Jul 14, 2016

Duit Raya Modal Beli Aset

assalamualaikum :)

masih kisah raya aidilfitri ni hah.
mlm td beraya ke umah jiran, yg pertama buat open house thn ni.
da jadik amalan kami, berjalan dari rumah ke rumah :)

anak-anak collect duit raya ler...
thn ni duit raya diorang confirm ler saya tukar kpd emas.

"wah, skang aida da jual emas ye..."   ada terima komen gitu. saya suka :)
but, sebenarnya, saya TAK MENJUAL.
tiada intention dari awal utk promote or apa ke dlm konteks menjual.
saya savings emas utk diri sendiri. skit2 tiap bulan.
ketepikan duit harian, masuk tabung, beli emas...
kemudian tu, baru saya terasa nak promote savings emas ni offline & online.
sebab? sebenarnya kita tak MEMBELI emas pun. kita hanya tukar ringgit kita tu kepada emas. nilai tak susut pun jangka masa panjang. cara simpanan ajer bertukar...
savings emas ni pun sebenarnya saya da tau lebih kurang thn 2013, tapi masa tu bila ofismet introduce, saya amik langkah ~ NANTI LA...
sedar diri setelah tgk few savings yg saya ada RUGI besar :( walaupun duit da tanam kat situ lebih 8 thn!!! sedangkan si dia yg savings emas bertahun, da 3-4 kali ganda nilainya!

and utk frens semua, if nak start, ni la the perfect time.
standard la kan, duit raya anak-anak kita akan :

  1. masukkan tabung haji, atau
  2. masukkan akaun sspn, atau
  3. masukkan dlm asb, atau
  4. masukkan dlm mana2 unit trust...
  5. ketepikan utk diorang beli mainan ker, buku idaman ker, ...
why not ketepikan skit dan tukar kan diorang paling koman 1/4 dinar sorang.
lagi bagus, tukar kpd 1 dinar :) terbaik!

duit raya modal beli aset


aset pertama anak-anak kita sebab tu duit raya diorang, kan?
byk tau kelebihan if ditukar kpd emas tau :

1⃣. Duit raya tidak habis. Malah nilai nyer akan bertambah in shaa Allah.
2⃣. Duit raya kekal lama dalam bentuk aset ~ EMAS uolls.
3⃣. Kanak-kanak dapat memiliki aset dalam usia muda.
4⃣. Kanak-kanak diajar menyimpan dengan betul.
5⃣. Kanak-kanak diajar tidak boros dan menghargai apa saja pemberian orang lain.
6⃣. Kanak-kanak didedahkan dengan ilmu kewangan tanpa sedar bermula dari usia yang sangat muda.
7⃣. Kanak-kanak akan mempunyai "insuran" pelbagai guna milik mereka sendiri iaitu emas.
8⃣. Dan banyak lagi kelebihan yang boleh kita fikir sendiri dengan mudah.



*1⃣Gram 1⃣Bulan 1⃣👪*

        Gram 🔜 Kilo


sama je konsep nyer dgn savings di tempat lain.
malahan, duit RM kita tu lebih terjaga.
frens yg terbuka hati nak tau lebih lanjut, wassap saya direct ye.
ni hah no nyer. camne? bagaimana? apa? iye ke?
semua saya jwb personal.
sekadar bertanya, takde caj. tiada paksaan :)
saya untung. uolls tak rugi...


ok sekian sharing ari ni... babai...

Photobucket

3 comments:

Terima kasih daun keladi...
Nanti aida balas kunjungan ye :)