Wednesday, April 12, 2017

Orang Melaka Suka Makan Budu

(8:00 mlm)
assalamualaikum...
dinner apa mlm ni uolls? mlm ni ada sambal kentang & ayam masak halia utk dinner kami.
nak la kongsi cerita skit. alkisah, last week mr.asben kursus ke pantai timur.
standard la... buah tgn kalu ke sana ialah kepok lekor, kepok kering... dan budu 😄.

Orang Melaka Suka Makan Budu
refer to pengalaman ke pantai timur, hidangan kawan-kawan di pantai timur...
limau nipis & cili padi penambah rasa budu.

Orang Melaka Suka Makan Budu
timun comel cute miut...

kata 1Malaysia kan? nah hamek ko, org melaka da jatuh cinta dgn budu.
budu = sos ikan bilis
jgn suamiku jatuh cinta dgn org yg buat budu ni dah la ye. i see u in court 😞.
kami memang da lama makan budu ni. kalu gi pantai timur, makan nasi ulam, wajib amik budu.
tambah selera.
tetapi ni la first time budu dihidangkan kat meja makan umah kami hi hi hi...
alhamdulillah... saya & mr.asben suka try makan pe yg boleh dimakan...
memang sedap budu ni ~ perah limau nipis tu, ada rasa masam skit. sedap! 
sesekali ubah menu. sesekali ubah tekak 😄.

👌

18 comments:

  1. Replies
    1. memang sedap.
      dah cuba, baru tau nape kelantanese cannot live without budu :)

      Delete
  2. Makan.budu ni...kena makan dengan.menu simple kan. Ulam, ayam goreng, ikan goreng, singgang ikan...sedap dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol.
      baru up skit kesedapan nyer.
      enjoy eating it.

      Delete
  3. Ingatkan orang Kelantan je suka makan budu, orang Melaka pon suka eh. hehe 😆

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru terjebak ni cikEpal :)
      da jatuh cinta...

      Delete
  4. sedapnye kak aida... heheheh
    syok syok dpt mkn ni
    try mkn dgn bendi mentah xyh celur
    terangkat

    ReplyDelete
  5. waaaahhhh samala kita sis, suka makan budu. Cuma belum try lagi makan budu ngan asamp pedas melake ...agak2 acaner la rasa kombinasi dua tu ye hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm mcm x kena, hanim.
      asam pedas & budu.
      rasa nyer perisa both akan menenggelam kan satu sama lain :)
      hi hi hi...

      Delete
  6. hehehe, saya yang duk klate ni pun tak makan budu

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la bebila, ann.
      mana la tau terus jatuh cinta :)

      Delete
  7. Ada banyak lagi cara nak makan budu kak. Ada yang tumbuk kunyit + lada semua lepastu letak bawang and limau nipis. sedap juga hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la.
      ramai jugak yg share different styles.
      kena cuba la semua ekk, syed.

      Delete
  8. suka jugaaaak walaupun xde darah2 kelantan hehehe..

    ReplyDelete
  9. wahhh favorite ni...budu..x lengkap rs tanpa budu hehe

    ReplyDelete
  10. wah sedap tu budu, saya pun suka

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)