Tuesday, October 06, 2015

EXPERIENCE @ KIDZANIA ~ LIFEBUOY, PLUS EXPRESSWAYS, BHPetrol & RECYCLE CENTRE

salam selasa buat semua.
ari ni semua anak2 dpt cuti skola lagi, kan.
alhamdulillah :)
berdoa la moga jerebu ni pulih dgn segera dan kita boleh bersosial bergumbira seperti sedia kala in shaa Allah...
anak-anak pun end of the year ni busy dgn exams, tak kira la exam kecik or besar.
moga anak-anak kita semua terus sihat dan kuat.

and... mcm citer cerekarama, lom abis lagi citer kidzania :)
tu semua entry yg lepas-lepas ye.

LIFEBUOY HEALTH INSTITUTE
selepas nurin & syuhada abis belajar buat coklat cadbury & biskut oreo, both of them was so excited nak gi buat vitagen.
but but but... memandangkan ramai jugak yg beratur di luar vitagen, saya ajak diorang explore profesion lain dulu...

ni satu yg menarik.
ala-ala saintis gitu.
kebetulan nurin memang minat :)
dpt gaji 10 kidzos.

perlu beratur jugak, but ok la...
tak lama :)




tgk tu syuhada, sampai kangkang-kangkang :) ha ha ha...

here quite fun saya tgk.
campur-campur few formula and ada pewarna.
jadik la pencuci yg wangi :)
bila diorang kuar dari bilik, memang mewangi aje aroma nya...

PLUS EXPRESSWAYS & BHPetrol SERVICE STATION
abis aje tingkat atas, kami turun ke ground level.
time ni izzat masih tido kat kindergarten dgn mr.asben.
amik peluang la bwk kakak2 round kidzania town.

kalau nak drive ~ kena byr 10 kidzos.
but kena dpt lesen from honda. ni kami tak join :)
yg lain-lain boleh dpt gaji 8 kidzos.

ada byk keje bleh buat kat sini ~ driver (tapi kena dpt kan lesen dulu), fuel dispatcher, pekerja PLUS (bleh jadik gadis tol, plus ronda atau plus crew) dan mekanik kat workshop.
but hanya satu at one time la.
interesting!
kalau ada byk masa, boleh kot spend and buat semua :)

syuhada jadik fuel dispatcher.
seronok tgk dia...
sehingga kan the first question tanya ayah pastu ~ brape ye kalau ayah isi minyak kta ?

syuhada bagi pose kat abg camera kidzania :)

nurin sedang beratur, nak gi betul kan highway :)
jadik PLUS ronda...


siap :)

RECYCLING CENTRE
ok then, kita gi sebelah :)
kebetulan kosong and jom la kita gi recycling centre ni.
nampak interesting...

tu kan da kata, kakak2 berdua saje :)
aman dan damai...

dpt gaji 8 kidzos lagi nanti :)



kali ni tugasan diorang adalah gi amik brg recycle dari premis-premis di kidzania town.
ada list premis nya...
and ibu ikut diorang berdua kali ni :) sambil tgk peta la kan.




mereka kena kutip from stabilo, zmart & ayam brand.
ada greetings yg wajib diorang cakap kpd setiap premis.
written kat kad lokasi :)

very good girls. kakak tukang cakap and adik tukang pegang barang :)


task completed...
anta brg ke recycle centre semula :)

alhamdulillah...
setakat ni aje da hampi jam 4 ptg kalau tak silap.
and kami da pun terjah 12 tempat di kidzania town :)
sgt teruja !!!
berbaloi...
and ada lagi tau... next entry ye :)
Photobucket

20 comments:

  1. Kidzania ni memang dunia kanak-kanak betul..kan?/

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang heaven for them, diana.
      whatever pun diorang boleh jadik.
      terbaik!

      Delete
  2. bestnya. tapi saya kena tunggu anak-anak besar sikit baru bawa datang sini..sekarangni belum sesuai lagi dengan umur diorang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sgt betul tu.
      kalau less than 3 thn sgt rugi kalau bw, mostly xde yg sesuai utk diorang.
      4 thn - 8 thn ikut anak-anak tu. ada yg sesuai and bergantung kpd anak-anak.
      yg paling sesuai ialah 8 thn dan ke atas :)

      Delete
  3. Replies
    1. sgt seronok!
      ibu nyer double seronok!
      berbaloi kuar duit :)

      Delete
  4. alahai..seronok nya lah anak2 kan Aida.. tak sabar nak bawa anak juga ke sana bila ada masa nti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. patut bw anak-anak nanti.
      buka mata mereka :)

      Delete
  5. Best ke Kidzania ni...Dhia pun teruja aritu ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best. Terbaik :-)
      Nanti dhia besar lg best :-)

      Delete
  6. mmg ptut bawa anak anak kan.
    bestnya..
    ada rezeki jika masih di sini nk juga bawa rania..

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah ciksu.
      rania mesti nanti dtg sini.
      tunggu besar skit.

      Delete
  7. Oh, ni dah part akhir. Jap pegi intai entri terdahulu. Nanti baca songsang tak faham pulak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah. Lom last part lg nih :-)
      To be continued.

      Delete
  8. Fuhh, memang banyak betul aktiviti fun yg budak2 boleh buat di sini ye...balik mesti kakak2 kepenatan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes. Betul.
      mlm tu dlm kereta on d way balik umah da tido :-)

      Delete
  9. soronoknya....bl Aqil nk besar ni...hahahaha

    ReplyDelete
  10. seronoklah dorang have fun kat kidzania ni ye

    ReplyDelete
  11. wah serononya! banyak betul tempat2 yang boleh pergi ye
    bilalah boleh bawa afif ke sini

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)