Apr 10, 2016

MASALAH UTAMA SAYA ~ LIPAT BAJU !!!

my fren, fida adim share di wall fb dia.
tertarik hati saya nak komen panjang.
komen dlm blog ekk fida :)

excited bila baca tajuk ni tau.
terasa berminat sgt sgt la nak baca tips ni :)

depan tv la spot saya melipat berbakul kain baju.
kalau tempat lain saya tak rasa saya boleh lipat baju.
rasa mcm tak nak lipat ada ler hi hihi...

pengasingan ekk?
saya cuci baju pun asing-asing antara baju saya & asben, baju anak-anak, tuala, baju keje...
apatah lagi melipat baju. memang asing-asingkan.

dulu kala umah saya x byk bakul.
but, bila anak2 semakin besar dan baju diorang semakin besar dan byk, wujud la bakul lebih dari 2 kat umah...
perlu letak baju yg da cuci dlm bakul agar tempat lain tak sakitkan mata saya.

sofa????
hmmmm tempat utama di mana baju da basuh diletakkan.
ye saya, sofa la tempat utama.
ye saya, memang sakit hati tahap maksima !!!!!
tu yg wujud bakul demi bakul tu kuang kuang kuang...

setakat ni saya melipat baju secara solo.
lom lagi jadikan aktiviti keluarga :)
sebelum tidur biasa nyer saya bergolek dgn ijat!

ini akan jadi misi dan visi saya sekarang.
akan start latih nurin & syuhada.
saya ni ada cara spesifik utk lipat baju dan susun baju.
tak boleh cara lain selain dari cara saya. tu yg ada skit payah.
maka, nurin & syuhada kena duplicate ler cara saya.

kalau goda suami, takkan jadik lipat kain ler.... hu hu hu...
and mr.asben saya kalu lipat baju, bikin saya bertambah lemas.
"takpe la you, you jaga anak jer la. x payah lipat baju ye..."

kesimpulan nyer, 7 tips di atas tidak menjadikan saya ibu yg rajin lipat kain.
masih malas :(

ok la. sebetul nyer jap lagi saya kena lipat 3 bakul baju yer.
hasil cucian jumaat & semlm.
bukan suka lipat. bukan rajin lipat. terpaksa lipat = tugasan wajib seorang ibu.
kalau saya tak lipat, confirm anak2 akan mencari baju dlm timbunan baju!!!
babai uolls :)


Photobucket

27 comments:

  1. nice tips... sy pun bertimbun kain kat rumah... hehe

    ReplyDelete
  2. uwaaa samalah kita..bagilah berapa banyak tips pun masih malas.ini ada dua bakul besar baju yang perlu dilipat.huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? hu hu hu memang seksa.
      mana nak rehat.
      mana nak masak.
      mana nak golek dgn anak.
      tgk baju yg bertimbun.... ???!!!! ha ha...

      Delete
  3. Sekarang ni tgh cari mood utk lipat baju setiap hari...

    ReplyDelete
    Replies
    1. good luck.
      actually boleh dikira aida ni mcm lipat baju tiap ari tau.
      skit skit skit...
      tapi tu la, maria. baju yg dibasuh lebih byk dari yg da dilipat.
      terus bertambah :(
      tak abis-abis melipat hi hi hi...

      Delete
  4. sama la saya pun malas nak lipat baju.. adoiii

    ReplyDelete
  5. malas lipat baju gak. dan 7 tips diatas tak berkesan untuk saya jugak hahaha

    ReplyDelete
  6. Haha.... ila lak suka sgt lipat bj sbb lemas tgk baju bertimbun...nnt baju renyuk tak lawa.... so....
    Penyelesaian lain untuk xmelipat baju..ila gantung tshirt ...jadi yg perlu dilipat hanya bj tido n seluar sahaja...😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. oic. gitu ekk.
      aida gantung baju2 kurung, baju keje asben, baju2 skola anak2 aje.
      yg lain kalu nak gantung, iela, adoi penuh umah kecik ni :)

      Delete
  7. Akak pun lipat depan tv...lipat dlm bilik bukak air cond br dtg feel..tp akak lipat dgn en suami...bab jemur n lipat bj memang department dia hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow! syok nyer gitu :)
      tahniah akak & asben.

      Delete
  8. mungkin satu tips terlepas.. : set kan dalam minda,jangna jadi pemalas.. bila kita cakap malas malas malas,lelama dia melekat dalam diri,kita akan jadi malas. Jadi kena ubah mindset.. hihi..

    saya pula mmg jenis kurang rajin lipat juga (hahahaha..) itu yg suka iron lepas tu sangkut hanger,senang,kemas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi hi x mudah, nana. bagi aida la.
      sebab kekadang tu bukan da set malas tau.
      tapi... ntah ler. da buat itu. da buat ini. rasa nak rehat ajer.
      tapi kalu weekend, ada kat umah, memang abis dilipat semua.
      masalah kedua plak, jarang ada umah time weekend :)

      Delete
  9. Kalau saya, memang taklipat baju hari-hari. Satu hari je seminggu lipat baju, hihi. Kalau terover rajin angkat je baju lipat terus. kekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes yes yes. kalau antu rajin dtg.
      angkat and terus lipat.
      terus susun dlm almari semua :)

      Delete
  10. saya memang suka lipat baju, sebab yang dilipat cuma baju anak2 baju saya dan suami gantung saja dalam almari..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aida x cukup ruang, yan, kalu nak gantung.
      hi hi hi :)
      akan try fikirkan ni di umah baru nanti.

      Delete
  11. saya paling tak tahan bila suami sound. kita ada mood tau nak lipat . hahaha. tapi sebelm kena sound memang lipat cepat2 sebab dia saja je x buag hanger kat baju tu sebab nak suruh kita buang dan dia nak guna utk basuh baju next trip..so sambil buang hanger sambil lipat kain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak ekk?
      sib baik mr.asben aida x sound.
      bcoz dia faham kot bini dia ni ha ha ha :)

      Delete
  12. Rutin yang biasa dilalui. Samalah kita.. ;)

    ReplyDelete
  13. Eh! samalah masalah kita malas lipat kain.
    Mana tidaknya lima ahli keluar punya kain baju nak lipat tu yang malaskan...
    Baca tips ini oklah boleh cuba tapi tak tahu arrr.. jadi ke tidak hiks!
    Penyelesaian sementara, setiap seorang ada bakul kain amik kain masing-masing masuk bakul simpan dalam bilik masing-masing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan. good idea jugak part last skali tu.
      terutama nurin & syuhada da besar, bakul sendiri and lipat sendiri.
      masuk almari sendiri.
      good idea.

      Delete
  14. ekin bab membasuh rajin sangat nak menlipat tu ada M sikit tengok penuh bakul baru ada semangat nak melipat kain

    ReplyDelete
    Replies
    1. aida pun suka mambasuh.
      kumpul kumpul and masuk mesin.
      buh sabun byk and wangi ajer :)
      tapi tu la, da basuh kena lipat, after kering :( nangis!

      Delete
  15. kite yang bujang ni pun tak suka lipat baju..ekekeke

    ReplyDelete
  16. Saya dah baca yang ini dalam blog kawan yang lain. Tapikan, saya nak tahu jugalah kenapa kebanyakan orang tak suka lipat baju. Saya suka sangat tau. Takda istilah pakaian tak berlipat dalam rumah saya. Agaknya saya ni 'sendirian' di dunia ni yang suka melipat baju ke? Heran tau!

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi...
Nanti aida balas kunjungan ye :)