Dec 22, 2016

Kembara MAHA 2016 Tak Lengkap Tanpa Lihat Lembu Sado !

assalamualaikum...

masih terkenang keseronokan waktu ada di MAHA ari tu.
kalau la boleh repeat lagi dlm masa terdekat, memang best.
malang nyer, kena la tunggu 2018 nanti, in shaa Allah.... moga dipanjang umur 😃.

memang dari awal, excited nak tgk lembu sado!
dari pagi tadi, sekitar jam 4.00 ptg baru boleh ke laman ternak. sib baik hujan berhenti.
memang tak lengah lagi la....
dari laman perikanan, naik trem ke laman ternak.




begitu concentrate ijat tgk monyet pakai baju hisap susu 😆

kat area laman veterinar & lama ternak ni, memang ramai org!
penuh!!! nak jalan pun susah, berlaga-laga bahu. kanak-kanak la paling excited.
monyet... ayam... burung... kambing... kuda... lembu... arnab...


ni bukan lembu sado tau.
at first saya ingat kan, ni la dia lembu sado nyer.
hmmmm takde la sado. just lembu-lembu kat area situ sgt besar!
memang lebih besar dari lembu yg biasa-biasa kita tgk kat kampung la...

kerugian kami ptg tu, lembu ker, kambing ker, semua lepak duduk and tido jer.
yes la... da ptg. baru lepas hujan. memang ngantuk ler kan haiwan tu semua 😃.
tak syok la...

baru la sampai kat kawasan lembu sado !!!


ni salah satu lembu sado nyer...
nampak la skit kesadoan nyer tu... lain mcm ketulan di badan nyer...
besar tau uolls lembu-lembu sado ni!!! menggerunkan 😨...

memang besar area laman ternak & laman veterinar ni.
kaki saya masa tu da sakit! izzat pun started to buat kerenah...
if not, memang saya jelajah sepenuhnya! memang rugi la x sempat menjelajah...



brader-brader yg sedang panggang kambing ni memang sukses menggugat iman saya.
cara diorang panggang tu penuh gaya dan memang kelassss...
dgn asap yg berkepul-kepul... aroma yg menusuk hidung... hmmmm memang terpikat!
saya beli sebekas kambing panggang ni ~ RM10. lupa nak snap gambo... ok. sedap.




sedang beratur panjang tunggu trem, paksa diorang ni amik gambo dgn kucing giant !

semakin petang, semakin ramai org dtg ke MAHA.
memang semua gunakan cuti skola utk bwk anak2 dtg sini.
it was something good. education... learning... informations.
just kena prepare mental & fizikal la. kaki kena kuat. sebab memang akan berjalan sepanjang hari!
memang sesuatu yg menyeronokkan 😃.

gambar ni saya snap dari dlm tram.
on the way balik ke laman perikanan...
ramai org, kan ?

ok bye... later saya citer pasal rumah terbalik & akuarium ekk 😄

Photobucket

11 comments:

  1. popular nau lembu sado tu ye kak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah. viral la dia thn ni.
      tapi tu lah, kita dtg dia terbongkang tido :D

      Delete
  2. eh aida pergi ye maha
    saya tak dapat pergi, tak sempat sebab ada planning lain
    kali ni punya lebih success katanya
    hopefully 2018 nanti boleh pergi =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni first time aida gi, YY.
      memang best kata nyer dari yg sebelum nyer.
      maybe tu la ~ upin ipin & mok cun invest skali situ kan.
      retis gitu... glamer la.

      Delete
  3. sorry lama tak singgah sini ye
    sibuk dengan penyakit M...haha

    ReplyDelete
  4. sesaknya tengok...sy tak gigih nak pergi walaupun teringin jugaklah nak pergi sana..huhu

    ReplyDelete
  5. Meriahnya MAHA! Hehehe lembu sado tu memang glamer kan :)

    ReplyDelete
  6. Memang besar betul nampaknya lembu tu... takut pula tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sgt besar!!!
      takot jugak.
      biasa kita tgk lembu kat kg, kecik jer.

      Delete
  7. Pertama kali nampak lembu sado ni kat HPPNK di Kedah...masa tu baru lepas tamat cerita tentang abang sado...

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi...
Nanti aida balas kunjungan ye :)