Tuesday, August 16, 2016

ASB Menguntungkan Berbanding Emas ::: Ini Cerita & Cara Nyer...

Yaya dan Gopal masing2 dpt bonus hujung tahun RM2000.
Yaya guna RM2000 beli emas, dpt lah dlm 11gram.
Gopal pula masukkan duit RM2000 tersebut dlm ASB.

Selepas 6 bulan, kebetulan Yaya dan Gopal masing2 ada masalah dan perlukan duit dlm RM1200.

Yaya pajak emas 11gram nya di Arrahnu dan terima RM1200.
Gopal pula withdraw duit simpanan ASB, maka tinggallah baki RM800 dalam akaun ASB.

Yaya tebus balik emasnya di Arrahnu dgn bayaran ansuran RM200/bulan selama 6 bulan (utk mudah kira saya tak include upah simpan ekk).
Gopal juga mula blk simpan RM200/bulan selama 6 bulan sehingga hujung tahun...

Pada awal tahun berikutnya...

Yaya masih ada 11gram Emas yg sudah pasti harganya meningkat naik dlm 15-20% setiap gram dan kalau ditukarkan kepada RM pasti lebih RM2000.
Gopal masih ada kembali RM2000... tetapi adakah dividen ASB 7-8% berdasarkan jumlah RM2000 tersebut sedangkan beliau dah keluarkan satu jumlah di tgh tahun? jawapannya semua tahu, tidak.

Jadi..ASB menguntungkan ke berbanding emas? sangat la TIDAK kan jawapan nyer... tu la cerita nyer dan uolls da tau dah kan cara nyer nak selamatkan nilai duit kita jangkan panjang...
ASB Menguntungkan Berbanding Emas ::: Ini Cerita & Cara Nyer...
emas tetap emas...
nilai dari dulu kala hingga kini dan jangkaan masa depan :)
tukar duit kepada emas hari ini!


ASB Menguntungkan Berbanding Emas ::: Ini Cerita & Cara Nyer...

saya pernah ada akaun ASB. da tutup akaun ari tu thn 2014, lama dah...
saya baru saje, pertghan julai 2016 lepas, withdraw semua saving dlm satu islamic fund unit trust.
8 thn saya dgn unit trust. ok ke tak unit trust? sgt la tak...
insuran pendidikan anak-anak? saya ada. ni saya kekalkan. 
ia mcm saving jugak, but dgn perlindungan. lgpun kalau withdraw skang, takkan dpt 100% duit yg kita da byr. baru dpt statement insuran anak, hmmm caj tu la, caj ni la,...
sspn & tabung haji pun ada, da lama da menabung bulanan dlm ni :)
terbaru ~ saving dlm dinar, lekatkan skit duit malaysia kat emas 24k.

terbaik ~ tukar duit kita tu kpd emas.
emas tetap emas. semua org tau EMAS ITU APA?
seluruh dunia tau :) universal. relevan all the time...
sesak-sesak, boleh tukar kpd duit.
sesak-sesak, boleh pajak kat arrahnu.
then, boleh jugak leburkan dan tukar kpd brg kemas tau uolls, jgn tak tahu...

wassap saya sekarang. dpt kan goldbar 1g atau 1/4 dinar uolls yg pertama.
jgn tunggu lama :) harga terus mencanak naik :)

ASB Menguntungkan Berbanding Emas ::: Ini Cerita & Cara Nyer...

p/s : ni pndpt peribadi ekk uolls berdasarkan pengalaman sendiri. bukan pendpt secara rambang jer.
        tiada niat utk memperlekehkan pelaburan yg lain. tepuk dada, tanya selera masing2.

Photobucket

14 comments:

  1. Pada pandangan sy untk jangka masa yg lama emas untung sbb emas kalau nk jual ada susut nilainye.. So in within 4 year masih tidak sesuai untuk jual.. Tpi nk dalam jangka masa pendek dn ada duit extra setiap tahun ASB untung.. Masing2 ada kelebihan masing2.. Cuma pendapat sy sahaja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. betul sgt apa hasif kata. agreed 100%.

      apa pun pelaburan ada susut nyer. including emas. tgk prestasi 1 thn yg lepas tu ada turun harga but overall, peratusan naik lebih byk dari turun. sama mcm unit trust, first 3-4 years kalau withdraw akan rugi (dari pengalaman sendiri).

      asb da tetap singgit. memang untung tiap thn. jaminan x rugi :) jangka panjang and jangka pendek, both untung. sama mcm tabung haji, rasa nya yg latest tabung haji's better skit kot dari asb. permainan nya hanya pada percentage untung :)

      and again agreed dgn hasif ~ aida promote simpanan emas = pelaburan jangka panjang. emas bukan sesuatu yg beli ari ni, nak jual lagi 6 bulan.
      masa nilai turun = time utk beli emas. borong! kita bukan beli brg yg ada expired date. emas is emas.

      again agreed dgn hasif, bila nama nye pelaburan, mesti ada kelebihan. up to kita, nak LEBIH BYK atau nak LEBIH SIKIT.

      Delete
    2. betul tu emas (999.9) adalah bentuk fizikal untuk pelaburan jangka masa panjg dimana jika kita dah betul2 tak nak guna duit itu boleh beli dgn emas sebagai gantian nilai duit itu kepada emas (utk tujuan mengelakkan dr terguna duit itu kpd benda bukan keperluan) and within 5 years or more bila perlukan duit semula boleh jual semula or pajak untuk guna duit itu..

      contoh : jika setiap bulan kita simpan rm 200 setiap bulan di asb dan akan ada 2400 setiap tahun duit dividen yang dapat dari pelaburan tu (+topup sedikit (RM) dr duit dividen utk pembelian emas) boleh pusing semula untuk membeli emas untuk buat simpanan jangka masa panjang..

      just pandangan saya.. :)

      Delete
    3. again akak kena agree dgn cadangan awak tu.
      a great idea.
      ada simpanan duit.
      hasil dividen boleh beli emas.
      duit ada. emas ada. better :)

      Delete
  2. saya buat keduanya..
    Emas simpan untuk jangka masa panjang..
    Manakala ASB untuk dividen setiap awal tahun..
    Ada kegunaan tertentu dividen ASB tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aida & asben pernah ada asb. tau la camne asb tu :)
      loan asb pun aida tau and da study, just x join.
      kami decided withdraw and batalkan asb sebab isu lain, bukan isu untung rugi :) hi hi hi...

      Delete
    2. Oklah kalau macam tu aida.. setiap kita diberi pilihan.. Emas ini bagus buat simpanan.. Sha memang suka.. Kena ada komitmen baru ada hasil..

      Delete
  3. Wah! Lumayan nye lahai...baru2 ni akak ada belikan cincin utk di izara...segram lebih skit harga rm215 hengget kene bayo...makin lama emas memang makin mahal kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes kak. tau takpe.
      tu akak beli 916 ekk?
      imagine la harga 999.
      still masih ramai tak yakin dgn simpanan emas...

      Delete
    2. tapi ok la tu kak.
      bukan semua duit kita kena jadik kan emas, kan?
      amik skit utk beli 1 gram sebulan je.
      simpanan duit ada...
      simpanan emas ada...
      sebentuk cincin utk izara setiap bulan gitu :) hi hi hi...

      Delete
  4. sebenarnya tak berapa paham dengan penerang cerita nya... hehe
    saya suka emas perhiasan tp tak beli pun emas bar/coin/plat

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena baca word by word le tu, eima :)

      brg kemas = emas jugak. ok la tu.
      tu utk perhiasan.
      gold bar / syiling emas / dinar = utk pelaburan.
      sama je konsep mcm simpan duit dlm akaun (apa2 akaun pelaburan).
      beli emas. dpt emas fizikal (bukan buka akaun emas ye!).

      mcm brg kemas jugak. dulu beli harga lain.
      lg 5 thn nilai brg kemas tu da tinggi. cth emas time kita akad nikah dulu.
      apatah lagi brg kemas turun dari mak-mak kita.

      dinar / gold bar / syiling emas kalau da ber gram-gram, terus tukar (lebur) jadi brg kemas - boleh juga :)

      Delete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)