Wednesday, January 30, 2019

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !

assalamualaikum 😌
excited nak share.
semlm, tghari... dating dgn my mr.asben ❤❤❤. alhamdulillah.
kebetulan, anak-anak balik skola lewat ptg, the only tghari yg kami boleh makan berdua.

diketahui bhw bandar Melaka terkenal dgn lampu isyarat yg byk dan bernombor.
hadoilah... perjalanan yg sebenarnya dekat, tapi dek lampu isyarat yg byk dan lama, perjalanan tu jadi double triple lama tau.
maka, kami berdua merempit aje.
lunch break mr.asben pun bukannya lama. naik motor akan jimat byk masa πŸ˜‰.
kami ke Cendol Kampung Hulu nun di tgh bandar bersejarah Melaka. lepak berdua tepi sungai...

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
 inilah dia yg nak sgt kami rasa.
viral seketika di timeline fb saya utk 3-4 bulan yg lepas.
ramai kawan-kawan da try.

sebelum ni, pernah dah jejak sini dgn anak-anak. entri lama ni, kalau korang masih ingat πŸ˜…. gi weekend, jgn haraplah nak mudah di Melaka ni.
ramai dah kerumun meskipun kedai makan ni baru dibuka. tak kurang dari 10 org yg dah beratur time tu. meja pun semuanya fully reserved.
hmmmm kami tak la menunggu.
bertekad utk merasa, best ke tak, itu yg mr.asben ajak gi berdua semlm. kita try test dulu.

alhamdulillah, kami tiba dlm jam 1 ptg gitu, keadaan kedai makan ni santai.
byk tempat kosong.
yg penting, tak perlu makan dgn cepat dek kerana ramai org lain nak menunggu tempat makan, kan.
boleh releks borak-borak 😌😌😌.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
Masjid Kampung Hulu
nak pekena cendol Kampung Hulu, wajib lalu depan masjid ni.

suka saya nak perkenalkan landmark utama tempat ni πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘†. dikatakan antara masjid tertua di Malaysia.
kiranya korang sampai sini, luangkan skit masa utk tunaikan solat di Masjid Kampung Hulu ye. bagi yg dtg dari jarak melebihi 90 km, silalah solat jama' qasar di sini ye. or at least ziarah dan solat tahyatul masjid.
tak jauh la dari Cendol Kampung Hulu, lebih kurang 70 meter, tak sampai 5 minit jalan kaki pun.
rekaan masjid ni memang rekaan tradisi di Melaka.
bumbungnya berlapis gitu kan, mcm bentuk ala-ala limas.
masjid ni termasuk dlm kategori masjid yg mempunyai binaan yg unik, bolehlah google program Atlas Masjid Nusantara, Astro Oasis. bangga saya menonton program ni.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
lama jugak nak selfie depan ni. tudung tak brape nak membantu!
angin bertiup kencang, tudung asyik la melepek awning nyer πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„.
bertabahlah my ❤❤❤ mr.asben menunggu bini nyer selfie hi hi hi hi...

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
memang di tgh bandar Melaka.
salah satu tumpuan di sepanjang Sungai Melaka.


Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
 Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
harga setanding dgn restoran berhawa dingin uolls.
tapi, bumbung pakai khemah & payung jer hi hi hi hi...

cendol tu is menu utama. wajiblah order sorang satu.
harga bermula dari RM5 hingga ke RM15 (cendol durian). aneka buah-buahan tempatan sebagai toppings nyer. silalah pilih sesedap rasa ye.
utk makanan, ada byk pilihan. boleh refer menu πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘†, ada sate, roti john, kebab, aneka makanan goreng-goreng, western food dan set nasi & asam pedas.
tak nak cendol, air dlm menu pun nampak sgt sedap dan hipster sgt 😍. byk pilihan, no worries.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
"Cafe by the river..."

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
cendol kena order di kaunter, byr dan ambil πŸ‘Œ.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
tghari... wajiblah makan nasi, tekak melayu sgt πŸ˜„.
laki bini order set nasi & asam pedas.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
melaka sgt πŸ˜† asam pedas tetel.

 Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
sini ada juga dijual Kuih Keria Antarabangsa - authorised seller gitu katanyerrrr...
harga agak mengejutkan saya - RM10 utk 10 keping. siap-siap pek dah.
hadoi! keria sekeping singgit ker? πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜… kesian lah para pelancong yg nak merasa.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
rupa mcm tak brape sama dgn kuih Keria Antarabangsa di Klebang.
saiz pun mcm kecik skit... hu hu hu hu hu... rasa? ok ok la. pernah rasa keria antarabangsa yg lebih sedap.
wajiblah nanti saya gi Klebang buat pemerhatian lanjut πŸ˜†.
i is against isu harga makin naik, tapi saiz makin mengecil πŸ‘Š 😑.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
"alahai, kacau betul lah plastik keria tu!"

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
hah... baru la ok gambar ❤❤❤.

kesimpulannya, no regrets dtg sini. cendol sedap tak? begini πŸ‘πŸ‘πŸ‘.
gula melaka yg pekat dan manis. ais yg halus bak salju. sampai ke lidah terus cair je.
cendol, kacang dan ais krim vanilla buat ia complete. nyaman sgt bila makan di kala matahari on the way mencanak ke atas kepala kita.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !

then, digaul bersama durian / mangga, πŸ’₯πŸ’₯πŸ’₯ meletops πŸ’₯πŸ’₯πŸ’₯ rasa sedap dlm mulut membawa ke tekak.
alhamdulillah...
"apa la org Bkt Katil ni. gi makan-makan viral, order plak set nasi & asam pedas.
order la makanan yg lain." 
πŸ˜†πŸ˜…πŸ˜… ha ha ha ha...
da kata tadi kan, tekak melayu, nak nasi jugak. ada je goreng-goreng.
nak jugak asam pedas πŸ˜†.
sebabnya more to nakkan nasi putih tu sebenarnya. yg ada couple dgn asam pedas, kan. maka, tu la pilihan kami hi hi hi hi...
sedap tak? begini πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž jauh sgt rasanya dari asam pedas. terasa mcm ada rencah udang kering plak!
tak patut! sgt tak patut asam pedas di Melaka tak rasa asam pedas. cair plak tu. aduhai.
oleh itu, wahai Aida, lenkali kedai gini jgn la order asam pedas ye. sila serik! kuang kuang kuang...

puas hati da dpt merasa Cendol Kampung Hulu.
sesekali boleh la. selalu is cannot! boleh dpt diabetes oii πŸ˜–.
i πŸ’™ Melaka.

36 comments:

  1. sedapnya tengok cendol durian, regu pula dengan kuih keria..terliur!

    ReplyDelete
  2. meriah cendol tu..nk2 cuaca panas skarang mmg syok layan cendol tu...ada tgk kwn pernh share juga cendol ni

    ReplyDelete
  3. tak pernah lagi try cendol kampung hulu ni.. tp tula, kalau balik melaka weekend mesti jem.. malas pulak nak redah jem.. huawaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la hakikat melaka & cuti.
      sure jem teruk. aduhai...
      sebab tu kami gi time weekdays, working days.
      baru la dpt merasa.

      Delete
  4. mak aiii sedapnya aida..terliur2 kita

    ReplyDelete
  5. cendol tu mmg nampak tempting betul...ingat nak datang try la...jauh x dari tol ayer keroh tu???? tak mahir sangat jalan di melaka sebenarnya heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikut jarak di google map is 16 km dari tol ayer keroh.
      masa 23 minit from tol ayer keroh.
      tu ikut google map la :)
      hakikatnya, dek krn lampu isyarat, more that 23 minit la kot hi hi hi hi...

      Delete
  6. Cendol Kampung Hulu?...Patut familiar lambangnya tu. Ni gerai suami kawan ni. Tak pernah pergi lagi saya ni tapi katanya viral. Hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes.
      ramai ofismet gi. diorang share kat fb.
      sehari ke sehari ke sehari, geram melihat cendol ni lalu lalang kat timeline.
      dpt rasa akhirnya. recommended lah...

      Delete
  7. sedapnya cendol ! airah sejak pregnant ni memang mencari cendol je hahaha. makan dengan keria pulak kan. memang best la.susah nak cari keria yang kena dengan taste sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. beberapa kali aida beli keria antarabangsa tu.
      and beberapa rasa aida dpt. only once yg dpt rasa yg sgt sedap.
      sehingga makan 5 ketul sekali hadap jer.
      selebihnya, that rasa yg viral tu takde. surely rasa keledek nyer kurang!

      Delete
  8. Wah.. Mengancam sungguh cendol tu.. Sha bookmark sesiap dalam maps.. Manalah tahu terlajak ke Melaka kan, bolehlah cuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dtg melaka, roger la.
      aida belanja :) in shaa Allah.

      Delete
  9. wahhhhhhhh banyaknya pilihan cendol... sedapnyaaaa

    ReplyDelete
  10. sedapnya cendol..dah pernah sampai kedai ni tapi sebab dah makan cendol kt Mozari Cendol Asli, takle makan cendol di sini..lepas ni mesti nak try jg..

    ReplyDelete
  11. so hot day now sure I need to try this out, wanna tell my dear too. He too no see this before, I show him your post and he says wow, where is the place. Gonna go try it out when have the time as now busy time.

    ReplyDelete
  12. Cendol nampak menarik.
    Tapi kita kalau makan tu tak luak habis kot. Kena kongsi kongsi.. Hehe
    Kut la one day terlalu situ boleh la try kan. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. byk,mimie.
      tapi sebab kami da kosongkan perut before dtg, abis jugak la 2 tu :)
      terutama yg durian tu, sedap rasa nyer bila digaul dicampur disatukan.
      terbaik lah.

      Delete
  13. Looks tempting in this hot weather! Yummy!!

    ReplyDelete
  14. Bekas cendol tu menarik lah hehehehe dah tengok cendol tu pun menyelerakan bestnya sedap lama tak makan cendol nanti kalau ke Melaka boleh cuba lah cendol ni hehehe nice thanks share lokasi makan menarik ni...

    ReplyDelete
  15. Nape uji kesabaran kita dgn cendol durian yang byk tu? kejam sangat
    banyak kali g melaka tak pernah tahu ada kedai mcm ni..cucuq keria tu tahu la tapi tak sanggup nak beratur kalau yg famous tu...

    ReplyDelete
  16. Pepagi dah tengok cendol mangga..menggugat iman sungguh..hehehe. Nampak gaya tengahari ni kena beli cendol..tapi cendol mamak je le yg ada kat sini

    ReplyDelete
  17. Bonda org melaka...ahhhh nape xtahu ni...balik melaka nanti nk cari laa cendol sedap ni....mesti kena makan jgk...

    ReplyDelete
  18. Lamanya tak gi melaka... Dlu masa bujang, duk KL setahun skali jejalan sana. Skrg dah duk utara jauh sikit nak gi. Ya Allah cendol tu ummpph sgt. cendol pulut durian mmg fave oii!

    ReplyDelete
  19. Sedapnya cendol.. .macam macam isi cendol tu .Confirm sedap ni. Lama dah tak makan cendol .Kuih jeria tuh pun memang sedap kan .Kalau tak takkan viral, betul tak?

    ReplyDelete
  20. Tengok gambar cendol tu pun dah tahu konfem takkan menyesal punya haha.. harga pun rasanya berbaloi tu kan. Bestnya dpt dating berdua laki biniπŸ˜‚

    ReplyDelete
  21. Adohai. Ternampak plak cendol tu. Lazatnya la. InsyaAllah Rawlins bercadang nak ke Melaka dalam tempoh terdekat - harapnya tak ramai umat la berkerumun hahaha

    ReplyDelete
  22. Subhanallah akak, sedapnya!!! Saya suka sangat makanan di Melaka ni. Kalau manisan macam ni pasti gula melakanya yang menjadi tarikan utama. Manis dia perghhhhhh. Nanti nak cari tempat akak pergi ni. hehe

    ReplyDelete
  23. AM xpenah lg singgah ke sini. Nnti blk melaka singgah rumah sedara leh AM terjah rasa.. Nampak menyelerakan..

    ReplyDelete
  24. haha i never been there. do they sell cendol with durian which can costs a bomb like those in the news recently? haha

    ReplyDelete
  25. Arhhh ini yang jealous ni.. nak juga cendol durian tu.

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)