Friday, January 18, 2019

Bekerja Keras Dengan Broken Link Checker | Pencarian Bad Link / Dead Link !

assalamualaikum.
selamat pagi. Jumaat menjelma sudah... alhamdulillah.
bagi saya, bila Jumaat menjelma, bermakna akan amik kak Nurin dari asrama ptg karang 😀.
is a happiest day for me lah...
rinduuuuu!

pagi ni dok approve comments di entri yg lepas-lepas.
then, blogwalking terus lah ke blog tukang komen.
terasa ada masa nak buat entry tentang soalan Alin 👇👇👇.

Bekerja Keras Dengan Broken Link Checker | Pencarian Bad Link / Dead Link !

maka, aida share ye skit skit secara tak profesional lah ye camne aida buat 2-3 hari lepas.
ni pun ilmu aida tangkap skit dari blog Cik Nor. izinkan aida panjangkan ilmu ye 😀.

Bekerja Keras Dengan Broken Link Checker | Pencarian Bad Link / Dead Link !
taip & enter link --> https://www.brokenlinkcheck.com/broken-links.php.
masukkan url blog & security code. then klik button FIND BROKEN LINKS NOW!

Bekerja Keras Dengan Broken Link Checker | Pencarian Bad Link / Dead Link !
sabar ye, tu baru satu link detected 😅... sedang dlm proses pencarian...
sabar...

Bekerja Keras Dengan Broken Link Checker | Pencarian Bad Link / Dead Link !
then, utk tahu details of that bad link / dead link, klik SRC.

Bekerja Keras Dengan Broken Link Checker | Pencarian Bad Link / Dead Link !
akan appear la cacing kerawit gini 😅😅😅.
bagi saya ni hah yg buta coding, hadoi lah... stress!!!

Bekerja Keras Dengan Broken Link Checker | Pencarian Bad Link / Dead Link !
saya mencarilah link entry yg berkaitan di antara cacing kerawit yg byk tu.
korang boleh besarkan lah image 👆 ye.

Bekerja Keras Dengan Broken Link Checker | Pencarian Bad Link / Dead Link !
akan dibawa kpd entri segmen 👆.
yes lah. memang betul it is a dead link.
bila klik di gambar, telah membawa saya kepada 👇👇👇.

Bekerja Keras Dengan Broken Link Checker | Pencarian Bad Link / Dead Link !

tak susah pun lepas tu.
kita cari la balik entri tu, delete!

Bekerja Keras Dengan Broken Link Checker | Pencarian Bad Link / Dead Link !

mostly yg saya jumpa adalah link kepada giveaway & segmen.
semua da error 404. almaklumlah, saya sekali kemaruk join, memang segala-gala saya join.
menang ke tak, tu belakang kira.
janji dpt support blogger yg lain, kan...
tapi, later, gini lah... semua dead link jadik nyer 😅.

yg paling nostalgia ialah bila jumpa 👇👇👇 😔😔😔.

Bekerja Keras Dengan Broken Link Checker | Pencarian Bad Link / Dead Link !

berderet-deret link blogger yg dah pun tak aktif. ni adalah di kotak komen blog saya.
bila gini, apa yg saya buat ialah... delete those comments 😓😓😓. aduhai.
and saya klik ke blog diorang, yes... ada link blog yg available utk kita ambil.
bermaksud, blogger tu dah tidak lagi blogging hu hu hu hu... 
ramai kawan blogger lama2 dulu dah tak lagi menarikan jari-jemari mereka di papan keyboard, menulis kisah di blog rupanya...
sib baik la ada yg saya friend di fb. still keep in touch lah kan...

gini la cara saya mencari dan settle kan perihal bad link / dead link di blog kecik ni.
memang naik la pv bila dah buat ni.
tak la byk 😆😆😛. sekadarnya saje hi hi hi hi...

so, korang ada time, buat la kot. ada best nyer buat ni walaupun sakit mata dgn cacing kerawit!
sebab, bila dok buat ni, sebenarnya membuat saya membaca entri blog yg lama-lama.
nostalgia !!!! terutama bila tgk gambo kakak-kakak time kekecik. aduhai....
👌

3 comments:

  1. bookmark dulu. nnti nak bukak kat laptop

    ReplyDelete
  2. Huwaaaa... sayanglah nak delete entry.

    Kalau Mrs. A pulak matikan aje link tu unlinkkan dia tapi tulah banyak kerja sikit.
    Bukan setakat segmen dan GA aje contest dan iklan-iklan collaboration pun sama link contest dan iklan tu bila dah lama sangat dah tak wujud lagi.

    ReplyDelete
  3. Uish.. pening nak buat nya.,. memang makan masa nie.. huhuhu..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)

WAJIB MILIKI, KLIK SEKARANG UTK PILIH & BELI | SAYA KONSULTAN NARINAR MALAYSIA


Followers AdianiezDotCom | Thank you so much. Please leave a comment, I will follow u back.