but frankly speaking mereka tak excited langsung dgn courthouse ni.
si ibu ni yg paksa ha ha ha...
yes la, ibu's old profession kan, uolls kena la masuk rasa skit! :)

kakak2 di dalam, si ayah menjengah...


sini bakal dapat gaji sebyk 12 kidzos :)
ada 7 peranan ~ judge, defendant, attorney, prosecutor, witness, plaintif & registrar.


orait, mereka memang boring !
from here kita bleh tgk kan.

kakak2 duk kat bench jury.
and mereka tak diberikan apa-apa peranan just sit down and listen.
bcoz, satu sessi hanya utk 7 org and setiap 7 peranan tu ada kad utk dibaca.
termasuk kakak2, ada 9 org semua nya dlm courthouse ni.
bcoz, tak nak kakak2 menunggu lama la kot kat luar, kan...
but no point la :(
ibu yg sedih...
lama la plak dlm tu, rasa mcm nak ketuk and suruh diorang keluar aje!
but, tu la... dok diam dlm tu and dpt 12 kidzos sorang.
diorang x exciting pun...

P/S : lepas kakak2 kuar dari courthouse, kami terus lunch.
        kebetulan depan courthouse kidzania, ada small restaurant, jual nasi berlauk.
        kami 5 beranak pun lunch dgn rakusnya!
        termasuk la mr.asben spend masa tuk solat.
        di kidzania town ada surau but utk kanak-kanak saje.
        dewasa kena keluar kidzania town and gi ke tingkat 3.

CADBURY CHOCOLATE FACTORY
abis lunch, mr.asben gi solat... kami berempat terus naik upper level.
da aim nak ke cadbury & oreo.
kat sini, izzat buat hal :( hu hu hu...
alhamdulillah nak masuk cadbury tak perlu beratur, terus masuk.
izzat menangis sebab nak ikut kakak2 masuk ke dalam cadbury factory.

menangis & mengamuk la izzat kat pintu cadbury factory tu.
aduhai... nak serabai ibu dikerjakan nya.
berdukung... nyanyikan dia lagu-lagu... cium-cium dia...


sini, kena byr 10 kidzos utk sorang anak ye.
ok aje, kidzos byk!

syuhada...

nurin...





dlm factory ni, diorang diterangkan camne chocolate bar tu dihasilkan.
ada cooler machine, ada tempering machine... diorang ditunjukkan la acuan chocolate bar.


dpt la sorang satu pek kecik coklat cadbury.
sgt kecik! :) ha ha ha...

OREO COOKIE FACTORY
bersebelahan dgn cadbury, is oreo plak...
sini kakak2 kena menunggu. agak lama tau sebab 1 sessi baru aje nak mula time kakak2 sampai.
hampir 30 minit jugak la diorang dok lepak depan tu.

kebetulan, izzat da tertido di bahu saya time ni.
and mr.asben masih lom naik dari solat tadi, kan...
so saya kata pada kakak2, just stay here la. nak cari kerusi utk pangku izzat.


again, sini jugak kena byr 10 kidzos tiap sorang...


mereka diberikan sebuku coklat.
step 1 adalah utk menggelek coklat tu.
kelakar perhatikan kakak2 menggelek, aduhai...
happy diorang dlm tu.

then step 2 diorang diberikan penerap biskut.
terap la 4 keping biskut oreo.


enjoy tgk diorang buat semua tu.
abg oreo tu amat membantu setiap anak-anak yg buat aktiviti tu hingga berjaya terap biskut.
once semua da terap biskut, roller machine akan bergerak and semua biskut tu akan dipekkan...

dpt la kakak2 bw balik sorang sebungkus kecil pek biskut oreo :)

nak dijadikan cerita, masa kakak2 buat aktiviti di oreo factory ni, mr.asben da bw izzat ke kindergarten kidzania.
but, maaf... lupa nak snap gambo nursery.
utk toddler bermain. nice... selesa...
tak jauh dari cadbury & oreo factory, hujung sekali upper ground.


Photobucket

7 comments:

  1. Pengalaman baik untuk anak-anak...

    ReplyDelete
  2. bestnyaaa! bawa anak2 baya anak2 akak ok la dah besar pandai bermain..hehe

    ReplyDelete
  3. Bab buat biskut & coklat ni bestttt! Merasalah tapau bawak balik walaupun kecil je kan :)

    ReplyDelete
  4. wah kalau saya dapat masuk kilang coklat tu pun,excited! hehe
    dalm court tu, kena paksa pun xnak...hehe

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)