Dec 31, 2015

TIPS YG PRAKTIKAL UTK MAK BYK ANAK SEKOLAH :)

14 comments:
salam.... hari terakhir di tahun 2015.
esok 1 januari 2016, pastinya bakal bermula dgn penuh hikmah in shaa Allah.
and ahad or isnin, anak-anak akan start skola, kan :)
nurin & syuhada tak sabar nak naik skola, diorang da boring cuti dok umah.

aida baca kat artikel INI and nak share la sini 3 tips aje dari byk yg artikel tu bagi, dlm perkataan aida sendiri la.
tips yg praktikal di pagi hari utk aida...
yes la, terutama mak-mak yg bekerja. nak siapkan diri, nak siapkan anak lagi...
moreover, mcm aida ni hah keje jauh dari rumah, lebih byk perkara nak buat di pagi hari tau.


pertama ~ buat jadual menu sarapan & bekal anak utk seminggu.
buat jadual dan prepare kan bahan2 la... yes, ni agak praktikal.
boleh kot prepare skit bahan dari mlm sebelum, morning just execute. takde masa nak fikir lagi dah...
sebab saya memang tak brape gemar anak2 beli makanan kat kantin.

  1. buang masa nak kena beratur membeli. anak2 saya berdua tu makan lambat. diorang releks makan mcm kat rumah. tak sempat makan nanti.
  2. makanan terdedah!
  3. da beli, x cukup meja kerusi kat kantin utk anak2 duduk makan.
kalau la saya x sempat nak prepare bekal, definitely saya akan belikan siap2 kuih-muih or apa2 yg diorang nak and bw ke skola.


kedua ~ siapkan keperluan sekolah anak sebelum tidur. and ni memang saya amalkan.
agar bila esok pagi tu, diorang hanya siapkan diri saje.
beg skola pagi & beg skola agama, before tidur tu saya da suruh both of them letak kat sofa depan.
ready to go!!!


anak2 dara saya berdua tu pepagi kurang berselera.
no point bagi sarapan berat.
ketiga ~ buat milo or nestum segelas sorang :)
simple aje tapi in shaa Allah beri mereka tenaga...

tu aje la boleh aida share.
nak lebih boleh la klik artikel INI.

Photobucket

Dec 30, 2015

ALKISAH YURAN SEKOLAH & BANTUAN SEKOLAH RM100 TAHUN DEPAN

12 comments:
pagi tadi dah settle mr.asben gi byr yuran skola kakak-kakak.
tak byk. tak sampai pun rm20. byk perkara ibu ni da slash out!
apa yg dah ada, tak perlu lagi byr... jimat :)

and sedih, tahun depan anak-anak tak layak dpt bantuan skola rm100 tu.
sedih !!!!
if dpt dpt la cover kos yuran dan buku skola diorang. alhamdulillah la kan.
tapi... bajet negara 2016 ~ kami tersingkir dari terima apapun bantuan 1malaysia.
apapun tak dpt :(

klasik kan???
 i like :)

ramai frens share di wassap list atas tu. sgt menarik perhatian saya tau.
tunjuk kat mak last weekend, mak senyum aje. mengimbau kenangan lama :)

yg penting, betapa murah nyer la yuran dolu kala.
yg cute nyer ~ dlm list tu tersenarai alatulis aje ekk.
cute sgt.
and buat pengetahuan semua yg baca entry ni, zaman saya skola rendah tahun 80-an, list buku masih ada senaraikan alatulis mcm di atas tau.
saya masih ingat. sebab bila proposed kat mak abah nak beli pen, pensil pembaris as listed, mak abah tak bagi!!!
kata nyer, guna yg lama aje :)
memori daun pisang betul la...

list buku nurin & syuhada thn ni ~ both tak kurang rm150.
buku itu... buku ini... fail itu... kertas ini...
tu pun thn ni nampak nyer buku aktiviti dikurangkan bilangan.
sebab, bak kata penjual tu, ibubapa da komplen!
list buku mcm2 buku wajib beli konon nyer cikgu nak guna.
akhir tahun, masih ada buku2 aktiviti yg langsung tak digunakan!

this year, ikut cikgu. pe yg cikgu suruh, tu yg murid beli.
better, kan?

ok la... nak gi solat asar jap. bye!

Photobucket

MASUK DLM PLANNING MAKAN-MAKAN 2016 ~ NI WAJIB KITA CARI !

18 comments:
saya memang suka jalan-jalan cari makan.
test sana...
test yg sini...
kalau gi holiday pun skang, matlamat saya yg utama ~ cari makan yg sedap2 !
akan google la dulu mencari-cari... tanya frens sana sini.

kali ni nak share dgn semua pasal laksa ~ details boleh klik artikel INI ye.
saya culik few info and tempek sini buat bahan update blog :)

laksa johor ni payah nak cari yg sedap :(
kuah nyer tu, sgt la susah nak buat.
so far, saya x pernah jumpa lagi yg bebetul laksa johor.
mak sedara saya buat jugak yg sedap !!!

laksam :) 
ni feveret kak nurin.
ok la, mudah cari kat melaka ni.
pasar mlm byk jual...

laksa nyonya pun ok. mudah nak dpt.
kalau korang dtg melaka, weekdays la.
gi ke wisma negeri, mitc, kat food court ada jual.
ok la... menepati citarasa :)

laksa penang :)
my feveret !!!!
adik ipar saya pandai buat. sedap!!!
hari raya haji ari tu dia buat tau. puas makan :) alhamdulillah.

laksa sarawak ni saya rasa sekali aje.
tu pun masa kursus kat sarawak ari tu, kantin yg prepare for breakfast.
not bad... sedap!

asam laksa...
ni pun mudah nak cari.
but saya tak brape gemar :) hi hi hi....

dlm artikel INI ada lagi laksa yg saya lom pernah rasa rupanya.
laksa terengganu & laksa pahang.
hmmmmmm kena cari ni nanti tahun depan. masuk dlm diari :)

in shaa Allah... moga dipanjang umur & dimurahkan rezeki uk capai hasrat tu...

Photobucket

Dec 29, 2015

DINNER ALA ARAB ~ BERSAMA ANAK-ANAK :)

13 comments:
ibu ayah da merasa kat SINI.
maka, wajib la bwk anak2 kan... ni kisah throwback ye. few weeks ago :)
syukur la anak-anak saya ni memang la tak cerewet makan.
semua diorang makan!
kalau jadi mcm dlm VIDEO NI memang saya gerenti la tahu pe yg diorang akan makan.
terutama kopok la, cikedis la, gula-gula la...

 kali ni semua amik barbican...
menjadi pilihan ~ peach, apple & lemon.
barbican apple paling best la...
memang perlu order ni tau bcoz lepas makan kambing, minum ni akan lega.
muak tu ilang... perut yg penuh tu terasa ringan skit.

kali pun pilih menu yg sama...
just tambah kuantiti nyer aje.
lamb mandy (medium), mulawwah (small) 2 pieces & oqda lamb.
harga klik entry lama di SINI ye.


sungguh la susah nak snap gambo izzat.
asyik bergerak aje... bila tak bergerak, busy makan :)
memang dia tak layan la si ibu ni nak snap gambo ha ha ha ha.... redha ajer la ibu.

kalau dtg melaka, meh la rasa hadramawt palace ni.
in shaa Allah puas hati, kenyang perut.
nak merasa desserts marbeles lepas tu ~ gi jalan kaki ke Truly Two Cafe, sebelah aje cafe nyer.
2 minit aje jalan kaki...
kita cabar chef buat seuatu di luar kotak ?

ok bye!

Photobucket

REDEEM GARFIELD ON THE GO ~ BACKPACK FOR IZZAT :)

10 comments:
hai... good morning :)
salam hari selasa ~ moga ari ni menjadi hari paling ceria dlm hidup kita.
nak citer la kisah redeem beg di guardian.


gigih tau saya mengumpul stamp kekenit tu.
RM20 = 1 stamp. jenuh nak fikir dlm guardian tu nak beli apa.
kalau nak diikutkan, tak byk pilihan pun nak shopping situ.
kebetulan, gi kat guardian seremban2, ada jual susu izzat ~ isomil plus.
and murah la plak, dpt la kurang RM5 dari tempat2 lain.
tu la pasal saya berjaya kumpul stamps tu cepat :)

yes, memang nak jadikan beg skola izzat.
kebetulan time redeem ni, lom lagi beli kan izzat beg skola :)

 tapi... tu la.
mcm x sesuai, kan?
beg sama besar dgn owner la plak... tak brape selesa tgk izzat bwk beg tu.
hmmmm kena beli beg baru la gamak nyer...

 travelling organiser ni pwp. bukan redeem dgn stamps ye.
saje je beli. cute! RM19 saje...

next year izzat tadika.
lebih lagi la si ibu ni nak kena jadi SUPERMOM mcm kat entry INI.
kena lebih efisien :)
target izzat umur 5 thn da boleh membaca, in shaa Allah....
 saya plan nak redeem 1 lagi beg oren garfield.
bila pikir balik, sesuai dijadikan backpack kakak nurin & kakak syuhada.
utk balik kg tiap weekend.
satu or dua mlm kan balik kg, sure ok utk diorang berdua.


hah... nampak tak tu? tu la dia beg skola izzat yg rasmi.
ibu belikan kat family store.
kecil molek... sesuai :)
harga pun murah ha ha ha ha.... muat utk letak buku izzat & baju utk transit ptg lepas tadika.
alhamdulillah...

Photobucket

Dec 28, 2015

PERSEDIAAN UTAMA PERSEKOLAHAN UTK MAK AYAH ~ 2016

5 comments:
Bukan beg baru
Bukan uniform baru
Bukan alatulis baru
Apatah lagi ...
Pasti bukan HP baru
Pasti bukan motorsikal baru
Yang lebih utama:
SIKAP baru
NILAI baru
KOMITMEN baru
HALATUJU baru
MATLAMAT PEPERIKSAAN baru
Itu untuk anak kita.
Untuk kita sebagai ibubapa:
KEPEDULIAN ...
Sibuk tak habis.
Kerja tak habis.
Urusan itu ini tak habis.
Ambil peduli anak kali ini.
Beri masa bersama mereka.
Check kerja2 sekolah mereka.
Nasehat agar mereka bijak pilih kawan.
KETEGASAN ....
Jadi Mak-Ayah yg berfungsi.
Tegur, tegas, bantu malah hukum mereka jika perlu.
Bukan Mak-Ayah dayus yg takutkan anak.
Bukan Mak-Ayah penakut yang ikut semua kemahuan anak.
Bukan Mak-Ayah lembik yang tiada pendirian ttg sesuatu perkara bila berbicara dengan anak.
AKHLAK DAN IBADAH ...
Wajib bimbing, terap dan lazimkan anak dengan ...
Minimum 34 kali sujud pada Yang Masa Esa tiap hari.
5 waktu = 17 rakaat = 34 sujud
Cari jalan rajin berjemaah dengan anak.
Usaha rajin baca Al-Qur'an + Terjrmahan Maksud + Asbaunnuzul bersama anak. Cantik tiap hari. Tidak boleh 2 hari sekali. Paling lekeh seminggu sekali
Bantu anak hormati guru, ibubapa.
PANTANG LARANG
Ini my personal charter
-- No handphone hingga tamat SPM. Cari Nokia 3310 utk kegunaan umum anak yg disimpan di rumah dan dibawa ketika special school trip/event.
-- No girlfriend-boyfriend.
-- Belajar dulu. usah galak, toksah gatal, jangan gedik !
-- Utamakan pelajaran.
-- No motorsikal ke sekolah (kecuali bagi 5 syarat ... syaratnya bincang lain kali)
-- No TV mlm sekolah kecuali special programe with special permission from parents
HALATUJU
Bantu anak bina halatuju
Tolong anak buat matlamat peperiksaan.
Dari situ bimbing anak cari kawan yg membantu bukan membantut.
KASIH SAYANG
Ini kemuncaknya.
Tindakan di atas dibuat kerana sayangkan anak, kerana mahu lihat anak terjamin masa depan, kerana mahu cipta kecemerlangan buat anak.

Dr.Shukri Abdullah, Yan Besar
Jumaat 12.30 pagi 25.12.15
sharing from fb.
saya tak edit walau 1 word.
a great writing. a great idea. sharing utk buka mata skit.
saya seorang ibu. seorang ibu yg sibuk dgn byk hal lain, selain drpd anak-anak.
this really bagi saya inspirasi :) in shaa Allah ~ klik SINI utk lebih inspirasi :)

Photobucket

BERMULA DENGAN PENUH CERIA DAN GEMBIRA...

10 comments:
setelah diri ini bercuti sepanjang minggu lepas...
setelah 4-5 hari blog ni kosong tanpa entry...
ari ni, hari dimulakan dgn penuh semangat!

masuk je opis, dgn semangatnya terus gi buat milo panas nak cicah biskut kering.
feveret saya... and rasa nye feveret mr.asben jugak.
alhamdulillah da kenyang :)

byk perkara keje yg nak diselesaikan ari ni hingga khamis.
few final task for year 2015. moga semua ok...
nak dibawa ke minggu depan, mcm da tak relevan! sebab da lain tahun hu hu hu...

last week, spt yg da citer, cuti sebab dok uruskan brg skola anak2 syurga bertiga tu hah.
alhamdulillah. mencapai target la.
and khamis & jumaat ~ spt yg di plan, gi kemas umah baru. cuci mana yg patut.
tebas lalang kat laman yg da tinggi paras pinggang!
and yes, alhamdulillah... juga mencapai target planning.
kalau nak diikutkan, sabtu & ahad lepas pun nak sambung kemas umah.
but, abah da call suh naik KL bw cucu2 nyer...

ok la. kami pun berkampung la 2 mlm di KL :)

sabtu ptg kami riadah di lake valley, btho :)
selisih bahu la dgn famili lisdawati & fauzi nawawi.
diorang pun riadah situ dgn anak2...
tiba-tiba teringin nak ada kereta bulat mcm dlm jurassic park ~ citer kat SINI ~ bwk ijat ronda2.
pasti happening!!! 
kaki pun tak letih...

then semlm, sampai aje melaka, terus ke mitc.
ada date jap dgn chef wan.
jadik la tgk chef idola dari jauh aje... syok jugak la dpt dgr celoteh nya secara live :)


tu ajer la mau up pagi-pagi ni.
byk citer all in one entry :)
pasni mau buat kerja... and in shaa Allah ada slot, saya blogwalking ekk kat pengomen tegar blog kecil ni.

ok bye!

Photobucket

Dec 23, 2015

MALAM INI LAYAN STAR WARS: THE FORCE AWAKENS :)

9 comments:
huh ! da masuk hari ke3 melayan membalut & tulis nama kat buku2 kakak2.
hu hu hu lenguh jari-jemari ibu ni...
amik cuti semata-mata utk lengkap kan keperluan skola diorang berdua. in shaa Allah.

  • kasut skola da cuci & da kapur
  • baju putih & kain skola semua da cuci ~ tinggal nak iron aje lagi
  • tudung da pun anta kat tailor utk jahit lencana
  • baju tadika ijat pun da standby ~ tunggu nak iron :)
  • beg skola semua da beratur tepi katil masing-masing ~ once buku complete dibalut & ditulis nama, buku bakal cek in dlm beg terus
  • alatulis lom cek lagi dlm kotak ajaib. nanti nak kena cek & if perlu nak terjah mydin utk borong alatulis secara pukal :)
huh !
rehat jap. update blog. but still x dpt nak blogwalking.
streamyx ni lembab nak mamp*s!!!! gila lembab nak loading!!!
maka, nak citer la kan.... mlm tadi mr.asben belanja kami tgk wayang ~ star wars: the force awakens :)



frankly speaking ~ saya bukan follower star wars.
saya membesar dgn citer star wars ni. ingat dulu, adik-beradik saya ada mainan kecik2 figura star wars ni.
especially tentera dia yg pakai suit putih tu. memang ingat la sgt...
so, tau la skit skit aje pasal star wars ni.
... anakin skywalker, luke, leia, yoda, darth vader, jedi, ...

and ni la first filem star wars yg saya masuk panggung.
and the first filem star wars yg saya tgk mula hingga abis...
dlm filem kali ni seolah-olah star wars bakal diwarisi oleh generasi baru.
kebangkitan cucu darth vader, anak hans solo & leia. pakai topeng hitam jugak. tapi x sehensem anakin skywalker dulu kala ler...
heroin baru akhirnya jumpa dgn luke. bak kata mr.asben, jadi perantis luke la nanti.

ok la... cantik efek nyer.
menarik utk bwk anak-anak...
ijat pun tgk citer ni hampir 3/4, then dia tewas and tido zzzzz...


Photobucket

Dec 22, 2015

IZZAT DAFTAR TADIKA ~ 4 TAHUN :)

9 comments:
alhamdulillah, selesai sudah byr semua yuran kemasukan ijat ke tadika thn depan.
management yg sama dgn taska ijat skang ni.
just berpindah ke premis tadika aje :)



proses hendak membalut buku.
nak beli kan ijat beg skola :)

aduhai... syahdu plak hati ibu ni, dik ijat sayang... besar dah baby ibu.

ijat lahir 28.7.2012 ~ and 2016 bakal genap 4 thn. layak la masuk tadika.
sama mcm kak nurin & kak syuhada, bermula 4 thn ibu ayah ni hah da suh diorang masuk tadika.
awalnya dulu, takut anak-anak bosan bila masuk tadika awal sgt.
tapi... tu la. kalau tak masukkan tadika, diorang still akan di anta ke taska, kan?
ibu ayah keje. memang ok la kot dimasukkan terus ke tadika.
lagipun, taska umur ijat 3 thn memang dah ada silibus.
better daftar kan terus ke tadika ~ belajar awal. ijat bosan???
takkan kot berlaku.
considering kakak-kakak ijat skang ni, sebulan cuti now da tak sabar nak gi skola.
bosan dok umah !!!

da terbukti, kakak-kakak dulu happy aje gi tadika.
nyanyi lagu... lari-lari... mengaji... membaca... mengira... main.
alhamdulillah... bila naik darjah 1, tiada masalah nak memulakan pembelajaran yg lebih formal.
sebab pendedahan tu da diberikan dari awal. hanya tukar persekitaran.

pada saya, tak pelik dah zaman skang anta anak ke tadika di usia 4 thn.
provided, anak kita tu da reti ke tandas sendiri. reti makan sendiri.
yg lain, teacher boleh bantu uruskan...
anak-anak kita pun didedahkan kepada persekitaran bersosial di usia muda.
sgt elok utk berkembangan diorang jangka panjang... apapun, semua di bawah seliaan dan pemantauan ibu ayah la.

ibu sgt berharap 2016 nanti ijat akan lebih fasih bercakap. skang ijat masih pelat :)
tapi tu bukan satu penghalang utk ibu daftar kan ijat masuk tadika ye darling...
moga ijat jadi murid yg terbaik. pandai membaca. pandai mengira...
dan paling penting ~ pandai mengaji iqra'... ibu akan penuhi segala keperluan ijat ke arah semua tu.
in shaa Allah...

Photobucket