Monday, October 22, 2018

Wawasan 2020 | Tak Nak Letak Impian Tinggi, Cukuplah Sekadar ...

assalamualaikum 😃
kalau tak dikira few days berbaki di bulan Oktober 2018 ni, hanya 14 bulan saje kita nak berpijak pada tarikh 1.1.2020.
in shaa Allah... sekiranya kita ni dipanjangkan umur ke tarikh tersebut.

tertarik dgn kartun 👇 hidangan Nixon Siow ni.
sgt la realistik!

Wawasan 2020 | Tak Nak Letak Impian Tinggi, Cukuplah Sekadar ...

masih saya teringatlah... samar-samar dulu time pengisytiharan Wawasan 2020 ni...
saya baru saje melangkah ke sekolah menengah. memang hot la perkara Wawasan 2020 ni.
masa tu lebih kurang 1991 - 1992. nak ke Wawasan 2020 tu mcm more that 25 thn kan 😍.
kami time tu expect mcm2. seolah-olah dah jadik mcm citer Starwars lah.
kereta terbang. keretapi takde rel. maju sgt-sgt lah Malaysia nih 😆😆😆😆.
budak-budak kan time tu. it was an expectation yg budak-budak sgt lah.

tapi...
this year saya 40 thn.
along the way, mcm2 telah berlaku. arena politik especially.
dari Wawasan 2020. then masuk pula Islam Hadhari... IMalaysia. now, tak pasti samada Wawasan 2020 tu on balik ke tak dgn tiap hari dihidangkan kes-kes lambaian YB di luar mahkamah 😄😆😆😆.

sgt setuju dgn Nixon Siow ni. korang camne? setuju tak?
Wawasan 2020 | Tak Nak Letak Impian Tinggi, Cukuplah Sekadar ...
ni basic la kot kan.
dah pun diamalkan sekarang ni.
certain escalator siap ada papan tanda utk hal ni demi nak remind org ramai sentiasa.
tapi masih ramai lagi yg TAK FAHAM TATASUSILA ni.

kan last year kot byk kes anak-anak kemalangan di escalator.
termasuk kaki lah. tgn lah. kepala lah!!! 😖😖😖
maka, saya akan jadik kolot + jakun + takut sgt everythime naik escalator ni dgn anak-anak.
selain dari suruh diorang berdiri sebelah saje, bagi laluan utk org nak naik turun... saya akan bebel "berdiri dlm kotak kuning... berdiri dlm kotak kuning... jgn gerak byk. diam je...".
termasuk la kak Nurin & Syuhada yg besar panjang tu, saya bebelkan sekali. 
Ijat sah-sah ler tak bleh diri diam-diam kan. org mesti mengata saya ni dtg dari kampung mana-mana ha ha ha ha...

Wawasan 2020 | Tak Nak Letak Impian Tinggi, Cukuplah Sekadar ...
yg ni the very important. tiada lagi kena angkat tgn agar kenderaan berhenti!
please lah drivers, nampak zebra crossing ni di mana pun, sila la berhenti.
tak kisah la ada ke tak trafik light. hormatilah hak pejalan kaki.

terutama di kawasan sekolah. dah la ada trafik light, ada plak pak guard tolong tahan kenderaan.
masih jugak ada drivers yg TAK FAHAM BAHASA.
ni saya sendiri nampak di depan sekolah kak Nurin & Syuhada satu masa dulu.
ada kanak-kanak hampir kena langgar dek motosikal. kereta semua da stop, si motosikal ni pecut dari belakang terus jalan.
Allahu Akbar! masa tu saya sedang tunggu anak-anak, kecut perut tgk kejadian tu.
sib baik la takde kemalangan jiwa.
sejak tu. sekiranya anak-anak saya perlu melintas, saya kan parking kereta jauh dan turun utk ambil mereka dari seberang jalan sana.
tu pun bila lampu utk kami dah hijau, saya masih tidak berjalan melintas utk masa 5 saat.
still saya tunggu hingga kenderaan bebetul berhenti. bebetul kenderaan nampak yg diorang WAJIB BERHENTI.
memang menjadi kesalahan utk mereka langgar org di zebra crossing.
tapi, kalau ia melibatkan kecederaan teruk... atau kematian???!! saman la camne pun, ia takkan kembali sempurna bagi kita, kan...

Wawasan 2020 | Tak Nak Letak Impian Tinggi, Cukuplah Sekadar ...
yes! ini wajib!
now pun dah start murah, kan utk 100mbps.
tq la kerajaan sebab usaha utk ini.
hopefully, lagi 14 bulan, kita dpt kelajuan gini pada harga RM50 jer 😍.
tak mustahil tau.

internet zaman kini dan akan dtg akan menjadi sgt penting.
phone & internet da wajib untuk hampir semua org. murid skola pun dah ada phone berinternet.
laptop / desktop & internet wajib di pejabat dan sekolah. utk bekerja. utk belajar.
skang ni da zaman smart tv plak kan. tv bukan sekadar tv. tv da boleh connect internet.

Wawasan 2020 | Tak Nak Letak Impian Tinggi, Cukuplah Sekadar ...
ok.. ni saya da start ajar anak-anak.
samada ke fast food restaurant atau ke kedai makan biasa.
kalau guna semua yg utk dibuang, susun atas dulang and terus buang dlm tong sampah.
kalau guna pinggan, mangkuk, cawan, sudu & garpu yg utk dicuci, just susun nicely on the table.
satukan sampah di satu pinggan. lap meja, kutip sisa makanan.
saya lihat dulu org lain amalkan perkara ni.
saya observe. saya belajar dari mereka...
and di internet pun byk dah kot kesedaran begini. so, saya try to follow lah.
improving and upgrading lifestyle everyday, kan 👌. i feel good.
diharapkan amalan baru saya ni diperhatikan juga... dan dijadikan ikutan. dpt la pahala kat situ.
in shaa Allah...

Wawasan 2020 | Tak Nak Letak Impian Tinggi, Cukuplah Sekadar ...
"terima kasih".
2 perkataan yg simple tapi bawa makna yg sgt besar kpd seseorang.
ucapkan sambil tersenyum lebar. surely di penerima tu akan berasa besar hati.

mcm dlm kartun tu 👆, bukan nyer berterima kasih kpd org yg beri sesuatu brg berharga kpd kita.
kepada cashier ni kaunter bayaran.
kepada pak guard di pondok jaga.
kepada pelayan restoran yg anta makanan / minuman kita.
kepada pekerja KFC yg tolong bukakan pintu utk kita keluar masuk.
kepada jiran yg tolong tgk tgk kan rumah kita.
ini pun saya suka remind anak-anak saya. terutama kak Nurin & Syuhada.
diorang berdua ni berat mulut sikit. pemalu nyer ya Allah, mcm ada emas di tepi lidah! aduhai...
seperti mana emak ajar saya dulu, bebel kan kat saya dulu... now turn saya plak ajar anak-anak.

Wawasan 2020 | Tak Nak Letak Impian Tinggi, Cukuplah Sekadar ...
bagus juga idea 👆   😆😆😆.
teringat movie clown dlm longkang tarik budak. seram!
ni org yg suka hati buang sampah, lontar balik sampah tu kat btg hidung diorang.

pernah kot saya bebelkan dlm blog tentang buang sampah merata-rata ni.
masih lagi yg tak peka dgn alam sekitar yg jadi tabiat buang sampah keluar dari kereta.
nakkan kereta free for rubbish tapi otak lagi byk rubbish rupanya.
nak kata tak faham, dah dewasa. nak kata tak pandai, kereta besar berjenama luar negeri plak tu.
mestilah keje pun besar, kan...
masih lagi mengamalkan tabiat buang sampah merata-rata dunia. Allahu Akbar.
akan menjadi satu kegeraman dlm diri saya kalau ternampak perkara gini tau.
kat rumah pun, memang pantang betul kalau dlm bilik anak-anak, ternampak sampah atas lantai ke, katil ke, tepi almari ke.
siap la telinga diorang, bebelan ibu tak kurang 15 minit bagi setiap sampah! 😠
saya ni bukan pembersih sgt, o.c.d ke hape ke... just tak nak la anak saya dimarah org lain kerana pengotor.
nak ajar anak-anak patuh undang-undang.

Wawasan 2020 | Tak Nak Letak Impian Tinggi, Cukuplah Sekadar ...
ini seharusnya sejak dulu kala.
apatah lagi Wawasan 2020, mesti capai yg ni.

bukan saje jabatan kerajaan, badan berkanun, bank dan pihak swasta pun kena camni.
fast & efficient.
tak boleh la nak letak atas bahu kakitangan kerajaan saje.
kami-kami juga mesti la dilayan seadilnya 😌.
di kaunter mestilah senyum lebar dan berckp dgn bahasa yg sopan serta lembut.
pelanggan naik angin, kita yg bertugas mesti maintain senyum dan bermanis muka. maintain kesopanan dan tatasusila.
saya tahu ia sukar bila kita ni dilayan kasar utk teruskan positif.
saya juga bekerja melayan kerenah pelanggan. memang kalau diikutkan perasaan, nak aje sound balik pelanggan tu kan.
mcm dia plak yg lebih tahu perundangan kita, keje kita.
tapi tu la. kalau dua-dua pihak naik angin, perkara takkan selesai, kan... so, no point lah.

Wawasan 2020 | Tak Nak Letak Impian Tinggi, Cukuplah Sekadar ...

berckp tentang being positive ni, sebenarnya saya ni dlm keadaan yg tak tenang sekarang.
sendiri tak pasti, nak jadi positive atau pun sebaliknya.
tapi tak melibatkan urusan pejabat lah
😊. iolls kan cuti-cuti blaja...
personal matters hi hi hi hi... terasa sedih...
seharian jugak memikirkan perkara ni. bila keputusan bukan di tgn kita, tapi kita yg terpalit dugaannya.
perkara yg mudah, disukarkan. perkara yg tak patut, dibuatnya. Allahu Akbar! aduhai...

orait, back to Wawasan 2020 😅 ini baru part 1.
nanti saya free, saya sambung part 2 ye.
idea takde plak nak meneruskan tulisan ni. tetiba rasa stress balik 😓.

moga entri ni beri manfaat.
nothing serius here ye uolls, santai-santai saje...
😊

30 comments:

  1. seronok baca entry ni, lagi lagi ada kartun tu ... tp apa yg aida share ni mmg menarik , tak perlulah nak ada kereta terbang bagai, cukup kalau rakyat kita lebih bersopan santun dan beretika...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sgt.
      bersopan tu lebih penting dari kereta terbang :)
      tanpa bersopan, karang ada plak kereta terbang yg melayang ha ha ha ha...

      Delete
  2. Singgah pagi selasa....
    Wawasan 2020 :)

    ReplyDelete
  3. wow! we're not so faraway from wawasan 2020 d... and Tun M is still our PM.. for great Malaysia! Yoo hoo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah, he's back for real... for his own wawasan 2020.

      Delete
  4. Yang buang sampah merata-rata tu memang bikin geram je.. Kadang tu tengah memandu, tiba-tiba plastik sampah melekat dekat cermin.. Bahaya tu.. Tapi kesedaran kebersihan ini memang kurang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. byk kali, sha, kat highway.
      tetiba plastik air tersangkut kat wiper tau!!!
      hadoi lah... stress.
      takkan plastik tu ada kat tepi jalan tanpa dibuang.

      Delete
  5. Menarik artikel ni.Bila bercakap tentang sampah,Saya pun paling benci tengok orang buang sampah merata-rata.Kalau anak-anak buang sampah pun memang saya akan marah dan suruh buang kat tong sampah.Macam mana nak capai wawasan 2020 kalau benda simple pun orang tak boleh buat kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...
      kita ni manusia biasa.
      akan mudah terlupa.
      akan mudah tersasar.
      so wajib la kita remind kan diri sendiri dan org lain, kan.
      sampah ni basic sgt. if ni pun kita tak boleh patuh undang2, apatah yg lain.

      Delete
  6. best la entry ni..ada kartun-kartun comel. Yup..memadai kte hidup dalam keadaan aman damai, rakyat malaysia beradap dan beretika..dulu masa kecik memang bayangkan ada kete terbang bagai hahahah..tak perlu la ada kete terbang bagai memadai la jika adab, agama dan budaya tak terbang hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. last sentence tu aida setuju 100%!

      Delete
  7. Cerita pasal wawasan 2020 ni, masa tu sek rendah kot, dok terpikir, jauhnya nak tempuh. Nanti kita dah besar pnjng masa tu. Ada anak anak dah. Alhmdulillah. Mmng dah ada anak2 dh pun. Tapi dalam xsangka, masih dipanjangkan usia. Tahun 2020 in shaa Allah masuk umur 32tahun.
    Hehe
    Bab byrn internet tu, skrng ni xlagi murah. Kena caj sst je dh Rm4.50
    Haha
    Doa2 tahun 2020 dipermurahkanlah lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 32 thn. muda sgt lagi tu. less 10 years dari aida, mimie.
      sst tu dah wajib la byr kan. 2020 pun masih ada sst kot ha ha ha ha...
      just separuh la byran nyer. kalau skang rm99 utk 100 mbps, akan dtg biar lah RM50 jer.

      Delete
  8. Wah ingatkan 2020 ni ada kereta terbang kan.hehe.

    Apapun bagus kempen yang dibuat nim banyak nilai positif

    ReplyDelete
  9. SA suka entry Aida yang ni..banyak pengetahuan dan perkongsian..banyak dah diterapkan betul tak? anak- anak pun SA akan pastikan diorang ucapkan terima kasih untuk apa juga yang mereka buat..naik escalator sebelah kiri tu memang dari dia kecik SA dah ajar..mana2 pergi je baik kat KL mahupun negeri lain...dulupu terfikir..2020 ada ke kereta terbang..kereta elektrik dah ada kan...

    ReplyDelete
  10. wawasan 2020...dulu masa mula diumumkan rasa macam tak rasa apa apa hehe sebab rasa jauh lagi tapi sekarang ni rasa aduhaii cepatnya..

    ReplyDelete
  11. Seronok baca entri ni. Sambil-sambil baca terselit kartun yang comel kat bawahnya tu.

    Wawasan 2020 ! Masa belajar dulu memang terbayang piring terbang hahaha Semua dihujung jari tapiii sekarang pun dah dihujung jari. Kelajuan internet memang 1 keperluan. Semaju dan secanggih mana pun teknologi jangan sampai kita kehilangan tatasusila dan adab sopan kan 😀😀

    ReplyDelete
  12. Ya.. Tak sangka Tinggal 14 bulan lagi kan. Dulu kat sekolah selalu ada pertandingan melukis poster dan tajuknya setiap kali biasanya berkaitan dgn imaginasi student tentang wawasan 2020

    ReplyDelete
  13. Menarik sharing ni. Ada kartun, seronok baca.
    Teringat masa belajar dulu-dulu, sering di ingatkan kita perlu berusaha keras untuk mencapai Wawasan 2020

    ReplyDelete
  14. macam tak caya kejap je nak masuk 2020 dah huhuhu..

    ReplyDelete
  15. hihihi... apa yang akak tulis dalam ni semuana betul...

    ReplyDelete
  16. dulu masa mula2 diwar-warkan ke arah tahun 2020, selalu terfikir sempatke aku hidup sampai tahun tu hahaha..masa tu dah terbayangkan kereta tak berjalan atas jalan raya tapi dah start terbang huhuhu

    ReplyDelete
  17. Akak,jangan stresskan diri.Ingat stress tak baik utk kesihatan taw.CUba cari sesuatu yg boleh tenangkan diri.Buat sesuatu yang menggembirakan hati.Then back to reality once u dah okay taw.

    ReplyDelete
  18. Every year I pledge a dream into myself and make sure I achieve it. For country I let out government to handle it.

    But still going for a peaceful one rather than so much politics fight...

    ReplyDelete
  19. Bagus. Untuk ke wawasan 2020 sememangnya kita perlu didik diri sendiri untuk belajar beirdisiplin. Kalau mentaliti sendiri tak berubah, macam mana nak ubah orang lain kan. Tapi Qiss seronok sangat bila ada orang yang masih prihatin bab2 kecil macam ni.

    ReplyDelete
  20. Ehhh tak sangka nak dekat 2020 dah ya..pejam celik dah makin dekat. Teringat dulu, mcm2 cerita, nanti masa 2020..ada keta terbanglah dah mcm2 lagi lah..hahaha, tapi hakikatnya kita sahaja yang tahu macam mana..:D, apa2 pun tetap bersyukur masih ada lagi dibumi ini

    ReplyDelete
  21. Wahhhh tahniah di atas entry yang sangat bermanfaat ni. Setuju sangat kalau menjelang 2020 nih, rakyat Malaysia boleh berubah kepada attitude yang lebih berhemah dan cemerlang. Baik budi pekerti, beradab dan bersopan santun.

    ReplyDelete
  22. Banyak lagi yang rakyat Malaysia perlu berubah kalau hendak negara Maju. Contoh2 yg dinyatakan kebanyakkan nya ada pada rakyat Jepun.

    ReplyDelete
  23. Hasrat zumal agar dapat tengok malaysia maju pada tahun 2020 tu

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)