Monday, June 12, 2017

Cara Potong Bawang Besar Yang Betul

assalamualaikum...

suka plak saya nak share info ni ptg ni. jam da lepas 4.30 ptg dah tu.
time keje sudah abis. bulan ramadhan ni balik awal skit....
tapi nak update blog jap.

biasa la... kawan-kawan share di grup wasap.
begini la 👍 kepada insan yg rajin create info ni 😄.

frankly speaking, saya byk guna bawang besar ni dlm lauk-pauk yg saya masak.
mr.asben suka giler dgn bawang. and saya da menjangkit kesukaan dia ni.
apa-apa lauk yg rasa-rasa sesuai bubuh bawang besar hiris, memang confirm saya letak tau.
and suka la hati saya sebab kalau ikut info comel ni, cara saya adalah betul 😎.

Cara Potong Bawang Besar Yang Betul

kebetulan ptg ni nak buat masak kicap ayam... in shaa Allah.

ok tu aje nak update. bye. nak balik...
👌

20 comments:

  1. Mak saya jenis tak kisah nak potong macam mana pun. Hehehe. tapi kena belajar la kot2 mak mentua masa depan kisah benda2 macam ni kan,:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes mayy.
      mana ler dpt mak mentua cerewet :)
      sampai potong bwg pun dia tgk ha ha ha...
      aida x kisah aje sebeno nyer.
      ikot la hati kita time tu nak potong camner, kan :)

      Delete
  2. NIce info.. kalau lea ni main bedal jerk potong.. haha.. IKut mood time tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aida pun.
      kekadang ikot sedap aje la nak motong bawang tu.

      Delete
  3. Saya belasah je potong bawang Aida selalunya haha....
    Rupanya ada cara nak potong bawang ikut masakan, baru tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. selama ni aida ingat takde tutorial potong bawang tau, Nom.
      semlm terbaca ni tu yg sibuk nak share jugak.
      something new tuk aida.
      and interesting :) ha ha ha...

      Delete
  4. selalu kena tegur potong bawang salah. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sib baik la takde org tegur aida selama ni, mieza.
      skang nak cuba la ikot tutorial potong bawang ni hi hi hi...

      Delete
  5. Kalau nak tumis bawang CCL suka tumbuk dulu dalam lesung batu

    ReplyDelete
    Replies
    1. bwg kecik memang aida biasa nyer siap-siap blend atau tumbuk.
      tapi utk bwg besar ni, ccl, aida biasa utk hiasan aje :)
      so memang nak kasik nampak hi hi hi...

      Delete
    2. bawang besar selalu CCL pun ptong bulat2 ,, nampak menarik kn

      Delete
  6. Tak pernah tau Aida..Selalu ku hentam aje..janji campak bawang dalam masakan. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha sama la. aida ni memang guna bwg besar most of the time tau.
      memang ler potong gaya gitu.
      but tak tau la ada spesifik cara ha ha ha :)
      itu yg excited nak share ni, fida... ilmu yg x disangka wujud.

      Delete
  7. alhamdulillah, nasib baik saya potong betul selama ni..

    ReplyDelete
  8. bagus gak entry ni, at least kita dapat tahu apa kaedah yang betul bila masuk dapur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan?
      sebarkan ilmu...
      nampak remeh tapi tu la... ilmu tiada sempadan :)

      Delete
  9. kalau saya potong ikut suka je hehehe, tak tahu pulak ada cara potong yang berbeza untuk masakan

    ReplyDelete
  10. Kalau Sha pula.. potong ikut dan je... Hehehe.. nice info Aida..

    ReplyDelete
  11. Rose suka potong bulat.. Letak bila masak ayam masak kicap, sambal ayam dll. Hihi

    ReplyDelete
  12. Baru tahu..tapi yang masak kicap tu memang selalu potong bulat je. masak sambal pun sama untuk perhiasan. potong serong pun ada :)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)