Wednesday, September 05, 2018

Restoran Nasi Dulang Daun Pisang, Sg Ramal Dalam | Nasi Ganja Sotong Bakar Yg Ohsem !

assalamualaikum 😌
apa khabar semua hari ni?
hari ni Rabu. pertengahan minggu... normally Rabu ni is a ok ok day, kan.
da hari ketiga dlm giliran hari bekerja... and lagi 2 hari nak jumpa Sabtu 😃.
saya sgt tak sabar menanti weekend ni. ada program ohsem!
maka, sementara berangan-angan menanti weekend, saya update dulu blog dgn citer makan-makan.
throwback kepada 16 ogos yg lepas, saya & Izzat naik ke KL utk amik Abah Emak balik kg utk beraya di kg.
sedia maklumlah bhw Abah da tak boleh drive kereta jauh.
KL - Melaka tu memang jauh! pernah sekali Abah Emak berdua drive balik kg, berdua saje, lebih 5 jam baru sampai tau!
punyer lah risau saya menunggu!!!
utk raya Aidil Adha ari tu, memandangkan adik-beradik di KL semua beraya di rumah mertua, saya yg di Melaka ni terpaksa naik ke KL, amik Abah Emak.
takkan la Abah Emak beraya berdua di rumah kakak tanpa anak-anak, kan?

saya ke KL dgn Izzat tanpa drive kereta. gi dgn adik lelaki, naik kereta dia.
then, dari KL balik Melaka, saya drive kereta Abah 👌 😌. balik Melaka hari tu jugak. Abah Emak mcm biasa singgah rumah saya dulu 2-3 mlm.

Restoran Nasi Dulang Daun Pisang, Sg Ramal Dalam | Nasi Ganja Sotong Bakar Yg Ohsem !
adik saya snap gambo ni tanpa pengetahuan kakak nyer 😃😃
da dpt sotong bakar, anak dan adik pun dah tak perasan!!!

Restoran Nasi Dulang Daun Pisang, Sg Ramal Dalam | Nasi Ganja Sotong Bakar Yg Ohsem !
nasi ganja sotong bakar 😍

Restoran Nasi Dulang Daun Pisang, Sg Ramal Dalam | Nasi Ganja Sotong Bakar Yg Ohsem !

Restoran Nasi Dulang Daun Pisang, Sg Ramal Dalam | Nasi Ganja Sotong Bakar Yg Ohsem !
adik ku 😌

Restoran Nasi Dulang Daun Pisang, Sg Ramal Dalam | Nasi Ganja Sotong Bakar Yg Ohsem !
pilihan adik saya ialah set dulang keli.

Restoran Nasi Dulang Daun Pisang, Sg Ramal Dalam | Nasi Ganja Sotong Bakar Yg Ohsem !

Restoran Nasi Dulang Daun Pisang, Sg Ramal Dalam | Nasi Ganja Sotong Bakar Yg Ohsem !

Restoran Nasi Dulang Daun Pisang, Sg Ramal Dalam | Nasi Ganja Sotong Bakar Yg Ohsem !
teh tarik madu yg wow!!!

Restoran Nasi Dulang Daun Pisang, Sg Ramal Dalam | Nasi Ganja Sotong Bakar Yg Ohsem !
tak la brape mahal. di kajang ni korang oii...
harga gini, okeh lah 😃

adik saya kan student UniKL. dia la yg bersungguh nak bwk saya lunch kedai ni.
saya follow aje lah. later, saya ada kelas di UKM, in shaa Allah next week da start semester baru, boleh la dtg makan sini lagi sekali.
test menu lain plak, in shaa Allah...

komen saya on that nasi ganja sotong bakar... pedas!!! saya yg dikategorikan makan pedas ni pun, berpeluh dahi nak menghabiskan.
kuah banjir tu, memang ohsem lah kan. sotong nyer sedap, bakar sederhana masak.
disertakan plak lagi dgn sambal cili padi yg kaw kaw pedas. memang complete lah kesedapan dan kepedasannya. marbeles.

as for set dulang keli. ikan kelinya rangup. nice isi nya tak terlebih masak.
ada 4 jenis kuah / sos utk complete kan rasa set dulang keli ni. pedas jugak lah ye.
but boleh di kawal sebab nasi nyer tak banjir 😄.

a must try lah restoran ni ye. terutama korang-korang yg dok kajang, bangi, cheras.
dekat sgt dah ni... makanan nyer simple. tak susah.
sampai kedai, cari dulu tempat duduk. agak ramai pelanggan jugak kedai ni tau.
then, wakilkan sorang utk gi order di kaunter. and terus buat pembayaran.
di resit tu akan ada Order No. seperti kat resit saya share tu 👆.
makanan dan minuman akan dihantar kat meja. akan ada la pekerja menatang dulang makanan yg akan melaungkan Order No. korang tu.
just respon jer lah ye 😀.
and, meskipun ramai pelanggan di restoran tu, makanan dan minuman sampai dlm masa yg singkat lah jugak. bagus.

tak cuba, tak tahu.
sedap, ckp org.
tak sedap, ckp kat kaunter 😀. atau diam-diam sudah hi hi hi hi...

😉

28 comments:

  1. Alahai..SA x leh tahan kalau tgok sotong bakar tau...sedapnyaaaa...tapi apesal jauh sgt

    ReplyDelete
  2. Sotong bakar n teh madu yummy tp kalo pedasss xleh mkn sbb xkuat pedasss

    ReplyDelete
  3. Scary tgk pedas yg diorg boh kat nasi sb jenis krg pdai makan bkuah camtu, tp all and all, nampak sgt sedap 😁

    ReplyDelete
  4. sedapnya tengok sotong tuuuu

    https://najwazahid94.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Singgah pagi...
    nampak sedap..besar sotong...

    Jemput singgah dan isi form dkt blog nieyl :)
    https://seindahcerita.blogspot.com/2018/09/jom-isi-form-contact-korang.html

    ReplyDelete
  6. omoooo omooo sotongnya menggoda bangat. cheq suka sotong2 ni haha and kawasan pun tak jauh dari kg. balik sana kalo ada masa bolehla singgah =D

    ReplyDelete
  7. ya Allah tengok nasi dia buat berair air liur hahahah sedapnya

    ReplyDelete
  8. Tengok presentation menu tu nampak sangat menyelerakan la

    ReplyDelete
  9. Wah, besar portionnya! Kena cuba nih.

    ReplyDelete
  10. Alamak.. Pedas tu yang tak sanggup tapi sotong tu memang nampak mengancam..

    ReplyDelete
  11. Dah lama dengar nasi ganja sotong ni tapi blom pernah sampai lagi. Tengok akk makan terliur saya. Sotong tu geramnyerr tengok. Nak pegi makan jugaklah

    ReplyDelete
  12. Banyaknya portion dia untuk satu pinggan. Ni agaknya kalau saya makan sorang ni memang tak habis. Berbaloi dengan harga sepinggan dia tu

    ReplyDelete
  13. Lapar pulak.boleh cuba lepas ni hehehe.dekat je dengan rumah.hharga pun xmahal sangat.

    ReplyDelete
  14. Tengok sotong tu telan air liur je. Kene pergi ni dekat sangat. Harga pn berpatutan. Thanks for sharing kak

    ReplyDelete
  15. drooling while seeing food pics. Yeah wanna try the sotong bakar, I like to eat!

    ReplyDelete
  16. Mak aii..terliur tgok nasi tu dgn sotong besar... Mau puas makan tu kan... Tgok pun dah menyelerakan.. Makin buat org lapar lak.. Hahaha . Harga dia not bad la..sesuai dgn kuantiti dihidangkan tu... Berbaloi sgt..

    ReplyDelete
  17. oh dekat je ngan rumah saya. Tapi tak pernah tau pun. Nampak sedap ni. Boleh la pergi try nanti.Bawa patent gi rasa.

    ReplyDelete
  18. dekat kajang ke..wah nampak sedap betul..susunan tu, kemas je..bagusla..ehhe..nak makan pun sedap je..sotong tu memnag nampak besar..uishh kalau pedas memang best..terliur..nanti boleh pergi la

    ReplyDelete
  19. Restoran nasi udang ni dekat Sg Ramal jer, dekat ni boleh plan pergi dengan family nanti sebab nampak mengoda sotong tu yummy...lazatnya

    ReplyDelete
  20. Ya ampun sedapnya sotong bakar. Makan pula dengan teh madu ais.. ohsem betuk tiba2 teringin nak makan hehehe

    ReplyDelete
  21. Sotong bakar tu nampak sedap betul ya ! Jadi teringin pulak. Harga boleh tahanlah tp kena fikir byk kali jugak. Hahaha

    ReplyDelete
  22. Fuh mengancam sungguh sotong bakar tu. RM15 jer makan set nasi ganja sotong tu? berbaloi sangat! Next time g KL nak try la.

    ReplyDelete
  23. Dah lah makan dalam dulang. lepas tu atas daun pisang pula tu. Terbaik sangat tu. Ibu suka makan nasi dengan daun pisang sebab baunya sedap

    ReplyDelete
  24. Sedapnya sotong bakar tue.. selalu kalu ke area kajang mesti wajib singgah itik masak lemak cili padi.. nie dah ada tmpt menu mkn menarik boleh roger cuba nie.. thanks atas info..

    ReplyDelete
  25. tengok menu2 dia memang menyelerakan. dulu slalu lalu area sungai ramal tu masa study UPM. skang dah jarang ke area sana. nampak gaya nak kena pergi cari ni

    ReplyDelete
  26. Sotong tu besarnya! Teh tarik madu meleleh tu, x pernah cuba lagi. Tengok gambor pun dah air liur terliur dah! Nnt sy nak pergi makan jugak kat kajang.

    ReplyDelete
  27. OMG, tengok je gambar nasi ganja sotong bakar buat Ika terliur dan terasa lapar sekrang. Wah sedapnya boleh la nanti Ika datang sini dengan family.

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)