Nov 17, 2016

Laporan Awal Tentang UPSR 2016

assalamualaikum...

cecepat nak up kat kisah upsr 2016 ni.
sebab ia mcm kejutan terbesar hari ni...

PUTRAJAYA - Seramai 4,896 daripada 452,721 murid mendapat keputusan cemerlang Gred A bagi semua mata pelajaran dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2016, kata Ketua Pengarah Pelajaran Tan Sri Dr Khair Mohamad Yusof.

Bilangan semua A  UPSR 2016
Selangor 1025 org
Perlis 45 org
Johor 240
Melaka 159
Perak 363
Kedah 280
Penang 400
Terengganu 271
N.sembilan 247
Sarawak 284
Pahang 296

UPSR 2014 (format lama) semua A - 36,304 calon
UPSR 2015 (format lama) semua A - 38,344 calon
UPSR 2016 (format baru) semua A - 4,896 calon⁠⁠⁠⁠

Bilangan semua A di beberapa skola area Melaka
Dato palembang -12 org
Bkt beruang -5 org
Bt berendam 2- 4 org
Bt berendam -2 org
CIJ 2 - 4 org
Bkt baru - 4 org
Demang Husin - 4

few hours ago dlm few groups wassap saya, kami borak ler pasal upsr 2016 ni.
ada sorang anak opismet saya ~ 6A 👍👍👍.
we are so happy for her. alhamdulillah.
but isu ni yg kami byk diskus, penurunan bilangan anak2 yg dpt 6A terlalu byk.
yg pasti bukan silap anak2 tu sendiri la kan. mereka da usaha sehabis baik.
adakah sebab diorang batch pertama kssr ~ format baru tu?
ni kes jadik time PT3 tahun 1-2 thn lepas kan uolls?
dek kerana ujikaji pihak2 tertentu utk dasar pendidikan, anak2 jadi mangsa!
ni pendpt peribadi saya tau...

tadi sempat la wasap cikgu kelas syuhada.
kata nyer, dlm sejarah paling sikit anak2 dpt straight As.
sedih para guru. anak2 yg menjadi target dpt straight As semua menangis tgk result sendiri.
mcm skola nurin, yg byk tak dpt straight As ialah paper 2 Science.

nurin next year upsr. sebab tu la saya amik pusing skit result upsr thn ni.
thn ni akan jadi benchmark for the next few years.
kenapa?
apa?
bagaimana?
semua questions ni berlegar dlm fikiran saya...
adakah skema penandaan kertas jawapan? soalan ke yg susah? 😡

apapun kpd semua frens yg baca entry saya ni and anak2 uolls amik result upsr thn ni ~ TAHNIAH.
kalau 6A, alhamdulillah...
kalau tak cukup A, jgn la kecewa wahai anak & ibu ayah.
jgn diukur kejayaan masa depan dgn jumlah A yg anak dpt.
dia da usaha sehabis baik. cuma nasib tak menyebelahi dia...
Allah tu Maha Berkuasa. semuanya berlaku atas kehendak Dia.
hidup dgn keputusan itu, terus bangun dan kita rai kan anak kita semeriah yg boleh.
hati mereka kena jaga... itu la kejayaan sebenar-benarnya 💛💛💛💛.

ok la uolls. nak sambung keje jap. bye!

Photobucket

8 comments:

  1. tahun ni jatuh merudum teruk kan... 1% sahaja yg full A

    ReplyDelete
  2. Tahniah ya sis anak-anak yang dapat 6A tu...
    Anak buah saya dapat 6D...nasib baik bukan 6E...aduh!!! apa-apa tahniah jugak diucapkan kepadanya..dah pun tamat sekolah rendah. Next year jumpa di sekolah menengah lah pulak. Saya pun risau, anak saya 2 tahun lagi akan ambil UPSR..tahun ni periksa keputusan dah merosok sedikit..dah terkeluar dari senarai top 10 sekolah dia. Tapikan.....bila tengok calon yang berjaya dapat straight A tahun ni dengan format baru:

    UPSR 2014 (format lama) semua A - 36,304 calon
    UPSR 2015 (format lama) semua A - 38,344 calon
    UPSR 2016 (format baru) semua A - 4,896 calon⁠⁠⁠⁠

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduhai. Pasni anak buah fizah tu boleh berjaya. Jadik kan upsr ni sbg tanda aras.
      Anak aida 2017.
      Seram la jugak nih :-)

      Delete
  3. Tahniah kepada yang berjaya.
    Tidak semestinya 6A
    UPSR baru langkah pertama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeszaaa.
      Moga anak2 terus sukses lepas ni.

      Delete
  4. kesian budak2 yg ambik UPSR...mmg merosok truk. mereka pon xnk dpt result mcm tu

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi...
Nanti aida balas kunjungan ye :)