Wednesday, July 12, 2017

Aidilfitri | Tonton Program TV vs. Pergi Beraya Ziarah Sedara-Mara

assalamualaikum...

ptg rabu nan indah. ari ni cuaca agak mendung sejak dari pagi td.
saya dok ngadap komputer drafting documents, dok berdoa dlm hati.
"jgn la hujan... jgn la hujan..."
sebab nyer, tghari tadi turn saya amik anak-anak balik skola.
kalau hujan, trafik lalulintas nak ke sana tu akan sedikit berat. dan amik masa lama di jalan.
sian lah kat anak-anak dara saya berdua tu.
and alhamdulillah, cuaca mendung maintain... awan tumpang berarak aje kot di jajahan bandar melaka ni 😃.

pagi td sempat la saya blogwalking few blogs. entry Azhafizah ni menarik perhatian saya.
terus lah dpt idea nak taip entri ni ptg gini... 

Aidilfitri | Tonton Program TV vs. Pergi Beraya Ziarah Sedara-Mara
anak-anak wefie di pagi raya pertama.
team coklat & team biru.
riuh-rendah rumah emak dek pe'el cucu-cucunya.
mana yg nak susu... mana yg tak nak mandi... mana yg sibuk nak pakai tudung...
ada jugak scene melalak 😐. sabo jer lah.... kul 9 pagi semua da wajib siap gi beraya.

frankly speaking, dari saya kecik-kecik dulu, emak abah saya dah terapkan semangat beraya dgn cara berjalan ziarah sedara-mara.
pepagi raya kami adik-beradik da gojes and hensem dgn baju raya.
meriah... jumpa sanak-sedara. memang takkan la dok umah seingat saya.
tapi tu la... zaman saya kecik-kecik dulu, astro takde 😂. drama ala-ala aje time tu.

Aidilfitri | Tonton Program TV vs. Pergi Beraya Ziarah Sedara-Mara
ni suasana di rumah makcik saya. lepas selesai solat sunat aidilfitri, ke sini lah kami.
kampung kami. rumah abah rumah taman, dekat pekan.
so, sini la tiap pagi raya kami berada. rumah di tepi pantai. keliling memang rumah sedara mara.

saya memang tak amik peduli langsung tentang program tv.
kalau tgk iklan tu, just amik tahu tang tajuk aje. if ianya disiarkan time raya, siang ke mlm ke, memang tau da takkan dpt tgk.

then, abis beraya dgn side saya, raya kedua, sebelah ptg, dah pun bersama keluarga mertua.
anak-anak saya da berjumpa dgn sepupu-sepupu side mr.asben plak.
tak kurang meriahnya.
kemeriahan tu kita yg cipta kan?
abg-abg ipar saya pun semuanya kaki jalan, ziarah-menziarahi.
mcm thn ni, raya kedua tu kami konvoi gerak ke JB. hingga ke tgh mlm masih beraya uolls.

Aidilfitri | Tonton Program TV vs. Pergi Beraya Ziarah Sedara-Mara

Aidilfitri | Tonton Program TV vs. Pergi Beraya Ziarah Sedara-Mara

aidilfitri ni sgt special bagi saya. masa yg sgt bermakna.
it is time kita ziarah-menziarahi riang gembira, berkunjung tanpa ada tujuan yg spesifik.
just utk ziarah. berjumpa. bertanya khabar... masak-masak. makan-makan.
masing-masing berbaju baru. gaya baru.
anak-anak yg semakin membesar, time ni la diwajibkan ikot emak abah masing-masing.

Aidilfitri | Tonton Program TV vs. Pergi Beraya Ziarah Sedara-Mara

Aidilfitri | Tonton Program TV vs. Pergi Beraya Ziarah Sedara-Mara
dah tgh mlm, masih lagi wefie di tgh jalan.... raya kan, pe ada hal 😄

weekend ni pun in shaa Allah, program berjalan raya kami still on.
ke mana? lom boleh pasti kan. dgn izin Allah, dipanjangkan umur, moga sukses plan nyer.
saya nak terapkan dlm hati anak-anak saya bhw raya adalah satu masa yg kita kena ziarah sedara & kawan2.
saya tiada halangan utk anta anak-anak ke rumah kawan-kawan diorang, kiranya diorang nak.
ni la masanya utk diorang berjumpa selain drpd di skola, kan...

program tv yg meletops tu?
saya rasa, sampai skang ni pun ntah brape kali dah diulang tayang abg bomba raya, suri hati pilot raya, tn anak raya, jihan tak nak beraya, jihat tak nak buat open house, sepahtu mercun raya, ..... byk lagi la.
so pe ada problem tak tgk tv time raya? kan...

so uolls, ada lagi 2 weekend dlm bulan syawal. bangkitkan la kemeriahannya ye.
kipidap!
👌  👍  😍

20 comments:

  1. selamat hari raya..sama la tv dah out sangat time2 raya..xsempat nak layan pun

    ReplyDelete
  2. Semua pakai cermin mata ya... Alhamdulillah meriah je kan bila dapat berkumpul sesama saudara...

    ReplyDelete
  3. Bila raya biasanya PC tak berapa peduli tv...hp...fokus pada dapur..hihi...sembang dengan sanak saudara..sebab raya nilah nak berjumpa..kalau majlis kahwin pun tak semua dapat jumpa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab ke dapur tu jgn citer lah PC. memang lencun baju ni.
      dok membasuh pinggan.
      lom lagi dibasahi peluh :-) ha ha ha...

      Delete
  4. Seminggu beraya...tak tengok tv pun...haha...cuma sesuaikan dengan timin tido yaya jer...beraya sungguh la tahun ni...haha

    ReplyDelete
  5. Suka dengan ayat "Kemeriahan tu kan kita yg cipta".....yelah semuanya dari diri kita kan, suka, sedih segala galanya....so cipta jelah...

    Selamat Hari Raya maaf zahir batin Aida.

    Oleh sebab mak saya yg tua dan sorang sorang kat rumah so saya tak boleh sangat berziarah mcm awak tu. Abg dan kakak yg dtg rumah..mmg penuhlah 1 Syawal tu.
    Itu pun ngelat ngelat gak gi ziarah sedara belah suami...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau diikotkan mak abah aida pon x larat nak berjalan. tapi time raya diorang kuat kan diri.
      tapi x boleh lama la, Nom.

      Delete
  6. Mmg tak dpt layan cite Raya time Raya, tp saya tgk online Aida hihi...

    ReplyDelete
  7. Saya dah lama tak tonton tv.
    Boleh jadi commment ke ni?

    ReplyDelete
  8. Hehehe kalau ikutkan program tv tu, memang rasa nk melepak depan tv jerk x nak kemana-mana.. Tapi mengenangkan bukan selalu dpt jumpe sedara mara, kena jugak la pergi beraya.. ziarah kan..

    ReplyDelete
  9. Suka raya yang cengginie.. Pergi. Ziarah menziarahi.. Tapi tu la.. Dah tak banyak yang teruskan tradisi ini.. Ada yang lebih suka duduk depan tv.. Takpun depan gadjet.. Huhuhu..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)