Saturday, October 28, 2017

Bayar Zakat Pendapatan | Bersih Jiwa Suci Harta

assalamualaikum.

amacam? puas hati dgn pembentangan Bajet 2018? muka ada senyum? 😉
moga tahun depan menjadi tahun yg kecemerlangannya ajaib utk negara kita.
moga apa yg direncanakan mendatangkan kebaikan kpd rakyat...
apa yg penting saya nak remind, hari ni dah pun 28.10.2017. masa dah time uolls utk audit balik kewangan kita in view of zakat pendapatan.
jgn la confuse dgn cukai pendapatan yg mana kita declare nanti by 30.4.2018.
zakat pendapatan is by 31.12.2017. and ni boleh mendapat pelepasan cukai pendapatan.
suka saya nak inform bhw utk Muslim, dahulukanlah zakat pendapatan. ianya adalah rukun Islam.
sama-sama kita remind ahli keluarga & kawan-kawan yg ada pendapatan yg wajib zakat.

Bayar Zakat Pendapatan | Bersih Jiwa Suci Harta

😐apa ye yg dikatakan pendapatan ?
  1. ada gaji bulanan. kita bekerja dgn majikan, kerajaan contohnya. gaji pokok + elaun + bonus + tunggakan gaji.
  2. pendapatan tambahan. contohnya, jadi penceramah bebas, ada rumah / kedai sewa yg byk, jual kuih raya dpt untung ribuan ringgit (meskipun bermusim), jual brg secara online.
  3. perolehan yg kita dpt tanpa bekerja, spt harta pusaka dan hadiah.
😐camne ye nak kira-kira brape zakat pendapatan yg kita kena byr ?

zakat melaka izakat
sumber : Zakat Melaka 

  1. amik jumlah besar pendapatan & perolehan. then zakat ialah 2.5% dari jumlah besar itu.
  2. jumlah besar pendapatan & perolehan. tolak diri, tolak semua belanja yg dibenarkan. then amik 2.5% utk portion zakat. contoh perbelanjaan 👇👇👇.


zakat melaka izakat
sumber : Zakat Melaka


zakat harta ni merupakan kewajipan individu.
samada kita ni isteri ataupun anak perempuan, ia adalah kewajipan individu.
moreover now byk dah surirumah tangga yg berniaga dari rumah secara online.
ramai member saya sendiri, ada ler produk mereka jual di fb dan dimaklumkan juga pendapatan mereka empat angka tau 😍. alhamdulillah. ada juga yg 5 angka, belasan ribu 👍.
wajiblah audit semula. refer directly kpd pusat zakat negeri masing-masing utk maklumat yg sahih.
apatah lagi seorang lelaki iaitu ketua keluarga... wajib byr zakat pendapatan.

memana yg rasa-rasa terlupa byr zakat pendapatan (kena mengaku kat diri sendiri la kot 😄), boleh qada' byr, in shaa Allah. 😁😁😁 terlalu byk??? boleh byr ansuran.
maklumat lanjut, boleh la ke pusat zakat negeri masing-masing.
sini saya share sebab semlm (27.10.2017) tghari kebetulan, segmen Ahli Mesyuarat Tingkap (AMT), program PM Live di astro ria, diskus tentang zakat pendapatan. 
terus capai laptop, dan type maklumat yg saya dpt dari segmen tu.
teruslah scheduled kan entri ni.... in shaa Allah moga beri manfaat.

ok sekian je sharing pepagi ni... bye uolls. have a nice weekend.

3 comments:

  1. Alhamdulillah mama dah potong siap2 Dalam gaji

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.
      aida x buat otomatik dlm gaji. hanya pcb saje.
      itu yg nak kena buat kira-kira matematik tu :)

      Delete
  2. tqvm info.. akak ada p pusat zakat, pegawai tu kata, kalau dah buat pcb lhdn, kita nak buat potongan zakat pula, pcb x berkurangan, kedua2 kena potong, nanti time declare baru dapat rebet... tu yg akak tersendu sikit, napa x da link antara pusat zakat n lhdn,.. cuba bayang klu zakat potong rm 400 sebulan, lhdn pun rm400 x ke haru akak... uwaaa....atau ada cara nak kurangkan pcb lhdn apabila kita buat potongan bulanan zakat?

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)