Apr 4, 2016

BICARA GST : UBAT-UBATAN YG BERCUKAI DAN TIDAK BERCUKAI :)

hai... assalamualaikum :)
entry ni berkaitan dgn entry INI.
tetiba rasa bertanggungjawab plak nak share isi kandungannya.
sebab mungkin guide ni tak dpt nak di edarkan kepada semua satu persatu.
mungkin bagi yg singgah opis kastam, dpt la senaskhah kan.
apapun, harap maklum, buku ni (termasuklah entry ni) hanya utk rujukan saje ye.

Nota : Bagi memudahkan identifikasi oleh pihak berkuasa, peniaga dan pengguna, penambahan huruf 'Z' (iaitu merujukkepada produk berkadar sifar) akan dimasukkan pada penghujung nombor pendaftaran bagi produk ubat-ubatan yang didaftrkan dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD), Kementerian Kesihatan Malaysia.
Contoh : MAL12424242424A Z

hanya ubatan no 13 yg tidak bercukai ~ aximol 650 caplet.
dlm page ni ada 3 ubat-ubatan yg tidak bercukai iaitu :-
1, calamine lotion
2. cortal for children tablet 80mg
3. creobic cream
hanya satu ubat-ubatan tidak bercukai ~ eye glo moist eye drops.
ada 2 ubat-ubatan tidak bercukai :-
1. hurix's corn solution
2. hurix's laxative pill
senarai di page 62 ni semua bercukai.
ada 3 ubat-ubatan tidak bercukai :-
1. medon 500
2. panadol actifast soluble tablet
3. panadol actifast tablet
ubat-ubatan yang tidak bercukai :-
1. panadol biconvex film coated
2. panadol biconvex film coated tablet 500mg
3. panadol caplets
4. panadol extra caplets
5. panadol tablets 500mg
6. seven seas b active coated tablet
7. three legs yellow lotion
ubat-ubatan yang tidak bercukai :-
1. ubat batuk (National Essential Medicines List)
2. uphamol 650mg
3. uphamol tablet 500mg
4. weng heng tablet 500mg
5. zentel 200mg tablets
6. zentel suspension 400mg / 10ml

boleh klik gambar satu persatu utk baca dgn lebih jelas.
in short, kebanyakan ubat-ubatan adalah bercukai ye.
selebihnya adalah berkadar sifar (0%) atau bahasa senang faham ~ tidak bercukai dikenakan.

sekian :)

Photobucket

11 comments:

  1. Ooo terima kasih ye...calamine lotion tu nasib baik tak bercukai, tengah musim chickenpox ni, kalau bercukai kesian pulak orang ramai huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes.
      yg x bergst ni normally yg common digunakan oleh org biasa.

      Delete
  2. kalau boleh semua tak bercukai pun bagus.. dah laa sakit, nak kena dapatkan ubat yang dikenakan cukai plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. da le brg lain da mahal.
      but latest yg aida tau, MOF dan KKM sedang usaha lagi utk byk kan lagi ubat tanpa gst.

      Delete
  3. no wonder la amik ubat anak kt klinik swasta skang dah mahal.baik pegi RSAT..free je
    hahaha

    ReplyDelete
  4. nasib baik ade jugak ubat tak bercukai...klu tak kesian la orang yang sakit nak beli ubat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ubat yg biasa digunakan.
      yg common, mostly x bergst.

      Delete
  5. di jabatan saya pun ada dapat buku barang2 yang ada cukai atau takde cukai juga, tapi entah mana perginya buku tu, sejak kemas2 dah tak jumpa

    ReplyDelete
  6. Bagus ada table macam ni tapi itulah, bila kena beli tu, main bayar aje tak tengok langsung bercukai ke tak bercukai.

    ReplyDelete
  7. Kalau yg selalu beli ubat mungkin perasanlah kot mana ada cukai mana cukai zero....nampak benda kecik tp kalau dah borong ubat mau mahal jadinyakan aida...

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi...
Nanti aida balas kunjungan ye :)