Tuesday, March 20, 2018

Simple English For Kids : Answers To Questions

assalamualaikum 😄  dan salam sejahtera.

hari kedua dlm cuti sekolah.
amacam anak-anak? 'berpesta' dalam rumah? 😅😅😅😅
happy la diorang kan... 5 hari cuti dari ke sekolah. rehatkan minda. tonton tv yg memang byk program menarik.
tapi, as for syuhada, bersekolah utk UPKK semlm hingga esok.
jadik lah... takde la belajar sgt, just sessi ulangkaji camne nak jwb soalan UPKK serta tips dari cikgu.
nurin plak, hari ni ada tuisyen tambahan utk matematik. 2 jam saje.
selebihnya anak-anak bertiga ni lepak kat rumah.
bantu-bantu la skit-skit kemas rumah. sementara kurang 3 bulan nak aidilfitri ni, suruh-suruh la diorang kemas almari baju.
mana yg masih muat. mana yg terkoyak perlu dibaiki. mana yg dah tak nak pakai...

ok ok ok... back to tajuk entry, saya share dari link ini. boleh like & follow.
saya print dan tampal di dinding bilik. 
yes, nampak sgt basic kan. takkanlah anak-anak kita berumur 11-13 tahun tak tahu kan?
itu bukan masalahnya. 
bila diorang dah tahu, biar diorang lebih tahu and melekat dlm minda.
kekadang perkara basic gini yg diorang boleh tersilap!
yes lah, saya bukan 24 jam berckp bahasa Inggeris di rumah dgn anak-anak. ia hanya bahasa belajar. kecenderungan utk tersilap tu amat besar 😊.

Simple English For Kids : Answers To Questions

Simple English For Kids : Answers To Questions

Simple English For Kids : Answers To Questions

Simple English For Kids : Answers To Questions

Simple English For Kids : Answers To Questions

Simple English For Kids : Answers To Questions

Simple English For Kids : Answers To Questions

Simple English For Kids : Answers To Questions

Simple English For Kids : Answers To Questions

daripada 👆, boleh kita beralihkan kpd jenis-jenis ayat yg lain.
menggunakan perkataan-perkataan yg berbeza.

terus-terang saya katakan, saya byk perbaiki English saya sewaktu belajar di U. di mana medium of languange waktu itu ialah English.
buku rujukan semua English. even lecturers pun separuh adalah non-Malaysian.
kalau tak bebetul perbaiki English kita, mananya nak score dlm exams.
even now, English saya masih di tahap sederhana. setiap hari masih belajar... dan belajar.
takkan ada terma perfect dlm kamus hidup saya.

so, moga perkongsian saya ni beri manfaat kpd semua ye. in shaa Allah 😍.

23 comments:

  1. thank you for this..
    somehow tlg baiki my english too..
    my grammar is getting worst day by day

    ReplyDelete
  2. Betul, setuju tu..SA memang tekankan pada anak SA betapa pentingnya english..memang ajar past tense present tense, plural segalanya la tentang basic english..sebagai persediaan masuk universiti kan...pelajaran sekarang makin advance

    ReplyDelete
  3. perkongsian yg bagus...english sy pun byk lg nk kena perbetul dari segi grammar and pronunciation..setiap hari kita blajar ilmu baru & perkemas yg lama..

    ReplyDelete
  4. Thanks for the guide. I will teach my children using your simple guide for them to understand English in a short period of times.

    ReplyDelete
  5. menarik teknik ni, harap anak mudah masuk dalam otak..

    ReplyDelete
  6. Grammar dan pronoun sangat penting dlm english. English Marsha pun masih tunggang langgang. Hope anak lebih ok dari ibu dia.

    ReplyDelete
  7. Thanks for sharing this, I'm planning to start teaching my daugther at home since she's turning 3 soon, wonder if this is too difficult for her.

    ReplyDelete
  8. Wah! Bagus juga perkongsian sebegini. Janganka bebudak, says yang dah tua ni pun memang gagal lagi kalau bab Tense ni semua.

    Padahal mudah sahaja kalau faham

    ReplyDelete
  9. bagus, kena buat dalam bentuk warna macam ni baru mereka cepat faham

    ReplyDelete
  10. Saya oart grammar tunggang langgang jugak..tpi nasib masa fyp xbanyak sangat pembetulan...sebenarnya nak belajar english kita kena practise jugak kan..biar la orang ckp grammar tunggang langgang pun..nnt lama2 kita akan improved jugak from time to time

    ReplyDelete
  11. Baguslah teknik macam ni anak-anak lebih mudah faham dan lebih fasih berbahasa Inggeris tak macam kita ni hehehe nak tulis pun kena guna Google translate wakakakkaka..

    ReplyDelete
  12. Great! Kita yang dah tua ni pun kekadang salah juga. Selalu check grammar betul ke tidak. Betul tu learning proses tu sampai bebila pun ada. Belajar mana yang tak tahu kan.

    ReplyDelete
  13. I like this write as it teaches us a basic English by correcting our Grammar. This is a mistake that we will make.

    ReplyDelete
  14. tq for the sharing. walaupon dah tua kita juga kena sllu upgrade kita punya om putih kan. Hehe senang kalau nak buat resignation letter hahha

    ReplyDelete
  15. Menarik juga cara ni. Sebab ruby pun tengah homeschooling anak-anak. Jenuh juga nak jadi guru yang kreatif. Hahaha

    ReplyDelete
  16. Bagus pendekatan mcm ni senang nk faham..sama la cam JM dah lama x guna bi waktu keje lelama berkarat bila nk berckp adeh!

    ReplyDelete
  17. Masalahnya yg tua tua mcm den pun sampai selarang keliru Aida hihi... Dahlah tu tak nak belajo pulak tu hahahah....

    Teringin nak terer speaking speakang tp tak se org putih pulak nak diajak lawan bercakap hahahaha

    ReplyDelete
  18. Woo.... I'm learning too...
    This way could really help them a lot in understanding questions. I wanna user this way to teach my English learner too...

    ReplyDelete
  19. All my life I have been speaking in English..and this is a brilliant way to teach your kids of how to know which words/terms should be used at when...

    ReplyDelete
  20. Wow! That's great sometimes i make the simple mistake also. Thanks for sharing and reminding again.

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)