Saturday, October 07, 2017

Deko Dapur | Ikea Albert Shelving Unit

assalamualaikum 😄.
hari ni sabtu. sepatutnya saya dan anak-anak balik melaka pagi ni.
tak jadik. sebab ada program skit kat sini... mungkin mlm karang, mungkin kah esok? in shaa Allah.

alhamdulillah... semlm hari yg best. seharian keluar beramai-ramai ke Hospital Sg. Buluh.
izzat apoinmen dgn pakar ENT. ke sana sg. buluh gunakan MRT uolls. permudahkan perjalanan...
tak la heboh pepagi nak redah jem. pastu sampai spital nak heboh carik parking.

nanti ptg skit saya up entri pasal excitement kami naik MRT. ni nak share idea deko dapur.
idea deko yg simple dan kos rendah. teratak kecik saya ni memang takde fixed kabinet.
memang dari awal-awal saya dan mr.asben tak buat pun. dlm minda berfikir, ni rumah pertama.
bila dah tanam 'rumah pertama' dlm kepala, tak perlu la berbelanja besar.
maka, bila takde fixed kabinet, brg yg byk takde tempat nak letak properly!
risau mata melihatnya...
haruslah dptkan satu rak yg simple dan kos rendah... yg penting dpt memuatkan brg yg dikehendaki.
sejak masuk fb grup ikea, memang da 1001 planning dlm kepala nak beli pe.
berbulan-bulan plan nak terjah ikea damansara or ikea cheras.... tak pegi-pegi jugak.
meskipun dua-dua tempat tu sgt dekat dgn umah kakak saya di cheras dan umah abg ipar saya di subang bestari.
tak jugak berjaya kami ke ikea-ikea tu 😆😅😅.

akhir sekali, beli rak albert ni gunakan Personal Shopper ikea melaka.
harga yg kami beli termasuk upah & delivery ialah RM70. ok la... janji dpt. dpt kemas dapur.

Deko Dapur | Ikea Albert Shelving Unit

Deko Dapur | Ikea Albert Shelving Unit
harga asal di ikea 😍

Deko Dapur | Ikea Albert Shelving Unit 

saya berli 3 set Albert ni. the first set, amik masa juga utk pasang.
mr.asben baru nak mem familiar kan diri. then, second & third set, mr.asben pasang sorang-sorang aje. mudah sgt. yg penting ada hand drill la ye uolls.

taraaaaaa 😍

Deko Dapur | Ikea Albert Shelving Unit

Deko Dapur | Ikea Albert Shelving Unit

Deko Dapur | Ikea Albert Shelving Unit

good to know this Albert must be fixed to the wall with the enclosed wall fastener.
ada disekalikan dalam set ni a set of wall fastener.
bila dah pasang Albert ni uolls, memang saya akak kuciwa la. without the wall fastener, impossible utk Albert berdiri teguh 😓.

Deko Dapur | Ikea Albert Shelving Unit


Deko Dapur | Ikea Albert Shelving Unit

nak drill kat dinding jugak ker???
lucky me, my mr.asben sgt la berfikiran d.i.y tau. alhamdulillah...

Deko Dapur | Ikea Albert Shelving Unit
selitkan penyendal (kertas yg dilipat berkali-kali) di satu daripada empat tapak Albert.
then, Albert perfect berdiri teguh.

Deko Dapur | Ikea Albert Shelving Unit
my first Albert.

Deko Dapur | Ikea Albert Shelving Unit
second Albert, ni khas utk letak peralatan elektrik. instead of di merata tempat di dapur kecik ku, now semua beratur dgn selesa di Albert.

third Albert ditempatkan di dalam bilik, tu tak dpt la snap gambo 😅.
puas hati. last weekend adik saya dtg, dia berkenan. terus dia beli jugak di ikea cheras.
saya memang minat rak-rak kayu gini. ada juga rak-rak simple lain di ikea. korang boleh kot tgk dlm website ikea.
ikut sesuai minat masing-masing la...

orait. mau bersiap nak pergi satu tempat ni. lepas zuhur je, nak kuar rumah in shaa Allah.
till then uolls, have a nice weekend 👋.

10 comments:

  1. cantik dan kemas! sesuai sangat letak kat dapur untuk letak peralatan memasak kita kan sis. Saya pergi IKEA tu baru sekali je tak menyempat nak membeli hehe

    ReplyDelete
  2. ikea memang banyak barang deco2 ni :D

    ReplyDelete
  3. suka juga brg ikea, tp selalu rambang mata xtau nk pilih mn..

    ReplyDelete
  4. Wow.murah jugakk sebab siap upah tu....ok, tunggu IKEA Johor bukak

    ReplyDelete
  5. sama la...beli brgn ikea dgn PS kt Penang ni jgak...hihihihi...

    asal nmpk bkenan n menepati bajet br order

    ReplyDelete
  6. kemas je.. ikea ni best. praktikal utk kita

    ReplyDelete
  7. seronok dalam hati dapat perabot ikea baru kan..hihi

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)