Apr 16, 2016

BICARA GST : JOM MINTA RESIT GST

salam keceriaan buat semua frens.

1stly, uolls da follow lom blog ni? sila la follow.
2ndly, sudila masuk kan blog kecil ni sbg salah satu blog uolls terjah tiap hari ye.
3rdly, 1st time ni promot diri gini ha ha ha :)

saje jer... jgn kecam saya ekk :)




klik SINI utk maklumat lanjut.
peraduan ni adalah dari 1.4.2016 hingga 31.7.2016.
di samping nak war-war kan kpd semua kepentingan minta resit gst...

seperti yg saya ada selit reminder dlm entry INI, again saya nak kata bhw ~ minta la resit gst.
kedai makan ke, beli diaper anak ke, gi beli perabot ke, gi holiday kat hotel ke, ...
minta la resit gst.
byk kebaikan nyer secara tak langsung :

  • kita tahu brape harga brg yg sebenar dan brape gst yg kita byr.
  • kita boleh cek kalau-kalau harga yg kedai tu pamer sama ke tidak dgn harga yg kita byr.
  • kalau pekedai tu tak hirau langsung utk kuar kan resit gst, bila kita insist of having that resit gst, pekedai tu tahu la yg customer da celik gst.
  • especially kat kedai makan, caj mahal harga yg buat kita terkujat bila tgk slip kecil dia kira-kira tu, minta resit gst. wajib utk dia bagi kita tau
gitu la. kita pengguna. gunakan hak kita sebaiknya.
kita marah bila gst ni dilaksanakan. buat harga naik.
nothing can be done, terpaksa byr harga yg mahal tu kan?
sedang kan sebenarnya, dari dulu kala elemen cukai tu da wujud.
dari 1970-an sebenarnya kita da byr cukai jualan & cukai perkhidmatan.
brg tak patut naik harga! harga patut maintain! gst bukan sesuatu yg baru!
tapi... "ada aku kesah?" kata ramai org. harga naik mencanak-canak bila gst ni laksana, tu yg penting.
peniaga amik kesempatan di atas "ada aku kesah?" tadi tu.

dipendekkan citer, jom minta resit gst.
mana la tau uolls dpt hadiah kan...
have a nice weekend !

p/s : jgn kecam saya sebab nampak mcm sokong gst :) sekadar kongsi pendpt ajer.
        kalau la saya jadik PM kelak, sokong la saya utk mansuhkan gst.
        tapi tu la, celah mana ler plak kerajaan nak dpt duit bangunkan negara ekk?


Photobucket

8 comments:

  1. wow..kumpul resit gst pstu masuk praduan..bijak jugak diorang ni..hahaha

    ReplyDelete
  2. dulu tadak gst pun boleh ja run malaysia..opss.. hahaha..larikss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn lariks liss ha ha ha :)

      ada da gst dulu kala, liss.
      nama nyer jer lain :) org tak perasan, kan?
      jgn tak tau.
      cukai jualan & cukai perkhidmatan.
      rate bukan 6% plak tu dulu.
      10%. 15%.

      Delete
  3. Ahah, yalahkan! Dulu bayar 10% tak kisah pun sebab barang kononnya murah. Tapi sekarang ni sebab GST, harga barang berlumba-lumba sapa naik dulu. Itu yang nak marah juga GST ni dilaksanakan! Hahaha!

    Kalau ada pertandingan ni biasanya rajin sikitlah simpan resit ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la pasal MD.
      permainan peniaga.
      rakyat jadik mangsa!

      Delete
  4. Amalan minta resit, semak resit dan simpan resit buat satu tempoh masa tu perlu kita biasakan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. agreed farrah.
      aida memang rajin simpan resit :)

      Delete

Terima kasih daun keladi...
Nanti aida balas kunjungan ye :)