Friday, June 29, 2018

Resepi AidilFitri | Lontong Goreng

assalamualaikum πŸ˜ƒ

mlm ni kami dinner lontong goreng.
ada baki 9 biji ketupat mini. syg pulak kalau dibiarkan begitu saje.
kuah kacang da habis. ayam masak merah pun da habis.
terkenangkan lontong goreng yg mr.asben bwk balik dari ofis semlm πŸ˜‹.
maka menjadilah menu AidilFitri yg ini.

Resepi AidilFtiri | Lontong Goreng

sgt la mudah :
  1. ketupat mini (dipotong kecil)
  2. 5 bwg merah + 4 bwg putih + udang kering (generous amount πŸ˜…) = ditumbuk halus dan mulus
  3. ciliboh 3 senduk  
  4. sos tomato 3 sudu
  5. telur 2 bji
  6. hirisan fishball
  7. daun bawang + daun sup = hiris
  8. taugeh

cara-caranya sebagaimana nak buat mee goreng atau nasi goreng.
tumis item no 2 dan no 3 sehingga terbit minyak.
masukkan sos tomato, telur dan fishball. gaul rata-rata...
lastly, masukkan ketupat mini, daun bawang, daun sup dan taugeh.
perisalah dgn gula dan garam πŸ˜‹. siap!

boleh juga dijadikan hidangan utk tetamu ni kan. simple.
dan lebihan ketupat mini pun tak terbazir begitu saje.

www.adianiez.com
hero-hero saya beraya hari ni.
Izzat di tadika. mr.asben di ofis 😍

kebetulan, tgk dlm fb, ofis saya pun buat majlis hari raya hari ni.
tapi saya tak join la. tidak bekerja πŸ˜€ maka, kita dok diam-diam di rumah la.

so, lastly, selamat beraya la ye weekend ni.
ada lagi 2 weekend utk kita beraya sakan, ziarah-menziarahi dan mengeratkan sillaturrahim, in shaa Allah.
berhati-hati di jalanraya πŸ‘Œ.

37 comments:

  1. 2 hari lepas PC pun masak lontong goreng...hehe...lontong kering orang panggil..hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. betul PC.
      lontong kering :)
      bcoz lontong normally berkuah kan.

      Delete
  2. pernah dgr tp xpernah rasa..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni first time aida try buat sendiri, ciknor.
      beforet this, makan kat kedai aje :) hi hi hi

      Delete
  3. nampak sedap. tak pernah makan. lontong kering pernah la makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la tu, aswaleyla.
      ada yg panggil lontong kering :)

      Delete
  4. Ta, tlambat rasanya nak ucap, slmt nari raya sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq :)
      selamat hari raya juga shirven.

      Delete
  5. Salam singgah sini, tak pernah terfikir nak masak macam ni hii, . Sana sini orang dok tayang

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la. before this aida pun x pernah terfikir.
      until one day before, ofismet asben kasi sebekas.
      lelebih ketupan di ofis asben, ofismet nyer buat la lontong goreng ni.

      Delete
  6. bagus juga resepi ni, so kalau ada lebihan ketupat tu boleh buat lontong goreng :))

    ReplyDelete
  7. Selamat hari raya :)
    Saya tak pernah makan lontong goreng, jadi taktau macammana rasanya. Boleh x nak pi rumah untuk amek mood rasa dulu? Hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. marilah dtg auni :)
      boleh aje aida gorengkan sepinggan dua.

      Delete
  8. bagus menu ni kalau nasi impit tak habis :D

    ReplyDelete
  9. Lontong goreng sedap juga tu.. bukan selalu juga dapat tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. raya & ketupat memang tak bleh dipisahkan...

      Delete
  10. Terima kasih sebab selalu singgah di blog ejulz yg x seberapa ni :)
    1. Senarai Pengomen Tegar JUN 2018

    ReplyDelete
  11. Terima kasih sebab selalu singgah di blog ejulz yg x seberapa ni :)
    1. Senarai Pengomen Tegar JUN 2018

    ReplyDelete
  12. busyra tak pernah makan lontong goreng. teringinnya. sedap tngok!

    ReplyDelete
  13. Tahniah aida, awk terpilih sbg too Commentators jun

    http://ciklapunyabelog.blogspot.com/2018/07/keputusan-segmen-bloglist-julai-hingga.html?m=1

    ReplyDelete
  14. Antara menu yang akan dibuat juga bila ada ketupat nasi yang tak habis dimakan.

    ReplyDelete
  15. tk pernh mkn lontong goreng tp ada la tgk org mkn

    ReplyDelete
  16. tak pernah lagi try lontong goreng ni, nampak macam best nih

    ReplyDelete
  17. Bagus idea ini.. Tidaklah membazirkan.. Tapi Sha tak pernah cuba lagi..

    ReplyDelete
  18. Lapar lak tengok.
    Boleh juga elakkan pembaziran

    ReplyDelete
  19. Lontong goreng ni memang menu favourite saya untuk habiskan lontong dan sate raya yang berlebih 😊

    ReplyDelete
  20. Wah, lontong goreng. Belum pernah buat. Tapi semalam ada makan lontong biasa kat open house pak andak zumal. Lama betul tak makan siap tambah...

    ReplyDelete
  21. kalau kot kedah ni lontong goreng depa tak reti nak makan hahah kalau ketupat palas laju ja

    ReplyDelete
  22. selamat hari raya :D sedap nampak lontong tu kak.

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)