Saturday, May 05, 2018

Day 5 ::: What Makes Your Different From Everyone Else

assalamualaikum 😀


nak meneruskan challenge day 5 pagi ni. so far so good.
maintain update everyday. alhamdulillah.
weekend ni in shaa Allah ada plan balik umah mak mertua. but, laptop menjadi teman setia.
mesti nak kena on laptop and curik-curik masa perabihkan assignments.
laptop on. blogging on la 😄.
itu yg rasa confident utk join challenge ni.

saya tak rasa diri saya ni ada sesuatu yg tiada pada org lain.
saya ni kategori yg biasa-biasa saje sejak dilahirkan sehingga sekarang.
apa saya ada, semua org lain ada. cuma mungkin di tahap yg berbeza.

"It is cool to be different and just be who you are and shock people in a good way."
"It is not like I try to be different, but every single person is unique, and every single person has special things to offer, and it is about embracing it and not being afraid of the fact that maybe you are different or quirky, but it's okay to be different, and it can be a wonderful thing."

demi menjawab challenge ni 😄... saya rasa, saya ni berbeza dari org lain di persekitaran saya ialah saya ni byk mendengar dan suka mendengar.
saya tak byk bercakap. kena tgk korum. most of the time, saya sgt tak byk bercakap.
bukan takde idea, tapi sebab beri peluang utk org lain bercakap. ada peluang dan ruang, then, saya bercakap.

  • saya penyimpan mohor besar beberapa rahsia besar beberapa bff saya. saya dgr. saya nasihat jika perlu. sometimes, org perlukan satu tempat utk diorang meluahkan perasaan. so, saya biasanya menjadi a shoulder to cry on.
  • dlm kelas. mendgr lecture. then ada session utk Q&A kan. here saya failed! saya selalunya tiada soalan. bukan sebab saya tak faham, tapi sebab saya memang takde kemusykilan. tambahan plak, mesti ada rakan sekelas yg ada soalan 😅. ada kala soalannya bagus, somethig new pada saya dan berbaloi utk lecturer explain. but most of the time, soalannya akan berbalik kpd apa yg telah lecturer inform earlier. zaman skang ni, at any time kita ada kemusykilan, wasap lecturer anytime anywhere. free consultation.
  • saya kadang-kadang kurang suka join borak-borak. sebab saya tahu, saya hanyalah pendengar yg setia. saya lebih suka sendiri. kalau di ofis, saya prefer stay dlm bilik saya. mengadap komputer dan dgr radio 😍. sebab tu la kot saya pilih utk tulis blog. ruang peribadi utk bersosial.

"Listen with curiosity. Speak with honesty. Axt with integrity. The greatest problem with communication is we don't listen to understand. We listen to reply. When we listen with curiosity, we don't listen with the intent to reply. We listem for what's behind the words."


"This is the problem with dealing with someone who is actually a good listener. They don't jump in on your sentences, saving you from actually finishing them, or talk over you, allowing what you do manage to get out to be lost or altered in transit. Instead, they wait, so you have to keep going."

itu saje la yg saya boleh share pasal diri saya 👍.
tq for reading.

6 comments:

  1. Unik jugak tu. Sy mengaku sy bukan pendengar yg baik. Senang hilang fokus. Banyak sangat info nanti saya lost

    ReplyDelete
    Replies
    1. not easy jugak bila kita ni dok dgr aje, Sal. letih! sometimes, bila nak bercakap kita kena lebih kuat daripada org lain. agar org nampak dan dgr kita plak :)

      Delete
  2. SUsah nak cari org yg slalu mendengar, paling byak pun .. byak bercakap haha mcm sy

    ReplyDelete
    Replies
    1. org yg byk bercakap lebih byk kelebihan dari org yg diam aje, nurulatika.
      and org yg byk bercakap most of the time lebih ke hadapan dlm apa-apa. tu lebih baik kan :)

      Delete
  3. jarang nak jumpa orang suka mendengar, selalunya jumpa yang jenis nak meluah je. Hahaha saya lah orang yang suka tanya soalan sampai lecturer pun kenal

    ReplyDelete
  4. bukan mudah sebenarnya nak jadi pendengar yang baik.. bagus sifat Aida ini..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)