Friday, November 20, 2015

"KAKAK TAK NAK KAWAN ADIK"


terima sms dari syuhada pagi semlm :)
seperti tajuk ~ dia ngadu bhw nurin tak nak kawan dia. and nurin hasut sepupu yg lain tak payah kawan dgn dia.
ini sgt selalu berlaku... hu hu hu :) memang saya da jangka.
kalau jumpa sepupu, mesti dialog ni akan saya atau mr.asben akan dgr.

normally saya akan advice diorang semula.
bukan sorang-sorang, mereka berdua dlm masa yg sama.
kalau saya call pun, one by one akan saya tegur perkara yg sama.
but penekanan kepada nurin la, dia lebih besar.

ni diorang jauh di mata, melalui phone ajer la dpt nak nasihat.
bila jauh gini, nasihat ibu ni penuh la kasih sayang lemah lembut :)
tunggu ibu dtg, berani la uolls buat kes gini dgn ibu, memang kena denda.
hi hi hi hi :)

anak-anak, kan... dgn org lain kekadang diorang sgt la baik.
bila dgn adik-beradik sendiri, mcm anjing dgn kucing, tak boleh la nak dekat.
tapi, bila tinggal mereka berdua saje baru la nampak rapat, mesra, kasih sayang yg erat ha ha ha ha...
bukan antara kakak-kakak aje, antara diorang berdua dgn ijat pun ~ ijat disisihkan tau!
sian la tgk ijat terkodek-kodek nak main skali.
yg le, ijat tu selalu emosional, rampas apa patut... then ending with melalak :)
selalu saya inform ~ ijat tu baby. baby memang la lumrah dia gitu. takkan bu nak marah ijat.

tu jer la nak share hal anak-anak tghari ni.
rindu sgt dah dgn diorang ni!


Photobucket

37 comments:

  1. Itu lah ayat yg keluar bila anak2 ni bergaduh "tak nak Kawan"
    Tapi sekejap jer tu.. pastu baik semula..
    Anak2 akak pun macam tu jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes. Jap lagi baik la diorang, kak.
      24 jam gaduh... kawan... gaduh... kawan...

      Delete
  2. ahaha..comey je budak2 ni gaduh2 manja gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang nabila :-)
      Tapi kalau selalu sgt, ibu pun jadik malas nak kawan diorang hu hu hu...

      Delete
  3. Hihi..... nama pun budak budak Aida...... Ada ajelah yg tak puas hati. Adik Ijat memanglah tak laku kalau kakak Adah dah ada kawan, adik Ijat main ngan mama jerlah hihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha :-)
      sian ijat. Ibu kepit ijat aje la... ha ha...

      Delete
  4. Anak-anak kalau gaduh pun sekejap aje dah berbaik.
    Orang tua yang kalau bergaduh susah ada yang sampai bertahun-tahun

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha sgt la betul.
      maybe org tua emosi terlebih kot :)
      anak2 ni kejap aje kan.

      Delete
  5. Sama la peel my princess dua orang tu...memang x tahu nak buat apa..tapi ada masa close sngat gelak sama2 main sama2..kalau boleh semua nak sama..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu aida x boleh nak sangkal lagi, eliss.
      sgt la betul!
      berkepit mcm belangkas ha ha :)

      Delete
  6. wahh anak2 kat kampong tingal mak bapak jeer., ammvoiii skrg musim ujan ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh tidak :)
      ayah & ibu pun tak sebumbung tau! ha ha...

      Delete
  7. Gaduh2 sayang...comel je anak2 ni kanSalam kenal n follow sini.

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. yes maria.
      sentiasa nak manja hi hi hi...
      bagi peluang la sebab jauh di mata, kan :)

      Delete
  9. Kasihan ijat.. Budak-budak memang begitu, gaduh-gaduh sayang.. Bila dah semakin membesar nanti mesti semakin memahami..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ijat la jadi mangsa bersendirian.
      sebab dia kecik kan :)
      kakak-kakak malas nak main dgn dia hu huhu...

      Delete
    2. dah besar nanti mesti semakin sayang.. hehe..

      Delete
  10. hehehehe so sweet.. hero2 mummy pun macam tu..hari2.. jenguh nak dengaq keluh resah dorang.. kadang2 naik pening nak bela yg mana satu.. hehhee last2 dua2 kena ceramah.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab bagi ceramah tang last sekali tu, biasa la tu.
      tu aje ending yg terbaik utk diorang berbaik :) hua hua hua...

      Delete
  11. Haha.. sama juga dilema kat dalam rumah kami ni.. memang tak sunyila dengan gaduh atau main dgn meriah budak bdua ni.. yang geram tu bila main dgn orang lain mmg elok2 je kongsi atau btolak ansur.. tapi bila main dgn adik beradik dia mulala nak gaduh.. ei.grrrr..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes yes yes... kan?
      hairan bin ajaib betul.
      main dgn org lain, dgn cousin, dgn jiran ~ ok aje.
      dgn adik / kakak sendiri, tak nak kawan!!!
      aduhai anak-anak.

      Delete
  12. As salam. kena guna psikologi dlm mendidik anak2 ni. bagus teknik puan tu...
    abam kie follows your blog. no 859.
    TQ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq sebab follow say abam kie.
      yes correct. diorang kena guna saiko aje.
      zaman skang cara marah da tak berkesan!

      Delete
  13. pndai akak bgi nasihat kak anak walaupun SMS hihihihi

    ReplyDelete
  14. hehe...benda biasa lah tu kalau adik beradik
    gaduh sayang tu biasa sangat
    tu yang rumah meriah tu

    apapun bertabah ye aida =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la YY.
      bila diorang xde, hancur luluh hatini kesepian :(

      Delete
  15. Replies
    1. yes. marah2 takkan beri kesan kpd diorang.
      and x best la marah2 kan... sian diorang :)

      Delete
  16. Ala shiannya dia. Biasalah bila dah ramai2 mulalah buat geng, tak nak kawan yg ni, pinggirkan yg tu. Budak-budak hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu farah.
      dgn adik sendiri, tak moh kawan.
      dgn org lain ya Allah baik nyer bukan main lagi!
      puas nasihat. gitu jugak...

      Delete
  17. anak2 memang begitulah aida kan, kadang2 pening mak nak nak bercakap

    ReplyDelete
  18. bukan kanak2 je gitu..bila dah dewasa pin kadangkala begitu juga...ada tu lagi teruk

    huhu

    ReplyDelete
  19. Keletah anak2 kan aida...nanti dah besar x gaduh benda2 mcm ni....cian ijat ya..kakak2 x nak layan dia...hehehe

    ReplyDelete
  20. Bebudak biasalah. Macam anak2 kita jugak. Dah lah dia sorang pompuan. SIan nengok klo gaduh ngan abang. Abang ada geng ngan adik. Dia tak der geng ☺

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)