Wednesday, July 26, 2017

Resepi | Jagung Rebus Susu Simple

assalamualaikum...

pagi tadi bandar melaka hujan lebat uolls. alhamdulillah.
lama jugak tak hujan sini. naik kering muka bumi.
sib baik la perjalanan anta anak-anak skola dan nak gi keje semua nyer ok.
takde jem terok. saya lalu jalan belakang.
jalan utama ke ayer keroh, ada pokok tumbang kata nyer di simpang nak ke IPK bukit beruang.
ni hah da kul 1.05 ptg, cuaca masih mendung yg mengundang hujan.

semlm seharian melayani perasaan yg geram dan marah. hingga kurang mood nak buat keje!
kes mahkamah tak berjalan dgn sukses. ada skit halangan uolls 😒. aduhai.

so balik ofis, releks kan minda. tangan gigih la swipe phone google itu dan ini.
terlalu la di satu website mingguan wanita = jagung rebus susu.
"alamak! mcm sedap aje kalau buat kat umah mlm ni."
pe lagi, terus roger mr.asben tercinta, "ayah, tolong belikan jagung."
saya pun, balik semlm terus gi beli few brg utk merealisasikan jagung rebus susu ni.
  • susu rendah lemak dutch lady 400ml
  • cheese 3 keping
  • mentega 3 sudu
  • susu pekat 3 sudu
  • air secawan
  • jagung 2 batang (kerat 3)

Resepi | Jagung Rebus Susu Simple
masukkan semua ke dlm pressure cooker
set d.i.y high pressure 8 minit.

Resepi | Jagung Rebus Susu Simple
alhamdulillah...

komen dari diri sendiri :
  1. manis! 😅
  2. kuah nyer tak pekat 😔 so tak mcm dlm gambo majalah mingguan wanita.

kaedah utk memperbaiki resepi ni :
  • sila la jgn ingkar kpd resepi ye Aida oii... 
  • sila tukar kan susu rendah lemak dutch lady 400ml kpd 1 tin susu cair 😅.

mlm ni kalau takde pe aral, nak try round kedua. menjadik tak.
bila ada pressure cooker ni, da tak amik byk masa nak buat pe pun.
tanpa pressure cooker ni, nak mengukus jagung jer maybe da 30 minit. kan?
pengukus saya plak da takde 😔. memang tak merasa lah kan uolls...
maka, memang la memudahkan kalau ada pressure cooker. terutama ibu mcm saya ni hah.
penyakit M _ _ _ S tu sentiasa berlegar-legar di sekeliling 😂.

mr.asben dan mak saya, both of them memang mempunyai citarasa yg sama.
kuih-muih tradisional, buah-buahan... dan jagung. memang la feveret mereka.
kalau emak dtg, takkan lupa mr.asben belikan jagung utk emak. makan sama-sama 😃.

tgk la mlm ni ekk. kalu menjadi lain skit dari yg semlm, nanti saya inform 👌.
bye!

20 comments:

  1. Teruja pula nengok gambar jagung tu..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum. SInggah sini baca entry awak. Menarik resepi awak.

    ReplyDelete
  3. NOxxa ke tu? hehhhee

    Ada jumpa Mrs. A tengok resepi ni dalam grup WA tapi tak cuba lagi.

    Setakat rebus biasa je HP 8 minit settle.

    ReplyDelete
  4. Alahai aida. Sedapnya nampak. Kalau dekat mesti Ana buat muka tak malu minta seketul. Hehe

    ReplyDelete
  5. wahhh.. sedap ni.. boleh cuba nanti...

    ReplyDelete
  6. Selalu saya letak garam je... mesti cuba ni....

    ReplyDelete
  7. seronok masak ada pressure cooker.. dapnye suka jagung rebus..

    ReplyDelete
  8. Wah, mesti sedap nie, nanti nak try buat la..Thanks for sharing kak..

    ReplyDelete
  9. Nampak sedap pula.. baru2 nie mak banyak beli jagung .. nak cuba jugalah resepi nie ..

    ReplyDelete
  10. sedap nampak jagung tu..saya ada periuk noxxa tu tapi tak guna2 lagi pun sebab tak pandai dan takut nak guna hehehe

    ReplyDelete
  11. Terliurnya tengokkk.. aduhaiii.. hari tu MZ campak cheese, rasa masin2 sikit.. sedap jugak

    ReplyDelete
  12. tak pernah buat mcm ni.tp nmpk menarik..nak try la nti..sebab anak tu suka makan jagung..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)