Tuesday, October 03, 2017

Resepi | Nasi Ayam Tenggelam !

assalamualaikum...

sepagi saya jadi surirumah sambil blogwalking.
memang da plan, pagi ni peruntukan waktu utk blogwalking.
korek-korek cerita kawan-kawan... buka minda. 
dok rumah, tapi pagi ni saya sampai KL, Vietnam, Kedah...
wow! teruja membaca blog kawan-kawan, especially bab holiday. interesting...

nak share menu ahad lepas.  menu yg lama nak buat, cuma tak dpt buat 😄.
nasi ayam jer pon. tapi saya laksanakan cara beza skit.
penangan dari fb masak-memasak lah. nasi ayam hainan di thailand.

saya rebus ayam.
yes. before this saya gemar buat ayam cara panggang dan kukus.
kali ni, nak ikot resepi thailand tu punyer pasal, saya rebus.
  1. halia yg byk. daun sup yg byk. 2 sudu besar sos tiram. 2 kiub ayam.
  2. saya rebus bahan tu bersama dgn 3 keping peha ayam.
  3. rebus sekadarnya. tak ingat brape lama. tapi tak sampai sejam lah. jap jer. nak buat stok utk masak nasi nanti.
  4. ayam da rebus sekadarnya, saya masukkan ayam tu dlm ais. dikatakan nanti isi ayam tak terlalu masak, proses masak berhenti.
utk nasi. saya buat mcm biasa. resepi standard 😍.
  • hirisan bwg putih + hirisan bwg merah + serai yg diketuk. kuantiti nyer agak-agak ye uolls. tgk la nasi byk mana nak dimasak.
  • semua tu saya tumis dgn mentega.
  • then masukkan beras. goreng seketika. naik bau harum...
  • then, masukkan stok ayam tadi tu. saya masukkan sekali halia dan daun sup.


Resepi | Nasi Ayam Tenggelam !
orait. siap utk di pressure cooker kan 😄😄.

Resepi | Nasi Ayam Tenggelam !
siap utk dimakan 😋.

itu yg saya namakan nasi ayam tenggelam... kerana ayam tenggelam bersama nasi.
simple. all in one pot. 
potong timun jepun dan tomato 2 biji. tuang sikit sos thai.

ok bye. jap lg ni back tu nature = masak sambal sardin permintaan nurin 😋 for dinner.

3 comments:

  1. sedapnyaaaaa...dah la SA tgh mendietkan diri ni...nampak ayam tu ha...arghhhh....

    ReplyDelete
  2. Baru dengar ada nasi ayam tenggelam....nampak senang sikit nak buat ni sis..nak cuba juga buat ada masa nanti...

    ReplyDelete
  3. First time dengar nasi ayam tenggelam . Bila baca entri ni baru tahu .heheh

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)