Wednesday, May 03, 2017

Penyakit Gastrik : Tips Mengatasi & Makanan Yang Digalakkan

(9.00 pagi)
assalamualaikum...

penyakit bulan ramadhan ~ gastrik.
kekadang tu bukan nyer dibuat-buat alasan ni, kan?
memang terkena... maybe sebab perut terkejut!
selalu nyer makan dan makan dan makan... tetiba dari pagi ke ptg tak makan.
pe pun, tiap penyakit ada ubat nya, ada cara atasi nya.... dgn izin Allah.

Penyakit Gastrik : Tips Mengatasi & Makanan Yang Digalakkan

Penyakit Gastrik : Tips Mengatasi & Makanan Yang Digalakkan
info bagus dari fb MOH 👍

PENGENALAN
perkataan lain = gastritis.
bahasa doktor nyer ialah ia satu penyakit yg merujuk kepada radang pada bahagian lapisan perut.

PUNCA
  • jangkitan kuman
  • merokok
  • tekanan perasaan (iye ke ekk?)
  • pengambilan minuman berkafein spt kopi & teh
  • pengambilan alkohol berlebihan
jika tidak dirawat, akan menyebabkan ulser atau luka dalam perut !!!

MAKANAN YG TIDAK DIGALAKKAN
  • yg berempah atau pedas!
  • jenis berasid spt tomato
  • jenis-jenis limau
  • makanan terproses seperti sosej, nuget ~ kerana kandungan bahan kimia ye...
  • minuman berasaskan kopi atau coklat
  • jenis-jenis teh
  • bawang / bawang putih

MAKANAN YG DIGALAKKAN
  • makanan yg berasaskan bijirin gandum
  • makanan rendah lemak / minyak
  • buah-buahan ~ selain yg jenis berasid
  • sayur-sayur segar
saya share info pasal kebaikan bijirin penuh di bawah.
saya google dan saya info ni amat best kalau share. 
boleh klik kpd link yg saya sediakan utk info penuh.

Penyakit Gastrik : Tips Mengatasi & Makanan Yang Digalakkan
 kredit : fat2fit.my

Penyakit Gastrik : Tips Mengatasi & Makanan Yang Digalakkan
wajib klik link ni, penulisan oleh Prof Dr. Norimah A Karim 😊.

saya memang skang amalkan makan oat terutama pagi.
ni pun syor emak saya. then, time saya keje di seremban dulu, ofismet ramai suka sarapan plain oat.
terpengaruh... now, suka minum oat dan susu.
syor mak saya, nanti nak sahur, minum segelas oat. in shaa Allah bertahan la kekenyangan tu lama skit.

Penyakit Gastrik : Tips Mengatasi & Makanan Yang Digalakkan
makanan sahur yang paling tahan lama ~ oat.
image ni memang saya simpan teguh dlm gallery phone.
sharing kawan-kawan dlm grup wassap. share kat sini lah...

TIPS ATASI MASALAH GASTRIK
  • pengambilan makanan yg sikit tapi kerap
  • beza antara makan tu ialah 2-3 jam
  • yg penting, supper tu mestilah 2 jam sebelum tido
  • paling penting, time utama mesti makan, jgn skip ~ breakfast, lunch & dinner la ni kan...

menjelang ramadhan ni, better la whoever yg ada problem ni, cecepat cari solution.
biasakan perut... prepare ubat jika perlu... ready kan minda 😍.
ok bye for now!


7 comments:

  1. utk gastrik klu minum esp bagus sangat, nt nk puasa sape yg de gastrik lagi trok kan...esp ni tak de laktosa,,, so selesa je perut klu minum..
    sape yg gastrik klu minum susu mesti muntahkan..esp ni lain sgt.. nak tau tgk sini ye

    http://www.naturstory.com/2016/12/esp.html

    ReplyDelete
  2. Saya mmg penghidapt gastrik tegar la rasanya...
    Bagus juga perkongsian ni, dpt mrs pip belajar sesuatu ttg gastrik...
    Last year buat ogds, tp doktor cakap ok
    Tp tu la, gastrik ttp ada..
    Doktor bg ubat omeprazole, mmg standby sentiasa la dgn ubat ni :((
    Thanks sharing Aida...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes mrs.pip. standby.
      ada ubat, mudah la skit kalau2 terkena, kan?

      Delete
  3. Betul ke tekanan perasaan pun boleh menyebabkan gastrik?

    Apa yang tak digalakkan makan, itulah pulak yang rasa paling sedap di tekak. Nasib baiklah saya ni takda gastrik - kalau saya tak tahan puasa, itu kerana mengada-ngada aje ^_^

    Oh, this time saya nak cuba oatlah ketika sahur!

    ReplyDelete
  4. perkongsian yang bagus, moga2 tak terkena penyakit ni nanti, risau juga

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)