Wednesday, February 21, 2018

Bila Anak Da Sama Besar...

assalamualaikum...

satu hari di hari raya cina 😃😃 kami jalan-jalan di Mahkota Parade...
tiada plan nak ke mana pun last friday. mengenangkan sabtu - ahad nanti ada program, so memang niat nak dok rumah aje.
tapi tu la, bila da namanya cuti, kaki ni tak boleh nak dok dia-diam kat rumah 😅.
lepas solat jumaat, terus kami sekeluarga bergerak dgn gembiranya ke Mahkota Parade.
apa aje ada kat Melaka ni kan. tu aje la mall yg paling havoc. yg paling ada macam-macam hi hi hi...

and as usual, kami ke sana surely akan makan di restoran black canyon.
and amik set menu yg sama setiap kali ke restoran ni. harga berpatutan. mengenyangkan. sedap 😋.

Bila Anak Da Sama Besar...
wajib la bergambar bersama-sama 😍


Bila Anak Da Sama Besar...
the 💝 💝 of my life...

on the way to black canyon, lobby dataran pahlawan dihiasi dgn suasana Chines New Year.
meriah... cantik... merah!

Bila Anak Da Sama Besar...
and Izzat memang menepati tema. merah kaler uolls...

Bila Anak Da Sama Besar...
kak Syuhada 😉

Bila Anak Da Sama Besar...
😍

Bila Anak Da Sama Besar...
😄

earlier... di rumah. nak bersiap... as usual anak-anak dara saya berdua tu akan ambil baju dan tudung yg matching.
sekarang, both of them share baju. sebab da sama besar.
amat menyenangkan saya beli baju utk diorang berdua. tak perlu dah beli 2 saiz tau. yeszaaaa...
cuma, problem yg ada is tudung.
boleh jadi perang dunia ke3 tau bila diorang berdua berebut kan tudung.
kesemua koleksi tudung awning saya, dah pun saya serah kesemuanya. pepandai la diorang nak pakai yg mana.
tapi tak dpt la nak fulfil utk wujudkan semua warna tudung.
salah sorang surely kena beralah...

raya aidilfitri last year, saya da belikan diorang lebih dari 15 helai shawl.
berhari raya dgn shawl. atas permintaan diorang jugak. tapi, nak tau tak??? diorang tak minat pakai shawl la plak skang. sebab agak menyusahkan. 
as for nurin, shawl yg saya beli tu agak singkat utk dia. and dia tak minat dah nak pakai.

ending up with... "ibu, kitorang nak pakai tudung bawal boleh?
and ibu was 😳😳...

dlm beberapa ketika, beberapa saat... "ok la. jap ibu pilih ye..."

Bila Anak Da Sama Besar...

iye la korang. kena ler tgk tag. mana boleh ibu dan anak sama 😄😄😄.
dah le anak dara 2 org. karang hilang la plak seri si ibu 😱 kuang kuang kuang...

bila difikir-fikirkan, dgn jelas saya buat kesimpulan... lepas ni saya kena melabur beli tudung bawal utk diorang berdua ni.
bagi peluang utk prektis dulu... jgn jadik mcm shawl, sebakul kita beli kan, then tak nak pakai 😡!
terutamanya, raya aidilfitri dah dekat ni... wajib dah nak kena cari sedondon hi hi hi...

itu la... bil anak da sama besar dgn ibu, slowly ibu turunkan brg...
pakaian...
kelengkapan...
tips...
maklumat kewanitaan...
identiti 😆.
apa la sgt nak sharing tudung dgn anak kan... nak tutup aurat.
jgn tetiba minta beli kan mini skirt dah ler 😣😣😣.

alahai... besar dah baby girls saya hu hu hu 😔. sedih plak bila kenang kan. korang ibu-ibu sure faham ler perasaan ni...

ok... itu sharing saya ari ni.
da nak bersiap amik kak Syuhada balik skola agama...
bye!

47 comments:

  1. Turunkan harta pusaka yg blh dipakai ok la kan, blh bjimat. Takde la nk beli baru. Mcm cikyan pulak, akan share tdung dgn akak. Bju pon share sbb smua sme saiz. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. bab jimat tu memang aida happy.
      dah le 2 anak dara. double jimat :)
      mana yg elok tu aida turunkan...

      Delete
  2. lamanya dah tak berblog dan jenguk blog kawan-kawan. Dh besar rupanya anak dara berdua ni... tapi emaknya maintain nampak muda

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow! cikpid kembali blogging?
      dah besar sama dgn ibu nyer :) hu hu hu...

      Delete
  3. Assalamualaikum Aida...
    Salam ziarah...

    Ini yang seronok ada anak pompuan kan, boleh share barang2. Nak2 yang dah besar mcm anak2 Aida.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam :)
      alhamdulillah... happy having them always.
      moga kami jadik bff hi hi hi... sharing & caring.

      Delete
  4. tak apa, maknya nampak muda gitu walaupun anak-anak dah besar. hehe. semoga membesar jadi puteri-puteri solehah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la.
      dpt la cover ke'tua'an tu ha ha ha...
      verangan itu percuma kan :)

      Delete
  5. senanglah diaorg tak kisah pakai tudung mak dia... buleh turunkan atau share je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nurin & syuhada memang tunggu time aje aida turunkan tudung2 tu.
      bila kasik green light, hmmm happy ler diorang :)

      Delete
  6. Replies
    1. alhamdulillah. tq.
      dlm usaha mencantikkan dalaman diorang ni, rabiahtul...

      Delete
  7. heheh.. tula da sama besar dh dgn kak aida da pon tu..
    semoga membesar menjadi anak yang solehah

    ReplyDelete
  8. hahahha, sama mcm mummy mek dlu.
    semua benda share.
    slipar pun share.
    my time mgkin anther 10 or 15 years more.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aida dgn adik bongsu, adalah mcm nurin & syuhada skang ni, mek.
      even now kami masih lagi share tudung ke, baju ke, bebila perlu :)

      Delete
  9. hahaha
    terbayang zaman kecik2 dulu
    bila ada satu2 benda diperturunkan memang selalu berebut nak
    hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sharing...
      lelebih zaman kemelesetan ekonomi ni kan.
      kena le berjimat ha ha ha ha :)
      benda elok lagi, tu yg turunkan kat diorang, hans :)

      Delete
  10. Dah macam adik-adik dengan kakak jer. Muka pon lebih kurang. Tapi yang adik dengan kakak ni macam kembar. Besar dah masing-masing kan.

    ReplyDelete
  11. Hahahahahaaa ibu dah start bahagikan harta pusaka ikut tag ye.. Nanti boleh start membeli tudung lain pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la eyqa. alhamdulillah la. tiada pembaziran :) ha ha ha

      Delete
  12. Awh when there are siblings within the family, the concept of sharing is definitely there, or what is best yet is when they grow a little bigger, the clothes will be passed down to their younger one :) It is definitely cost saving in the long run, especially with our economy being in such a way too.

    ReplyDelete
  13. haha.. biasalah bila meningkat dewasa, minat dan keperluan mereka berubah... Suka lihat akak rajin meluangkan masa dengan mereka dengan bershopping sama-sama. Hihi. Itu resipi nak kelihatan muda agaknya.

    ReplyDelete
  14. Mak ai kak banyak nye beli shawl. Boleh buat berniaga tu. Hehe. Yg kelakar end up dengan nak bawal ye. Budak2 memang cmtu lebih selesa guna bawal. Ana pula dh tak reti berbawal skrg ni.

    Dulu kalau dapat outing ke MP, bukan main happy kak. Walau kena naik bas dari alor gajah. Memori sgt tempat tu. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak beli pelbagai warna, ana.
      tu yg jadik byk shawl. diorang berdua.
      senang nak match dgn baju kurung, jubah, shirt :)
      tapi tu la. tak nak dah pakai hu huhu...

      Delete
  15. OMG...all muka copy paste!and here i am facing strangers who keep asking are they my real parents or not...hahhahah and that's really cute for siblings to be able to share...even if i was the same size as my sis I won't share...and neither will she...hahahhah

    ReplyDelete
  16. Ha... nampaknya ginilah nasib kita bila anak dara kat rumah tu besar nanti kan? Ada je benda yang perlu diturunkan... huhuhuhu...

    ReplyDelete
  17. Senang kan anak dah besar..hilma klu cuti pun ade je akai nak gi sana sini..black canyon pun one of my fav place to eat..dia punya ice coffee hahaha mmg terangkat

    ReplyDelete
  18. biasala tu anak dan mak main share tudung. bila dah mula share baru perasan yg anak dan semakin besar..

    ReplyDelete
  19. Ya Allah kak. Memang nampak macam adik-beradik keluar jalan sesama. Seriously muka dekat sama.

    ReplyDelete
  20. omg cepatnya masa berlalu, sekejap je budak -budak ni besar, i pula dengan gigih membesarkan 2 orang anak I ni, masih kecil kecil lagi tapi boleh tahan betul dorang aktif betul, nak berehat pun rasa macam tak sempat tpai seronok lah layan kerenah anak anak, pejam celik pejam celik kita dah tua anak pun dah besar pandai uruskan diri sendiri macam tu..

    ReplyDelete
  21. Wow 15 shawls! That's a lot! Your girls are growing up beautifully just like mummy, enjoy shopping for raya soon!

    ReplyDelete
  22. YE BILA ADA ANAK DARA DAH SEMESTINYA BARANG2 IBU AKAN DITURUNKAN UNTUK MEREKA, ANAK SAYA KCIK LAGI TU PUN DAH CUBA2 NAK TUDUNG MAK DIA NI HAA

    ReplyDelete
  23. wah, dah besar rupanya anak2 akk. Rasa cepat je masa berlalu kan. Takpe la, time ni la nak rasa bonding antara anak dan ibu. Bak kata orang sharing is caring kan.

    ReplyDelete
  24. Seronok tengok bila anak dah sama besar. Macam adik beradik dah. Boleh kongsi2 tudung lagi hehe

    ReplyDelete
  25. It is good to have kids that grown up together. I dun have children but i have niece. so many things i could share with her now and seems like really could save a lot.

    Racheal

    ReplyDelete
  26. Seronok ada anak perempuan ini. Mana baju yang diorang boleh pakai...bagi pakai. Kiranya tak membazir pun.

    ReplyDelete
  27. Menariknya anak2 sama test dengan kak aida. Anak perempuan saya baru 5 tahun tapi nampak gaya macam ada taste dia tersendiri je ni. Apa2 pun seronoknya shopping2 dengan anak kan. Bonding dengan diorg.

    ReplyDelete
  28. You look like your mum. Is like sister outing. Such a long time never visit Mahkota Parade. The Chinese New Year decoration must be attractive.

    ReplyDelete
  29. Nampak macam adik beradik.. comel.. copy paste habis ini..

    ReplyDelete
  30. Wow! look more like sisters. That's the beauty of starting the family early and now you can enjoy and do things together with them. SO happy for you.

    ReplyDelete
  31. with children time flies very fast, before you know it it's time for them to tinggalkan rumah and start family sendiri

    ReplyDelete
  32. Hehe maybe anak anak sis rasa pakai bawal lagi senang instead of shawl. Hee. Anak anak akak besar dah :) Dah boleh buat kawan hee. Bestnya.

    ReplyDelete
  33. Nampak macam rakan sebaya jer anak-anak Aida tu...

    ReplyDelete
  34. Ibu dan anak nampak seperti adik dan kakak 😬

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)