Wednesday, September 12, 2018

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands

assalamualaikum 😃
pertama kali, saya nak ucapkan Selamat Tahun Baru 1440 Hijrah.
moga tahun baru ni, kita proceed dgn azam baik kita. lebih beriman. lebih bertaqwa in shaa Allah.
masih tak lambat utk pasang azam, kiranya lom ada...

4 hari cuti ari tu, kami manfaatkan dgn begitu baik skali.
5 sekeluarga 3 hari 2 mlm kami bersuka ria di Cameron Highlands.

alhamdulillah... selamat da kami sekeluarga sampai di rumah ptg Isnin, jam 7.30 mlm.
sampai aje Melaka, terus dinner dulu kat BSH Restaurant, Bukit Katil.
dah pepenat seharian dlm kereta, memang tak la si Ibu ni nak masak-masak for dinner 😅😅.
again and again, stay di Copthorne Cameron Highlands 😍.

bulan Julai lagi saya dah buat reservation di copthorne.
cuti 4 hari, memang sedang elok lah bwk anak-anak berjalan. takde involve ponteng sekolah.
jam 4.30 pagi, Sabtu, kami da gerak keluar dari rumah.
tiba di R&R Dengkil, tunaikan solat subuh jam 5.45 pagi.
sarapan. dan terus meneruskan perjalanan ke Cameron Highlands.
memang dah plan utk keluar rumah before subuh. tak nak lewat sgt sampai Cameron Highlands.
on the way, trafik ada la skit skit tersedak dek jem! tapi tak la serius sgt. masih bergerak la kenderaan.
3-4 kali jugak stop di kawasan rehat / R&R. anak-anak ke tandas.

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands
jam 10.20 pagi, kami dah tiba dah di mercu tanda Ipoh ni. alhamdulillah...

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands
10.45 pagi da tiba di sini. perasaan teruja tu membuak-buak.
tiap kali kami ke Cameron Highlands, kami prefer naik dari Spg. Pulai.
jalan nyer yg ok skit lah dari exit Tapah.
dan kebetulan kami pun stay di Copthorne, better naik dari Spg. Pulai lah kan...
dan kali ni kami dah plan nak singgah Avant Chocolate Cameron Highlands.

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands
sewaktu stop ni R&R RTC Gopeng, sempat beli sebungkus Putu Bambu World nih.
anak-anak makan dlm kereta aje. nak cepat sampai Cameron Highlands la kata kan...
suka plak Syuhada dgn putu bambu ni.

perjalanan kami naik ke puncak Cameron Highlands sgt la licin pagi tu.
takde stucked dlm trafik yg jem. cuaca pun amatlah baik. dlm perjalanan tu ada la sekali hujan lalu.
sekadar lalu saje.
then, angin bawa pergi ke tempat lain. alhamdulillah...

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands
pit stop pertama kami - Avant Chocolate Cameron Highlands.
Avant ni sgt mudah nak mencarinya. tepi jalan saje.

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands
lebih kurang jarak & masa dari tol Spg Pulai 👌.

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands
kalau dari puncak @ Copthorne, 30 minit lebih kurang 😃.

apa pun kena la beringat, nak naik turun Cameron Highlands ni kena byk bersabar.
saya tgk maps tu time trafik ok. biru lah laluan nyer. 54 minit... 30 minit...
trafik jem nyer memang teruk dan tak kira masa. kena pepandai aci lah time ye.
bila cuti yg panjang, lebih panjang la trafik jem nyer 😅.
sediakan la makanan utk anak-anak dlm kereta. kami siap-siap sediakan botol utk Izzat kencing 😆.

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands
tiba sini jam 11.55 pagi. lunch time 😍.

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands
kembang kuncup tudung kami dek angin sejuk yg sepoi-sepoi bahasa.
memang sgt best cuaca time ni. mentari menyinar terik dlm keadaan angin yg sejuk. terbaik 👍.

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands

sebenarnya, 3-4 minggu sebelum tarikh holiday kami ni, tetiba di timeline facebook saya viral pasal tempat ni, Avant Chocolate Cameron Highlands.
viral sebab ice cream nyer yg pelbagai 😍. yes, memang menarik perhatian.
kek nyer pun memang memukau pandangan. besar dan indah di lihat mata. harga ok ok saje. affordable.
ni first time kami singgah. meskipun bukan first time lah kan tahu kewujudan tempat ni.
sebelum ni kami tak pernah singgah. just lalu aje gi balik Cameron Highlands.
bila dah viral, kami memang takkan lepaskan peluang lah nak singgah. dan merasa. dan melepak di sini.

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands
masuk aje ruangan taman, kita akan dihidangkan dgn view ni.
memang indah Green View Garden ni... kecil tapi kompek dgn hiasan indah 😍.

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands
ada satu kolam, ada paddle boat kecil utk anak-anak...

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands
ni plak, di sebelah kanan adalah ruang tanaman sayur dan strawberi.
sini pun boleh petik strawberi sendiri ye...

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands
lorong Make A Wish.

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands
belakang tu ialah kolam paddle boat kanak-kanak 😍

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands
belakang tu plak, bersebelahan dgn kolam paddle boat tu ialah petting zoo.
boleh la bwk anak-anak bermesra dgn arnab ye...

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands
dpt la explain pada kakak-kakak tentang botol kecil Make A Wish ni...
citer aje kat diorang. tapi tak buat pon. saya tak percaya benda gini hi hi hi hi 😅

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands
Ibu, monopod & phone berpisah tiada...

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands
jgn harap la time cuti panjang ni, korang nak bergambar selesa korang saje.
tunggu jugak bila la area ni nak lengang 😅. takde maknanya...
snap ajer la gambar, janji ada muka anak-anak ku bertiga.

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands
kami merasa aiskrim nyer - passion fruit, blueberry & chocolate 😍

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands

Holiday Cameron Highlands | Avant Chocolate Cameron Highlands

kami tak makan-makan berat sgt di sini, meskipun kek nyer amat menarik perhatian.
because kami tekak melayu, tghari ni sgt nak makan nasi 😅.
lepas layan aiskrim, kami terus gerak ke gerai makan. gerai makan yg menarik lokasi nyer - Kafe Banjaran 😍.
frankly speaking, expectation saya terhadap Avant Chocolate ni meleset skit.
bila tgk fb posts yg viral, terasa tempat ni mcm besar and wow gitu. tapi bila sampai, terdetik dlm hati kecil saya, "ini je ke?" 😅.
but nice la utk singgah. next time, ada umur, kami akan singgah sini lagi khas utk makan-makan.
kali ni tak dpt nak komen on makanan nyer...
... sampai sini aje entry ni. moga beri manfaat ye pada yg perlu info 👌 😉.

30 comments:

  1. bestnya dapat luang masa sama sama. teringin nak ke cameron

    ReplyDelete
  2. wah syok cuti2 cameron ye...tp bc viral cameron jammed truk...ada kwn smp tido dlm kete sbb stuck jammed....kita dh lama tk pi cameron..last pi ms belum kawin..skarang tisya dh 11thn xsmp2 pn..husband tk minat ke cameron...ada pernh tgk gk tmpt ni org share..best juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. jem teruk ahad mlm isnin tu. ada accident la.
      bomba. ambulan.
      aida sampai hotel lebih kurang waktu maghrib tau.
      masa tu kereta bomba da turun ke arah brinchang.
      then, dari waktu tu, rasanya 3-4 buah ambulan turun naik lalu lalang depan copthorne.
      sib baik la kami da sampai hotel.
      kul 12 tgh mlm, aida nak tido, jengah luar hotel, masih jem teruk menghala ke brinchang dari arah spg pulai.

      Delete
  3. Okaylah kalau dah booking awal kalau walk in aje time cuti-cuti mesti harga berhuhuhu...
    Iyalah kalau ke cameron ni perjalanan turun naik tu yang mencabar.
    Ada sekali Mrs. A pergi konvoi keluarga actually tak plan pun sesambil lepas balik tengok wedding bila turun hari dah malam fuhhhh! seriau betul tengok depan jer... tak berani toleh kiri-kanan hahahaha... sadis betullah tapi syukurlah semuanya selamat sampai ke Seremban.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau lambat reserve, harga tak mampu milik la kan :) hi hi hi...
      tak pernah plak aida turun mlm hari. tak berani!!! sure seriau jugak :(

      Delete
  4. Comel2 ice cream and cake nyer.. 😁 blm pernah sampai cameron highland lagi

    ReplyDelete
  5. aduhh berair mulut tengok chocolate tu hahaha, aiskrim pun sedap aduhhhh

    ReplyDelete
  6. Dah lama tak berjalan jalan ke cameron highlands ni. Banyak jugak benda baru yang ada dekat sini sekarang ye. One day nak pergi jugak lah tengok apa terbaru yang ada dekat situ

    ReplyDelete
  7. Cantik jugak tempatnya.... Next time bolehlah singgah....Geram pulak tengok aiskrim terbalik mcm tu hahaha
    Banyak rupanya tempat yg saya tak singgah Aida, cuma lalu aje. Rugi pulak rasanya...

    ReplyDelete
  8. wow such nice place to go, Cameron Highlands we go so long ago many years back.
    Love your pics very nice family time together.

    follow your blog too, :D
    here's mine www.mymumbest.com

    ReplyDelete
  9. wah bestnye! nampak menarik sangat, lagi2 bila dah nampak icecream tu. hmmm nak kene pergi jugak ni! alam sekitar pun nampak cantik sangat, mesti sejuk jugak kan. holiday seterusnya pergi Cameron Highlands lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. suhu 18'C. sejuk.
      angin pun kuat. hadoi lah!!! bertambah sejuk!!!
      bila mlm lebih rendah suhu nyer tau...

      Delete
  10. Best nya cuti-cuti dekat cameron highland. Last pergi CH masa team building Maybank dulu. Dengarnya CH tersangat sesak masa cuti baru ni. Sedap betul lah nengok ice cream dengan kek tu. Banyak pilihan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. sabtu tu perjalanan aida ok sgt.
      ahad yg cramp!!! 4 jam stuck kat jalan, fiza :( haruuuuu...

      Delete
  11. Selain melaka, cameron juga adalah tempat percutian kgemaran saya da keluarga. Paling teruja anak2 sebab dapat tgk pemndangan yang cantik2

    ReplyDelete
  12. Lamanya tak pergi Cameron Highland ni bestnya rindu sangat nak rasa cuaca sejuk dan dingin kat sana pulak tu sambil makan aiskrim yang sedap dan coklat yang manis tu bestnya nak pergi juga tahun depan...

    ReplyDelete
  13. Best yer bercuti di cameron highland. Dah 4 tahun tak pergi ke sana. Ada member share coklat di sini takde sijil halal. Mungkin JAKIM belum bagi lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. takde sijil halal.
      diorang tak apply or apa ntah, tak tau la kan.
      tapi yg aida gi, premis nyer bersih.
      terutama kat area yg ramai org tu, makan-makan kek & ais krim.
      they should apply lah kan since tempat dia da viral.
      org Melayu ni, kalau takde sijil halal, terus kata haram. susah!

      Delete
  14. Last year ada jugak ikut trip ke Cameron..memang best, banyak tempat menarik kat sana, cuma tak ada pulak masuk kat avant ni...rugi betoi. Nanti kalau ke sana nak singgah lah kat avant ni..terlioq lak tengok..hehehe

    ReplyDelete
  15. Port wajib klau smp cameron. Liez suka g Avant sbb anak2 suka main2 dlm tu..dulu takde tempat main2 mcm skrg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan. best. dlm tu byk benda boleh buat.
      kanak-kanak yg masuk lari sana lari sini, termasuklah Izzat.
      gembira habis-habisan! :)

      Delete
  16. Kalau dulu pergi cameron balik hari je. Sebab dari ipoh kan. Suka balik hari rasa macam syok je berjalan. Tak pernah lagi sampai ke tempat sis aida pergi tu. Dah lama juga la tak turun ke cameron. Rindu pulak nak ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekat aje ekk dgn Ipoh.
      untung lah org Ipoh :)

      Delete
  17. Wahhh semakin banyak tempat2 yg menarik dekat Cameroon yer. Lama dah x singgah sana. Mesti banyak perubahan kan. Siap dah ada tmpt jual coklat lagi. Mesti budak2 suka kalau masuk sini nampak mainan2 tu

    ReplyDelete
  18. Nice gambar2nya. Last Bella ke Cameron Highlands masa buat research paper pasal penempatan orang Asli kat sana. Lama dah tu. Tak berapa suka ke sana sebab jam tu lah especially time percutian. Cuma mmg suka beli strawberries sana sebab juicy

    ReplyDelete
  19. Nampak ais krim kat situ semua sedap2 dah lama tak pg cameron. Ingat kalau pergi nak singgah la sini hehe

    ReplyDelete
  20. Dah lama AM xjejak kaki ke cameron sbb memori bersama ex bf masih segar dlm ingatan.. harap AM punya kekuatan suatu hari nnti utk cuba melenyapkan memori AM tue

    ReplyDelete
  21. bestnya. masa tempat ni baru buka tak rasa nak singgah pasal ingat kilang coklat je semata-mata , tak tau tempatnya cantik macamni.

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)