Monday, July 18, 2016

Pergilah Tukar Kad ATM Korang Sekarang... Sebelum? ...

assalamualaikum...

weekend lepas puas beraya dari melaka ke johor, tgh mlm sampai balik melaka.
sambung beraya melaka :-) alhamdulillah...

nak citer dulu, last 2 weeks da terima kad kredit baru. by post.
agak tertanya2 gaks time tu, nape ekk tukar kad? limit kredit kena kurang ke?
ada tertunggak ke so kena tukar?
before buat ikut apa yg di arahkan dlm surat tu, call la bank dulu kenapa.
jawapan dia ~ arahan bank negara. guna sistem baru.
kalu pembelian da tak perlu signature. hanya tekan no pin aje, mcm kad debit.
oic ok... time tu terus ler settle semua activation card melalui online saje.

ok, now nak le diceritakan kisah ke'gabra'an saya dek krn sms suh tuko kad atm / debit pulak...
kita ni memang sentiasa guna kad tu shopping. swipe debit kad ajer.
dpt sms lah... frens share kat fb la... wassap la...
wajib tuko kat atm maybank before 31.7.2016 for free.
if not lepas tu kena charge rm12 :-(
rm12 tu duit makan sehari bekfes campur lunch (tanpa air).

at first ingat kan before 31.12.2016 tau. bila da viral kat before end of this month, segera la kan ke maybank.
jumaat lepas kul 9.15 da sampai maybank seremban2. tak nak tangguh2 lagi kan...
tapi...


hamek ko. beratur panjang nak amik no giliran.
ku dangka dpt no 1 tapi rupanya dpt no 22 hu hu :-(
hokey jer la... tapi tu la berJam berdiri tunggu giliran weh!!!
1 kaunter aje dibuka pepagi tu.
then kerusi plak hanya ada 8. adududuhai... haru!!!


ni la kad ceri yg wajib di tuko meskipun expired date nyer oktober 2018 uolls.
nampak buruk kan kad saya tu... hi hi...
bila dpt tau yg kad ceri tu takkan dikembalikan, once dpt kad baru, terusla saya snap gambo. Buat kenangan...
kad ceri tu akan terus digunting dan di buang!


ni la kad atm baru ~ cantik.. nampak executive gitu ha ha ha :-)
masih kekalkan ceri di atas kad :-)

ok... sini saya nak share skit info yg saya dpt ekk dari ekspedisi saya sepagi di maybank :

1 ~ tukar kad atm after 31.7.2016 kena caj rm12 ?
      tidak. masih boleh tukar kad sehingga 31.12.2016 tanpa caj. segera la. jgn tunggu...
      kalau tunggu akhir thn, ditakuti sistem jem la, apa2 problem. nanti sukar utk org awam jugak.


2 ~ kenapa kena tukar kad atm lama meskipun expired date lom sampai ?
      ini adalah langkah keselamatan untuk seluruh industri yang akan berkuatkuasa mulai
      Januari 2017.
      daripada sistem tandatangan selepas apa2 transaksi, sekarang ia guna PIN (nombor
      pengenalan peribadi). penggunaan pin ni dipercayai dpt memastikan lapisan keselamatan
      tambahan untuk pengesahan serta perlindungan ke atas pelanggan terjamin.

3 ~ PIN tu apa ?
      kod rahsia 6-digit. ni ialah no yg kita dok tekan time nak kuar kan duit tu.

4 ~ saya tak nak tukar kad. boleh tak saya guna aje kad lama ni ?
      start Januari 2017 kad sediada tak boleh digunakan. ia tidak memenuhi kehendak teknikal
      sistem semua industri. so, memang kena tukar kad atm.

5 ~ adakah saya perlu gunakan PIN untuk semua transaksi saya ?
      utk kad kredit = kuatkuasa Januari 2017, kena guna PIN di terminal pembayaran.
      utk kad debit = tarikh kuatkuasa  nyer ialah Januari 2018 kelak.

6 ~ adakah PIN yg saya gunakan utk membuat pembelian sama dengan PIN yg saya gunakan utk
      withdraw duit di mesin ATM ?
      sama.

oleh itu, amik la masa skit nak ke bank utk tukar kad atm / debit uolls.
lagi awal tukar, lagi baik, kan ?
betul gak kata staff maybank tu, kalau tukar last minute ditakuti problem.
da susah kan kita jugak nak gi kuar kan duit. naya nan uolls!

orait. tu aje perkongsian di ptg hari isnin.
semoga beri manfaat kpd semua orang :)

babai.

Photobucket

19 comments:

  1. kena tukar jugalah nampaknya sebab nanti terganggu pula urusan yang melibatkan kad kredit dan debit maybank.
    lagipun free apa salahnya kan untuk kemudahan diri juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.
      ada time gi aje tuko.
      last minit tu la kan, takut masalah!

      Delete
  2. Mujurlah tarikhnya sampai hujung tahun ni kan. Bolehla plan tarikh sesuai buat trip tukar kad di bank :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. plan farrah. jgn tak plan :)
      penting tu kad atm. tempat mencucuk rezeki...

      Delete
    2. Boleh apply utk tukar kad melalu maybank2u gak :)

      Delete
  3. selamat malam, rajin update blog ye..hehe..syira lokman datang intai blog lagi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila tgh rajin, syira.
      kalu si M da dtg, haru blog ni tak ber update :) ha ha

      Delete
  4. ooo..maknanya mmg kena tukar jugaklah camne pun ye..ingatkan tak betul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wajib tuko, yana.
      sebab nanti sistem kat kedai, ke supermarket ke, petrol pump ke akan bertukar. tak dpt detect kad debit yg skang ni.

      Delete
  5. Kira nk kena tukar gak la kan..rggu la pas abes pntg dengan nk heret anak kecik lg.adui ini boleh mengundang stress.haha.sy takda kad kredit..tp atm debit card tu memang la ada kan.even tak penah guna debit card.tp nk kluarkan duit nti jadi problem..so kena tukar gak la.huhu

    ReplyDelete
  6. Ohhh, baru tahu.... Tq tq Aida untuk info nie . Kena tukar jugak lah gini. =)

    ReplyDelete
  7. Kus semangat! Nasib baik baca entri ni tau. Itulah untungnya rajin blogwalking (rajin sangat!)

    Baru beberapa hari lepas kakak saya tanya pasal ni, saya dengan penuh confident beritahu kat kakak yang kad debit dia aje kena tukar (yang kuning hitam lama tu) macam kad debit saya (gambar ceri tu). Kad saya pun tamat 2018. Rupa-rupanya saya pun kena tukar kad juga ek!

    Oh, alahai! Nasib baik tersedar cepat sebelum kena bayar. Esok saya pergi Maybanklah!

    ReplyDelete
  8. Kalo kad kena curi org lain bole pkai kan? Sbb function "pay wave" tu x perlu pin or sain. N ada certain kaunter x de tanya pin number pun. Just tpkir mana security d situ.

    ReplyDelete
  9. Selamat kah ada function pay wave bila kad d curi. Pencuri bole guna sewenangnya sebelum kita sedar kad ilang n nk buat report. Just mntk bank bg explaination ciri2 kad baru.

    ReplyDelete
  10. Kalo kad kena curi org lain bole pkai kan? Sbb function "pay wave" tu x perlu pin or sain. N ada certain kaunter x de tanya pin number pun. Just tpkir mana security d situ.

    ReplyDelete
  11. Cantik kad Maybank Platinum tu. Rasanya yang ni limited edition. Saya tukar di maybank2u.com dapat yang gambar macam kad lama. :)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)