Saturday, May 26, 2018

Day 15 ::: Something You Don’t Leave The House Without

assalamualaikum 😊

saturday night fever hu hu hu...
mlm ni hanya saya, kak Nurin & Syuhada saje di rumah. berbuka tadi pun kami tapaw mcD.
mr.asben & Izzat balik seremban.
kami bertiga, bermula lepas maghrib tadi, masing-masing menghadap buku masing-masing.
off tv. sunyi rumah kecik ni hi hi hi hi...
anak-anak membaca sambil makan fries mcD. minum coke mcD.
kak Nurin & Syuhada la yg nak makan mcD. kejap mcD. kejap KFC. at last saya yg decide.
mcD drive-thru 5 minit je dari rumah. mcD la pilihan saya hi hi hi...

final night utk stay up baca buku for this semester. mentela'ah.
aduhai... dah tua-tua gini, amik exam, hadoi lah πŸ˜…. exam pagi isnin in shaa Allah.
tapi tu la, everything is in order. notes ready. stationaries complete. laskopek i tell u!

bolek klik πŸ‘† utk baca challenge yg sebelum ni ye...

yg ni mesti semua pun sama kot dgn saya.
takkan tinggalkan rumah tanpa something ni.
kalau tertinggal, memang akan buat u-turn cecepat!
kalau takde something ni, mula la kelam-kabut tak tentu hala.

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡
Day 15 ::: Something You Don’t Leave The House Without
amik gambo kotak aje πŸ˜„ πŸ˜„

betul tak korang? phone adalah nyawa skang ni. sebab apa?
  1. bila saya tidak bersama mr.asben & anak-anak. ataupun bersama mr.asben saje. anak-anak ditinggalkan disebabkan oleh apa-apa sebab yg munasabah... phone wajib ada bateri. reachable. saya nak kena call anak-anak. nak dgr suara diorang. nak make sure yg diorang dlm keadaan yg sempurna. like now, kak Nurin di asrama, wajib saya pastikan phone saya ada bateri for kak Nurin to call.
  2. bila bekerja, sama la kot. keluarga tidak bersama so kembali kpd sebab pertama tu lah. tapi, korang semua sure tahu, now, ofis mesti akan create group whatsapp. utk keje. utk program. semua lah... even boss akan bagi arahan melalui whatsapp group saje. pagi? tgh mlm? weekdays afternoon? weekends? sesuka hati. kalau la kita alert dgn arahan di whatsapp, hmmmm siap la.
  3. bila kita ke mana-mana, keluar dari rumah, driving. apa-apa hal kerosakan kereta, terhenti di tepi jalan mana-mana ntah... takde phone?!!! hmmm memang jadi mcm citer hantu lah. or citer horror πŸ˜–. menakutkan!!! kebetulan, saya ni memang wanita yg merempit keje jauh-jauh. 9 bulan keje di JB. hampir 2 thn keje di seremban. then now, travel ke UKM 2-3 hari seminggu. beberapa kali berlaku kemalangan kecil & sederhana di jalan raya tau. Allahu Akbar. phone la yg selamatkan saya. kalau jauh, call ofismet. kalau dekat, mr.asben terchenta la yg dipanggil. normally saya akan gabra dulu, then baru fikir pe nak buat hu hu hu hu...
πŸ‘‰πŸ‘‰πŸ‘‰ bukan setakat phone.
  • powerbank.
  • car charger.
  • usb cable. 
  • monopod πŸ˜„.
yg ni tak kurang pentingnya. ni semua memang pakej dgn phone. mana pergi, kena lengkap pakej ni.

mesti akan ada korang yg tanya, "Aida, phone aje? purse, handbag? tak penting ke?"
penting. tapi frankly speaking, ada kala saya keluar rumah pegang phone jer tau.
gi balik amik anta anak tuisyen. gi balik amik anta anak skola.
tawakal aje la yg takde polis tahan along the way minta ic & lesen memandu ha ha ha...
but, kalau teringat wajib bwk la. and, one more thing, dlm kereta memang akan ada dlm lingkungan RM20.
ada la saya seselit kat memana. kalau tetiba nak singgah kedai runcit ke, 7eleven ke...

berpada-pada kot guna gajet ni kan. saya ni pun mcm dah jadi hamba phone.
kalau ke mana-mana dlm umah pun, doh la usung phone πŸ˜“.
da le group whatsapp je lebih dari 15.
  • group famili.
  • group kawan sekolah.
  • group kawan universiti UIA dulu-dulu.
  • group ofis melaka.
  • group ofis seremban.
  • group HQ.
  • group jiran tetangga.
  • group gossip.
  • group classmate UKM skang ni hah.
setiap kategori tu ada yg lebih dari 1 group. especially group ofis dan group belajar skang ni.
information semua di situ...

hmmmm what more can i say.
zaman IT. semua di hujung jari... phone ni wajib wajib wajib ada di tgn.

😊😊😊

3 comments:

  1. memang banyak group whatsapp ni kan, dulu time belajar setiap subjek ada 2 group. juling mata kalau tak check selalu

    ReplyDelete
  2. Zumal kalau tanpa phone memang rasa sunyi sangat. Family pun dalam phone ja. Hehe...

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)