Thursday, January 24, 2019

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

assalamualaikum 😌
lewat mlm baru dpt bersiaran.
siang hari kurang sihat plak. tetiba sakit kepala menyerang dari lepas subuh.
seharian rehat kan diri... releks tanpa gajet, tv pun tak on.
tadi, anak-anak ada rumah, tak boleh dah la releks baring-baring.
kena spend masa utk diorang. tgk kan beg. tgk kan keje skola. hingga la diorang lelapkan mata.
dgn diorang, tetiba sakit kepala hilang jap 😃. alhamdulillah...
baling belakang ke 24.12.2018. last minute punyer planning, sekeluarga naik Bukit Broga.
anak-anak buah semua ikut.
first time saya sampai dan naik Bukit Broga ni. lama dah mr.asben ajak.
akhirnya... sukses kami sekeluarga menawan Bukit Broga dari jam 7.30 pagi hingga 11 pagi.

saya hanya sukses sampai di Puncak Tinjau Kedua di ketinggian 1150 kaki atas paras laut.
sgt mencabar lah naik Bukit Broga ni. sgt berbeza dgn Bukit Beruang tu hah. menyesal pun ada 😆.
itu yg langkah pendakian terhenti di Puncak Tinjau Kedua jer.

naik mendaki tu dah satu hal.
nak turun pun seksa!!! licin. kasut saya sgt tak sesuai. dah le lutut dah loose 😆. ya Allah, byk nyer dugaan hari tu.
Syuhada pun tak brape sihat. sian dia... tapi kuat semangat naik turun Bukit Broga dek sepupu-sepupu.

Izzat sgt laju. dia depan sekali, mr.asben pun tak terkejar!
dia, Amrina & Ain. ini 3 org anak kecil berumur masing-masing 7 thn, 8 thn dan 4 thn sgt laju!!!
diorang ikut yg lain berjaya menawan puncak Bukit Broga. bangga jugak lah kan...

orait. layan gambar yg byk & captions nyer ye 👇👇👇...

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
baru tiba. semangat 💪💪💪.

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
Pak Uda memang suka curi amik gambar kakaknya yg gemoks tu 😅.
ni tempat parking, ladang kelapa sawit. seawal 7.30 pagi kami dah start berjalan.

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
saya & An, adik pompuan ku yg tersayang...

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
jurukamera was Pak Uda. dia belakang sekali.
bahagian belakang semua mak-mak pak-pak.
anak-anak kecil semua kat depan. laju-laju diorang!!!

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
my mr.asben 💜💜💜💜💜. Puncak Tinjau Pertama (880 kaki atas aras laut) 👍.

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
memperkenalkan kenit-kenit yg berjaya menawan Bukit Broga.
baju biru = semua kenal la kan, Izzat the Soleh Boy.
baju pink di depan = Ain (4 thn).
girl baju oren di belakang Izzat = Amrina (8 thn).
baju merah yg sado = Muhammad (10 thn).

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
bergambar plak dgn anak buah sulung, Dr. Najla & Muhammad.

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
anak-anak lepak di Puncak Tinjau Pertama, kecuali Syuhada, tiada dlm gambar.
Syuhada tidak sihat. lambat skit sampai ke atas ni.

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
Syuhada bersama Mak Usu An nyer... slowly naik ke atas berbekalkan sebotol 100plus.

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
saujana mata memandang dari Puncak Tinjau Pertama...

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
Syuhada darling ❤❤❤
Syuhada yg kuat 💪.

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
Laila, my ofismet 😀.
tak disangka, Laila & Nadia berdua, surprise kan saya.
terjumpa diorang berdua kat Bukit Broga.

agak lama kami rest di Puncak Tinjau Pertama ni.
dgn Syuhada yg tak sihat. saya pun tak brape fit pagi tu. lama sgt dah tak exercise, kan...
ramai da org naik masa tu. lebih kurang kul 8.40 pagi da masa tu.
da rest secukupnya, kami gerak naik lagi.

nak naik ke Puncak Tinjau Kedua ni da start susahnya lah bagi saya.
bagi mr.asben yg dah biasa naik gunung, ni celah gigi jer ni. naik turun naik turun biasa jer.
saya ni hah, hadoi lah... keluar peluh jantan!!!
rasa mcm nak pitam pun hado!


Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
walaupun rasa nak pitam, bila org ajak bergambar, ku sorok kan perasaan nak pitam tu 😆😆😆.


Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
boleh kan terjumpa dgn dua org ofismet kesayanganku ni.
Laila & Nadia, team MakCikKepoh. i love u both lah ❤❤❤.

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
nampak tak Muhammad tu?
ni la antara laluan yg mengecutkan perut saya bila naik dan turun.
time nak turun, siap terduduk lagi!!! hadoi, sakit oii punggung 😓.

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
hah tu... saya yg sungguh excited da berjaya naik atas dgn seksa nyer 😆😆😆.

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
berjaya sampai ke Puncak Tinjau Kedua 😀😀😀.

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

saya, Mak Usu An dan Syuhada terhenti langkah di Puncak Tinjau Kedua.
kami tak mampu dah nak naik lebih tinggi. memang rugi lah kan...
tapi tu la.
saya pasraaaaahhh... yg lain, terus naik ke puncak.

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
tahniah kak Nurin & Ayuni kerana berjaya sampai Puncak Tinjau Ketiga...

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
bertungkus-lumus nak naikkan kanak-kanak ni ke puncak.
memang outstanding lah tenaga kanak-kanak ni. kalau Ibu!

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
kanak-kanak sampai ke Puncak Bukit Broga.
punyer la happy memasing. ibu pun happy utk korang ❤❤❤.

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
dah naik... now nak kena turunkan plak kanak-kanak 😄.
sib baik ibu-ibu tak ikut naik. if not, dah jadik keje menurunkan ibu-ibu plak ha ha ha ha...

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
ibu-ibu tgh releks-releks bawah khemah kecik.
menghirup udara segar sambil membawang 😄😄😄.

dalam jam 10 pagi, baru lah diorang turun semula ke Puncak Tinjau Kedua.
kepenatan...
keletihan...
berpeluh diorang, dgn seluar & baju yg kotor.
tapi semua muka excited. terutama Izzat. masih lagi bertenaga!!!

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga
ni lah khemah ohsem Pak Usu buatkan utk ibu-ibu berdua.
pacak 2 kayu. sangkut kat batu besar. lindung cahaya matahari.
bergambar laskopek before turun ke pangkal jalan...

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

Riadah Keluarga | Tewas Dengan Anak-Anak Mendaki Bukit Broga

Bukit Broga memang best utk uji ketahanan badan & mental. org2 mcm saya ni la.
cabaran pendakian yg pelbagai. rintangan yg mcm2. 
lenkali kalau saya nak dtg mendaki lagi, kena 3-4 hari warm up diri dulu.
Bukit Broga ni tidak free ye mcm Bukit Beruang. ada bayaran.
saya tak pernah la naik bukit lain.
tak pasti kadar bayaran bukit-bukit riadah yg lain. yg nyata, Bukit Beruang free.
sebab di atas tu ada pencawang tnb. maka, pada saya ia semcm tanah hakmilik kerajaan la kan.
tiada la bayaran.

tempat parking kereta dan laluan nak naik ke Bukit Broga ni adalah tanah persendirian.
makanya, tuan tanah mengambil skit 'keuntungan' la. hasil tanah la katakan...
and tempat parking dan laluan nak masuk ke Bukit Broga melibatkan 2 tuan tanah. so, 2 kali bayar la.
time membyr tu, sempat la kami interview tukang kutip tu. baru la tau sebab musabab kena byr 2 kali 😅.
  1. bayaran parking kereta : RM1 seorang. dlm kereta ada 5 org, RM5 la bayarannya. agak tak logik, tapi tu la dia 😆😆😆. bayangkanlah kami byr brape hari tu hu hu hu hu...
  2. tandas (di tempat parking kereta) : RM2 seorang.
  3. laluan masuk ke Bukit Broga (sebelah atas skit dari tempat parking kereta) : RM1 seorang


sgt best, meskipun balik dari Bukit Broga ni, saya demam 2 hari 😂.
best sebab bersama famili. adik-beradik, anak buah, ipar duai...
sekian lama tak bersama-sama happy-happy gini, memang something yg menghilangkan stress.
sepagi kami riadah.
mlm tu, kami makan-makan sekeluarga. top up balik lelemak yg terurai di pagi harinya 😆.

👋👋

35 comments:

  1. SubhanaAllah.Seronoknya.Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. kena start, rabia.
      pasti jatuh cinta nanti.
      akak tak brape fit sgt, tapi tersuka tanpa sengaja :) hi hi hi hi
      gi kalau bertenaga jer lah...

      Delete
  3. Broga ni dekat je ngan kampung tapi xde sampai2 hahaha.. suka tngk org p hiking semua tapiii cheq tengok jela =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ajak le sedara mara sekali sekala, siti.
      try test stamina :) hi hi hi...

      Delete
  4. get well soon, saya pun berapa hari ini kurang sihat juga. Eh Broga ni kan dkat je dgn rumah. Tapi, tak pernah sampai lagi huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. dekat jer dgn kajang.
      itu yg bila naik ke sana, terus plan dgn adik-beradik, alin.
      sib baik semua free.

      Delete
  5. erm..menarik ni..boleh la SA pi plak next time..kena cuba baru tau stamina kita macam mana kan...nak nak plaplak SA ni baru jje nak sihat...aktiviti macam ni elok untuk kecergasan...ye tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hiking la terbaik dlm byk2 aktiviti, SA.
      cuma, kena bebetul fit. terutama tang lutut.
      if not, dari happy jadik sedih hu hu hu hu...
      terutama bila nak turun bukit. lebih teruk dari nak mendaki naik!

      Delete
  6. Allahu.... Seronoknya! Bagus adanya aktiviti riadah yang menyihatkan bersama keluarga macam ni. Nina belum kesempatan sampai Bukit broga lagi. Moga one day jadi Kenyataan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes.
      walaupun penat & tak larat, dek kerana happy happy dgn famili, jadik bersemangat!

      Delete
  7. Bestnya mendaki bersama keluarga, anak-anak pun tak minta dukung. Saya ni bila lagi la nak pergi mendaki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. nasib baik la anak-anak kecik semua sporting hingga ke akhir.
      if not, fengsan la mak pak :)

      Delete
  8. best nya bila anak2 join sekali. baru lah aktiviti tu jadi seronok ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. diorang terlebih-lebih excited all the way naik turun :)
      sampai rumah, masih lagi energetic.
      semangat sepupu-sepupu...

      Delete
  9. such a great bonding activities together.. haven't been to hiking broga hill yet..hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. especially with my children, it was the best feeling bila tgk diorang sama-sama enjoy daki bukit, kylie.

      Delete
  10. Terbaik...aktiviti cukup bagus dan menyihatkan.
    Teringin jugak nak naik ke atas Bkt Broga tu, tapi tak tahu la bila dapat ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. amik la masa nanti, matDrat.
      lain seronok nyer, walaupun bakal penat giler, kan :)

      Delete
  11. Bestnya bukit broga ni kita tak pernah sampai hehehe kalau kita lagi lah suku bukit pun dah semput sangkut wakakakakak tapi rasa teringin juga nak panjat kat sana ramai orang dah naik bestnya...

    ReplyDelete
  12. Teringin nak naik juga broga ni. Tapi husband kata susah la anak kecil lagi. Maka sampai ke sudah la tak dapat baik Broga ni. Tak pe lah.. tengok orang je la naik..hehehehe

    ReplyDelete
  13. Nice. Saya dah lama nak pergi mendaki bukit broga. Tapi sampai sekarang belum berpeluang lagi.

    ReplyDelete
  14. aktiviti yang menyihatkan traveling mendaki guunung bersama keluarga, great experience

    ReplyDelete
  15. Tahniah kerana berjaya sampai ke atas...bagus aktiviti pecah peluh bersama keluarga mcm ni...maklom lah...seminggu penuh dgn aktiviti pejabat dan sekolah...jadi bila ada waktu terluang mmg elok adakan aktiviti mcm ni...

    ReplyDelete
  16. Bestnya dapat buat aktiviti macam ni dengan keluarga. Saya ni sekarang memang dah tak larat dah nak buat aktiviti lasak macam ni, lutut n pinggang dah tak larat nak buat aktiviti tacam ni, sedih sangat

    ReplyDelete
  17. Bagusnya aktiviti riadah gini Aida.. Meluangkan masa dengan cara yang sihat..

    ReplyDelete
  18. Alamak jatuh sakit selepas mendaki? Mesti sebab kepenatan. Tapi memori yang manis ni tak dapat dilupakan, kan? :) Hopefully satu hari saya boleh mendaki dengan famili saya juga.

    ReplyDelete
  19. bestnya aida..saya duduk di selangor tapi tak pernah jejak broga ni lagi, ofis ada juga buat mendaki broga ni tapi tak pernah berkesempatan nak sertai

    ReplyDelete
  20. Bestnyaaa kak hiking dengan family.. Saya teringin gak.. Tpi anak no 2 tu kecik lagi.. Macam x sesuai pulak nak bwak. Ke tmpt2 mcm ni kan..
    Kena tunggu besar skit dlu la ya

    ReplyDelete
  21. Saya pernah daki sampaaai puncak mase tahun 2012 dulu. time takde anak lagi. mmg fit rse. tapi lepas dh anak 3 ni mcm tak mampu jeee. haha. btw tahniah sis sebab berjaya mendaki sampai puncak~!

    ReplyDelete
  22. nice family time together and spend quality time with your anak anak with healthy outdoor activitiy. the last time i went was during uni, i remember departing early in the morning so that tak panas sangat.

    ReplyDelete
  23. Dekat je dgn rumah ni. Pernah naik sekali tapi tak smpai puncak hahaha. Hujan lebat plak masa hiking tu.

    ReplyDelete
  24. Tahniah !! Sama-sama buat aktiviti yang sama. Seronoknya..

    ReplyDelete
  25. Tahniah berjaya ke atas walau hanya separuh perjalanan. Saya sendiri belum naik ke sana lagi.

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)

WAJIB MILIKI, KLIK SEKARANG UTK PILIH & BELI | SAYA KONSULTAN NARINAR MALAYSIA


Followers AdianiezDotCom | Thank you so much. Please leave a comment, I will follow u back.