Sunday, October 28, 2018

Review Movie | Pad Man : Bila Suami Benar-Benar Mengutamakan Isteri

assalamualaikum friends 😊
salam sejahtera. 

pagi Ahad menjelma sudah.
anak-anak dihidangkan dgn nasi goreng cili padi pagi ni. teh o panas.
cili padi tak la byk sgt. agar Izzat boleh tahan la tahap pedasnyer yg sederhana.
ok ok je dia makan. 2 pinggan nasi juga di ngap nyer 😅.
releks jap. before proceed with masak lunch.
lunch nanti anak-anak bakal dihidangkan pula dgn nasi putih, ikan tenggiri sambal dan ulam timun.
update blog jap dgn satu movie yg saya baru jer tonton.
menarik.
tertarik.

Review Movie | Pad Man : Bila Suami Benar-Benar Mengutamakan Isteri

Review Movie | Pad Man : Bila Suami Benar-Benar Mengutamakan Isteri

Pad Man adalah filem drama biografi India 2018 berdasarkan cerita pendek "The Sanitary Man of Sacred Land" dalam buku Twinkle Khanna The Legend of Lakshmi Prasad, yang diilhamkan oleh kehidupan Arunachalam Muruganantham, seorang aktivis sosial dari Tamil Nadu yang memperkenalkan pad sanitasi kos rendah. (Wikipedia)

memang saya suka sgt la movie yg berkisarkan kisah benar ni.
lebih la saya menghayati setiap watak yg dipaparkan. perkataan lainnya, menjiwai watak gitewww...

Review Movie | Pad Man : Bila Suami Benar-Benar Mengutamakan Isteri

Laksmi adalah sorang suami yg sgt praktikal tau.
dia akan permudahkann byk kerja rumah utk isterinya, Gayatri.
semua yg susah, Laksmi akan permudahkan. kebetulan Laksmi ni pandai kerja tgn.
untung la Laksmi 👍.

Review Movie | Pad Man : Bila Suami Benar-Benar Mengutamakan Isteri

betapa la ambil berat tentang keperluan isteri, Laksmi, berusaha utk permudahkan isterinya, Gayatri, bila dtg bulan 😊.
waktu itu, bila perempuan dtg bulan, mereka akan tidur luar dan guna lapik kain.
Laksmi sgt la simpati dan tidak selesa dgn keadaan tu. selain drpd kesiankan Gayatri tidur luar, penggunaan lapik kain tu padanya amatlah tidak bersih!
bila Laksmi amik tahu, Gayatri mengatakan, tak perlulah amik tahu. ni hal-hal perempuan. jgn masuk campur!
kita pun tahu, kan, wanita India sgt la menjaga sensitiviti dan kehormatan perempuan.
maka, perkara begini adalah bukan utk dibincangkan dgn org lelaki, termasuklah suami sendiri.
nak dijadikan cerita, Laksmi yg tak puas hati, terus gi kedai, belikan pad yg proper.
demi nakkan keselesaan isteri la katakan 😍. tapi, bila dia pass kpd Gayatri, Gayatri 😨😨😨.
harga pad tu sgt mahal baginya. tak berbaloi. disuruhnya Laksmi pulangkan pad tu kat kedai semula.
ye la. diorang bukan org senang. 
rs55 utk pad sebegitu adalah bukan satu keperluan perbelanjaan. pakai jer lah lapik kain...
dipendekkan cerita 👇
demi nakkan keselesaan Gayatri, mulalah Laksmi mencipta sendiri pad utk dtg bulan.
dlm proses ciptaan dia ni, sgt kelakar tau korang 😆. Laksmi mengkaji pad tu.
dia berfikir dlm-dlm tentang pad tu. how? why? 😆😆😆
namun, kesemua cubaan Laksmi tu tidak berjaya dptkan kepercayaan Gayatri dan org kampung 😞😓.
org anggap Laksmi ni tak siuman. tak hormat perempuan dan sebagainya...
Gayatri diambil semula oleh ahli keluarganya, agar berjauhan dgn Laksi yg dianggap mencabul hak wanita. keluarga Laksmi sgt malu dgn org kampung.
Laksmi yg kecewa, membawa diri ke bandar.
dgn satu impian, dia akan tetap buat pad wanita. utk isterinya.

korang kena tgk citer ni. usaha Laksmi dlm merealisasikan impian dia mencipta pad wanita.
betapa gigihnya Laksmi membuat kajian ke atas pad wanita. cipta mesin buat pad wanita. ohsem!
kesungguhan dia yg membawa kepada perjumpaan dgn sorang pelajar U, Pari.
Pari la wanita pertama yg mencuba pad wanita ciptaan Laksmi. 
Pari la wanita yg membantu dan beri idea kpd Laksmi on how to promote pad wanita.

Review Movie | Pad Man : Bila Suami Benar-Benar Mengutamakan Isteri

Laksmi masuk satu pertandingan dan menang rs200,000 dan ciptaannya dianggap ''life changing innovation of the year".
meskipun da berjaya, masih lagi org kampung anggap ciptaan Laksmi ni tak sesuai!!!
lelaki dan pad wanita???!!! Laksmi masih dikeji. Laksmi masih lagi dianggap tak hormat wanita 😔.
Pari la yg membantu Laksmi setiap masa.
dorongan dan bantuan Pari, terus memberi kejayaan kepada Laksmi sehingga ke persada dunia.
mencipta pad wanita yg murah.
barulah org kampung menerima Laksmi semula.
barulah Gayatri menerima Laksmi...
laksmi disanjung tinggi... dan kembali hidup bahagia bersama Gayatri.

Review Movie | Pad Man : Bila Suami Benar-Benar Mengutamakan Isteri
dijemput ke UNICEF (New York) utk beri ceramah motivasi kpd para wanita.

Review Movie | Pad Man : Bila Suami Benar-Benar Mengutamakan Isteri
gambar kanan adalah Arunachalam Muruganantham.

sgt la beri inspirasi kisah sebegini.
seorang lelaki.
seorang suami.
seorang abang.
yg mengambil berat ke atas masalah wanita yg paling rumit dan very personal.
siapa boleh menyangka bahawa seorang lelaki boleh anggap ini adalah satu masalah besar dan perlukan penyelesaian.
Arunachalam Muruganantham berjaya mencipta pad wanita yang bagus tapi murah bagi membolehkan wanita-wanita India mampu beli dan gunakannya.
menggunakan lapik kain ketika dtg bulan adalah tidak bersih! wanita boleh mendpt sakit sekiranya ia tidak bersih.
demi utk isteri! 😍😍😍
saya kagum dgn kesungguhannya.
semoga paparan movie sebegini membuka mata sesiapa sahaja yg terkesan.
be innovative and more creative.
brg yg mahal boleh jadi murah. kualiti tetap sama. berbaktilah utk masyarakat setempat.

dari sudut yg lain. pada saya, suami dan isteri kena bersatu dlm apa jua keadaan.
suami dan isteri wajib support each other dlm apa jua dugaan.
pentingkan isteri dlm agenda kehidupan suami. hargai isteri. hormati haknya. permudahkannya.
support suami bila dia dlm perjalanan melaksanakan apa jua.
biarlah org disekeliling mengutuk, isteri wajib berdiri di sebelah suami dlm keadaan genting sedemikian.
perlukan kedua-duanya sekali dlm satu masa. takkan boleh berdiri dgn kaki sebelah saje, kan? 😉

Pad Man? highly recommended.
tak boring. lawak pun ada. yg penting, penuh inspirasi! 
💪

27 comments:

  1. macam bestnye, nak kena tengok jugak ni

    ReplyDelete
  2. Ramai betul yang review movies nie.. Teringin pula Sha nak tengok..

    ReplyDelete
  3. wah..best citer ni..blh layn ni..:)

    ReplyDelete
  4. Wah wah.....menariknya cerita ni, baguslah....nak kena tengok ni. Salute the real Padman! 😎

    ReplyDelete
  5. walaupun karakter Pari tu cuma fiksyen je tapi sedih la yang susah dengan dia, Pari tapi sudahnya dia pergi dekat Gayatri walhal isteri dia tak support impian dia pun.

    ReplyDelete
  6. macam menarik..tp hindustan ni lama ceritnya..nk cilok waktu lunch macam tak sempat

    ReplyDelete
  7. Oo.. menarik juga jalan ceritanya cuma ialah bila difikirkan secara logik. Seganlah kan kita sebagai perempuan kalau lelaki bertanyakan lebih-lebih tentang hal camtu opss

    ReplyDelete
  8. Whoa! I know now Twinkle Khanna active in producing film than acting herself. This is like one of her outstanding production behind the scene. Cant wait to watch.

    ReplyDelete
  9. first time to know of this movie. Glad you sharing this, long time no watch movie with just my dear. Maybe he interest to watch got to ask him now!

    ReplyDelete
  10. wah... so fun reading this snippet. makes me wanna watch it so much. padman...cute name!

    ReplyDelete
  11. Apa jadi pada Pari? Sedih pulak bila Lakshmi pergi pada wife die balik. Eh. Kene tengok cerita ni. Geram pulak nak tau apa jadi pada Pari

    ReplyDelete
  12. Wahh cite industan, jalan cite pun menarik sangat ni, harus tengok. Dah lama tak tengok cite-cite industan, asyik cite korea je..sesekali nak balik semula ke pangkal jalan

    ReplyDelete
  13. Bagus suami ni.. Macam best je cerita dia. .Mcm nni ke pad wanita dibbbuat. .Hehehe. .nak tengojla naanti. .

    ReplyDelete
  14. Oh ingatkan tentang apa movie ni. Kelainan juga ceritanya. Biasalah hal2 mcm ni menjadi taboo masyarakat India. Rasa nak tengok jugalah. Apalah agaknya part klakar dia inovasi pad tu. Hehe

    ReplyDelete
  15. Hero nya liez suka sgt..lama sgt tak tgk cerita hindustan..liez tgk cite hindustan sbb pelakon je hihihi.. klau kena cerita komedi mmg fav la

    ReplyDelete
  16. Macam menarik je movie ni. Emi perasan cerita hindustan mostly memang bagus in terms of moral valie yg boleh diambil oleh penonton.

    ReplyDelete
  17. Seriusla. Mula2 tgk poster filem. Citer apa ni mcm
    X menarik
    Jer. Sekali bila baca review, wajib tonton ni

    ReplyDelete
  18. Best plak baca Review drp Aida movie Padman ni..ank2 linda pun mmg suka tgk cita hindustan n hindi ni...boleh ajak ank2 g tgk nanti...

    ReplyDelete
  19. Best plak baca Review drp Aida movie Padman ni..ank2 linda pun mmg suka tgk cita hindustan n hindi ni...boleh ajak ank2 g tgk nanti...

    ReplyDelete
  20. Sudah lama tak tengok filem hindustan/tamil. Kalau nak layan hindustan/tamil memang kena spend masa lebih kurang 2+ jam he he he takut keje tak jln nnt dok mengadap tv.

    ReplyDelete
  21. Kisah yang hebat membawa seribu satu makna

    ReplyDelete
  22. wahh serius lah ada kisah benar macam ni! memang sangat menginspirasi ni! bolehlah nak cari nanti. kadang2 banyak juga filem Hindustan yang bagus-bagus, terutama dari segi moral valuenya. Awesome review!

    ReplyDelete
  23. it's really great and ideal, if a husband really care for the wifey... sweet story... must be great to watch it, right?

    ReplyDelete
  24. Seronok tengok adianiez review movie ni , siap dgn unsur2 pembelajaran drpd movie. Bagus!

    ReplyDelete
  25. AM memang peminat citer hindustan. Terima kasih sbb rekomenkan filem nie.. ok, nak cari n tonton skrg cerita nie..

    ReplyDelete
  26. Wowwww...such an inspiration la...tak sangka kan ada lelaki yang detail mngkaji mcm ni...ya lah..sapa nak sangka kan

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)