Jul 21, 2016

Kata Irfan Khairi, " Tukar... bukan Beli" :)

kata irfan khairi, tukar... bukan beli!

kalau tiada 1 gram emas, mana kan nak ada 10 gram emas ??!

kata irfan khairi, tukar... bukan beli!

simple...
hanya 1 gram utk 1 bulan.
ayah & ibu masing-masing ketepikan RM100 ~ tukar kpd 1 gram emas.
as at hari ni, 1 gram emas tak cecah lagi RM200 (harga ahli ye).
sgt la boleh, kan :) mampu.


siapa pun kita...
apapun pekerjaan kita... surirumah sekalipun!
buat la simpanan emas kerana :-
  1. ia adalah logam ciptaan Allah yang paling berharga!
  2. ia adalah matawang sebenar ~ DINAR.
  3. nilai emas pasti berganda-ganda.
paling mudah, bawa brg kemas yg kita dpt time nikah kawin 10 thn lepas.
pasti. sgt pasti! harga telah berganda, takkan sama dgn harga 10 thn lepas, kan?


saya nak share sesuatu ye.
ilmu di bawah ni saya dpt dari support group emas saya ler :)
saya kopipes...


Apa kata Irfan Khairi..??
TUKAR DUIT KPD EMAS, bukan BELI EMAS..
💖Apabila 'beli' emas ni actually saya lebih prefer penggunaan 'convert' or 'tukar'...
Sebab kita actually converting duit kertas kpd matawang universal.
💖Sebab Emas ni boleh dikategorikan sebagai ASET setaraf hartanah etc...
Means, it produce money for the owner.. Sbb value die always naik...
💖Berbeza dgn benda2 lain yg kita 'beli'.. Selalunya benda2 tu samada becoming Liabiliti atau Susut nilai setiap hari..
💖Sebagai contoh kereta.. Ada pepatah inggeris kata 'if u can buy it, does not mean u can afford it'...
Maknanya, mcm kereta apabila kita beli, mmg la kereta tu jadi milik kita.. Tapi, kereta kena servis, kena isi minyak, kena cuci etc.. Means, kereta tu x produce duit tapi sedut duit.. Unless, kereta tu kita bagi sewa.. Then, ia jadi aset sbb dia produce money utk owner.. If not, ia adalah liabiliti.. Kereta ni once dah OTR, esok nak jual.. Xdpt dah harga asal..
💖Emas pulak, makin lama disimpan, nilai makin naik.. X perlu pulak kita cuci setiap hari, x perlu gilap everyday..
💖Dgn sekadar simpan, dia dah buat duit utk kita.. Cuma, xde la emas tu beranak keluar duit.. Haha.. Tp, apabila keadaan terdesak, kita xperlu paksa org beli, atau iklankan setiap dua jam skali supaya org beli..
💖Cukup kita ckp nak jual je.. Bersusun org nak beli.. X sampai brp minit dah sold out..
💖
Ingat ye... TUKAR bkn BELI.



... tu la perkongsian saya ari ni :) sebab-sebab saya pilih emas utk simpanan masa depan.
walaupun lambat, tapi saya sudah hi hi hi...
jom. tukar duit kpd emas.
andainya kerana baca ni uolls terus berubah kpd berminat dgn simpan emas, please la dgn segera roger saya tau  :)
more input saya boleh share.
ingat, masa itu emas :) setiap saat tu diambil kira. jgn bertangguh!

Kata Irfan Khairi, " Tukar... bukan Beli"


Photobucket

1 comment:

  1. Saya belum mula lagi pun bab emas ni. Banyak dah yang menggoda. Rasanya kot-kot dah sampai masa bertukar emaslah juga...

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi...
Nanti aida balas kunjungan ye :)