Monday, January 07, 2019

Buku Sekolah | Kisah Tanda Nama & Balut

assalamualaikum 😌
ada ruang dan peluang nak update blog sekali lagi mlm ni...
teringin nak bercerita perihal buku-buku skola anak-anak.

Buku Sekolah | Kisah Tanda Nama & Balut
sila abaikan dinding yg carca-marba tu 😆.
puas la warning jgn diconteng. hmmmmm...
rupanya Izzat pun ada menyumbang ke arah contengan tu.
di baru satu dinding, ada satu lagi dinding bilik yg lagi kronik! hu hu hu hu...

👆👆👆 compilation of buku teks kakak-kakak utk 2019. kan dah dpt awal sebelum cuti skola.
then few bundles lagi adalah buku-buku lama yg saya da pilih utk disimpan.
gambar tu di snap pada akhir bulan November 2018 lepas. konon nyer nak la update blog masa tu.
malangnya, sepanjang cuti skola langsung tak berkesempatan nak log in blogger.com 😅.

sememangnya semakin byk buku nyer setelah beli di koperasi.
hu hu hu nak membalut nyer tu satu hal lagi! memang amik masa lama la kan.
maka, atas saranan my beloved mr.asben, kak Nurin telah membalut buku-buku nyer sendiri.
manakala, Syuhada, separuh je. lagi separuh, saya yg bantu balutkan.

at first, saya agak tak setuju.
sebab saya ni, bak kata sorang member, OCD bab balutan buku anak-anak ni 😆😅.
tapi tu la, sampai bila saya nak kena membalut bagi pihak diorang, kan? sesuatu itu perlu diturunkan utk diwarisi hi hi hi hi...

Buku Sekolah | Kisah Tanda Nama & Balut
 lambakan buku di ruang tamu.
di sana kak Nurin.
di sisi kiri, Syuhada.
ibu di sini, membalut buku Izzat.

tu yg pertama, yg kedua, menulis nama di setiap buku.
sehingga 3 thn lepas, saya la tukang tulis nama di setiap buku.
sebab, tulisan kakak-kakak masih belum mencapai tahap kebenaran saya menulis sendiri 😆.
mak aii!!! letihnya tak terkata.
atas ketidaksanggupan sendiri, terhasil la pembantu 👇👇👇.

Buku Sekolah | Kisah Tanda Nama & Balut
khas utk mereka bertiga.
cepat dan tepat 👍.

Buku Sekolah | Kisah Tanda Nama & Balut
buku tulis (tak licin) dicopkan nama...

Buku Sekolah | Kisah Tanda Nama & Balut
utk kak Nurin, semua buku tulisnya licin.
maka ditampalkan stiker nama.

buku-buku teks pinjaman kak Nurin & Syuhada kebanyakan nyer dlm keadaan yg sgt baik.
sikit aje yg saya terpaksa balutkan semula. tampalkan dgn selotep memana yg koyak.
da jadi amanah pada kita kan.
anak pinjam utk menimba ilmu. seharusnya kita perbaikilah. selesa la skit anak kita guna.
bukut teks, saya cop nama di tempat yg disediakan. manakala di luar buku teks, di atas balutan plastik, saya lekatkan stiker nama diorang.
ini utk diorang senang kenal buku sendiri. dah semua buku nya serupa kan.
and setiap akhir tahun, sebelum dikembalikan buku-buku teks diorang, saya da pesan utk buku semula stiker nama tu.

utk Izzat, buku-buku teks nyer saya beli. tidak pinjam, meskipun ada skim pinjaman 😊.
berniat utk sumbangkan kpd skola setelah Izzat habis bersekolah.

Buku Sekolah | Kisah Tanda Nama & Balut
saya cop nama di bahagian dalam.
dan stiker namanya di bahagian luar utk cepat dikenali buku sendiri...

hmmmmm... 😌 seharian juga menyelesaikan semua tu.
bergotong-royong ibu dan anak...

utk stiker nama, dulu kala saya tempah.
tetiba tahun ni tak perasan ada stiker nama yg dah berkurangan, tak cukup nak ditampal!!!
apa lagi, nasib baiklah pernah borong kertas stiker di popular. utk projek lain.
terus la on komputer and mula kan operasi penghasilan stiker nama anak-anak.

Buku Sekolah | Kisah Tanda Nama & Balut

Buku Sekolah | Kisah Tanda Nama & Balut

Buku Sekolah | Kisah Tanda Nama & Balut

tu la kisah nyer...
usaha si ibu utk mudah keje. cut short time 😅 memana yg boleh, kan...

😊😊😉

9 comments:

  1. Ala..trend sekarang ramai yang pakai sticker nama mcm ni , zaman ccl dlu tak sempat nk merasa mcm ni.teknologi serba moden .. Jimat

    ReplyDelete
  2. sama la kak, sy pun guna cop dengan sticker tu. tak larat tulis tangan. huhuhu

    ReplyDelete
  3. kak..knapa nama izzat tu binti jgk?hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya Allah. 'binti' la plak!!!
      kelam-kabut aida cek buku2 dia, cik nor :) ha ha ha ha ha ha...
      nanti weekend nak kena pinjam correction pen kak Nurin.
      hadoi lah!!!

      Delete
  4. rajin ibu nyaa... hehe :) kemas dah siap print tagging nama

    ReplyDelete
  5. great tips!
    Would you like to follow each other? If the answer is yes, please follow me on my blog & I'll follow you back.

    http://www.okcheori.com

    ReplyDelete
  6. senang bila ada sticekr macam tu kan tak perlu penat menulis lagi, saya pun kena buat macam tu jugalah untuk tahun depan, tahun ni ayah dorang yang ambil bahagian bab menulis nama, mak dorang ni bab membalut buku saja

    ReplyDelete
  7. Sha yang balutkan Aida.. Dah terbiasa kerja balut membalut kat opis, jadinya buku anak-anak pun sha yang balut..

    ReplyDelete
  8. Contengan kat bilik tu sapu cat baru settle. Hehe...Biasala tu anak2 nak tunjuk kreativiti tu.

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)