Saturday, February 03, 2018

Imam Kena Gelak Baca Doa Lepas Solat ?

assalamualaikum...

saya suka nak share post Giler Kentang ni.
menarik perhatian saya. 
byk kali terjadi kat saya bila mana anak-anak, termasuklah kak Nurin dan Syuhada dedolu masa kecik-kecik, suruh baca doa, diorang akan baca doa makan.
bila baca sharing 👇👇👇, saya sedar bahawa "saya jahil".

Imam Kena Gelak Baca Doa Lepas Solat ?
gambar hiasan

Imam Kena Gelak Baca Doa Lepas Solat ?
Imam Kena Gelak Baca Doa Lepas Solat ?
Imam Kena Gelak Baca Doa Lepas Solat ?
Imam Kena Gelak Baca Doa Lepas Solat ?

yes. memang kelakar bila terdengar doa makan ni dibacakan lepas solat.
kelakar sebab kita takde ilmu.
maka sebaiknya la ilmu ni kita sebar-sebarkan. bak kata friends fb saya, apply doa ni bila nak cari parking kat mall 😄. kreatif ekk minah-minah kaki shopping ni ha ha ha...
tapi tu la, sgt betul kerana dpt parking kat mall time tghari jumaat, sememangnya rezeki!

sesungguhnya ilmu ni luas. tak bertanya, tak membaca, tak mendalami ilmu = rugi.
perkara doa makan ni nampak sgt kecik. tapi hikmahnya amat besar bila kita tahu disebaliknya.

moga beri manfaat 😍

36 comments:

  1. Setuju dengan perkongsian ini.. Lepas ini boleh amalkan dan sebarkan.. Banyak manfaatnya..

    ReplyDelete
  2. Nice sharing, ilmu yang sangat bermanfaat...

    ReplyDelete
  3. erm.... setuju tu nice sharing... slu berdoa, tak kira la dlm situasi apa pun...

    ReplyDelete
  4. semoga bermanfaat untuk smua... itu la... perkara seperti ini patut dikongsikan dengan rmai orang supaya dpt membuka minda org lain...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la. harapan berkongsi utk beri manfaat.
      kita beri ilmu. kita dpt ilmu in shaa Allah...

      Delete
  5. Ya allah. Baru tahu. Jahilnya. Tapi da org pesan kalau nak cari parkir, cuba baca doa makan, Insha-Allah ada laluan n kosong parkirnya. Yes i did, so far menjadi. Nice sharing dear. Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yg best nyer kan.
      nampak mcm simple - doa makan.
      tapi disebaliknya, maknanya, sgt besar.
      boleh apply ketika mcm2 situasi.

      Delete
    2. Betul , kadang tu memang nak terbaca doa makan waktu tengah solat tapi cepat-cepat tukar. tapi bila dah tahu ni mungkin ada hikmah pula.

      Delete
  6. Kena faham maksud doa tu sebenarnya. Ni kita dok hafal dari kecik doa makan tu. Makna xhafal langsung. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la dgn aida, ana.
      bila difikirkan semula lepas baca perkongsian ni, baru terfikir.
      hi hi hi :)

      Delete
  7. Setiap doa Ada maksud tersurat Dan tersirat.

    ReplyDelete
  8. Terima ksih atas sharing ini ya. Sy takot nak jadi imam solat terutama sekali bab baca doa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe. memula takut, zharif.
      kemudian nanti, dah biasa, pasti ok :)

      Delete
  9. Betul. Doa makan tu sarat dengan makna rezeki yang luas. Nak try juga la tips baca doa makan supaya senang dapat parking

    ReplyDelete
  10. Bagus info ni.. silap2 klu saya dengar pun boleh jadi nak tergelak juga huhu... jahil. Yelah, dari kecil dididik doa makan utk baca masa nak makan je, lepas tu tak ambik tau sbb doa2 solat pun lain slalunya. Thanks sharing perkongsian yg bermanfaat ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aida biasa gelakkan anak. suruh baca doa lain, dibacanya doa makan.
      rupanya, tak salah pun. aduhai...

      Delete
  11. tq for sharing this, mula2 macam pelik tapi betul juga stlh diterangkan dengan terperinci

    ReplyDelete
  12. Lisa pun ada terbaca dalam fb pasal ni sebab dah jadi makin viral...betull..kita mmg kena da ilmu psl agama. ia sngt bermanfaat.

    ReplyDelete
  13. Wahhh, bagus perkongsian ni. Satu ilmu yang baru bagi saya.

    ReplyDelete
  14. Bila kita dah terbiasa dengan sesuatu perkara ini la jadinya. betul tak?? sy sendiri pun mula-mula tergelak. apapun tq berkongsi info ni..memang bermanfaat

    ReplyDelete
  15. saya dulu pon macam tu, tp bila tahu rasa kerdilnya kita ni. ilmu kurang huhu

    ReplyDelete
  16. Terima kasih ingatkan. Betul tu kenalah paham apa maksud doa yang dibaca tu. Semoga beri manfaat pada semua. Btw, dah follow juga blog ni :)

    ReplyDelete
  17. Anak-anak suka baca doa makan masa nak tidur.. tq for sharing ya.. sangat bermanfaat

    ReplyDelete
  18. Thanks for sharing, I have a better understanding for your religion.

    ReplyDelete
  19. Thanks for the sharing, getting to know you better.

    ReplyDelete
  20. Dengan berdoaka mengingatkan kita kepada Allah swt. Jadi jangan lupa dan sentiasalah berdoa

    ReplyDelete
  21. apa-apapun kena ada ilmu kan,..lepas ni kita amal sama-sama :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. berilmu.
      mencari ilmu.
      sebarkan ilmu.
      in shaa Allah...

      Delete
  22. nmpk nyer ilmu yg ada ni masih cetek lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah anies.
      aida baca viral ni, terus terkesan.
      itu yg share kat sini. sebarkan ilmu...

      Delete
  23. Kalau cikyan pon, rasanya akan gelak. Tapi bila baca ni rasa insoofff

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la dia.
      rasa mcm kelakar.
      tapi bila digali semula, Allahu Akbar.
      begitu besar hikmah doa makan...

      Delete
  24. btl tu kak eyda
    dulu rasa jahil sgt..
    Tp tula cm orang kate kalau tak jumpe parking pon boleh bace doa makan tu

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)