Friday, March 15, 2019

Roti | Fresh From Ibu's Oven Lagi...

assalamualaikum 😊

lama sudah tak menaip kat ruang blog ni. few days...
tak la sibuk apa pun. biasa-biasa je kat rumah.
just bila buka laptop tu, terus buat research utk outline assignment & presentations this semester.
tau lah kan, once dah mencari maklumat di internet, ia akan merampas perhatian kita.
one by one info keluar. idea pun mencurah-curah.
outline is very the important. agar assignment nanti ada arahnya. tak la melalut ntah ke mana hala 😆.

pagi Jumaat ni malas nak fikir pasal assignment. santai-santai blogging depan tv.
nak la kongsi tentang roti yg saya buat.
akhirnya saya da dpt rentak 😊😊😊.
da semakin faham kerenah oven.
😃 da boleh handle doh yg byk.
rounding dgn pantas, bentuk doh pun da semakin molek.
tak la semolek di kedai roti. utk dah profesional baker. 
boleh la... 😃😃😃
paling best bila mr.asben dah pun kasik tanda 👍👍👍. ini yg penting.

Roti | Fresh From Ibu's Oven Lagi...
ini hasil meroti Ahad lepas.
adik pompuan saya, anak-beranak dtg rumah.
buat la roti utk diorang. fresh from Ibu's oven 😍.

Ahad tu, selepas subuh mixer dah start berfungsi. 1 kg tepung diuli hari tu.
buat 5 jenis roti.
  1. roti mini bergula (loyang bulat),
  2. roti mini sosej. atasnya tabur kan cheese.
  3. roti sosej cheese mayo.
  4. roti sosej sos mayo.
  5. roti cheeese.
  6. roti mini kosong (loyang 4 segi). takde pe topping or inti.
dpt la bekalkan skit utk adik bwk balik ke Kajang.

Roti | Fresh From Ibu's Oven Lagi...
izzat & amrina.
ni roti bergula. buat utk Atok diorang sebenarnya.
Atok tak brape suka yg ada sosej or cheese. Atok prefer bergula or kosong saje.
tapi, Atok dpt makan 2 ketul jer 😆 yg lain cucu-cucu yg ngap!


then, sebab saya tetiba terlebih rajin... kelmarin, uli lagi 1 kg tepung.
niat di hati, nak anto skit kat adik bongsu di UniKL. kebetulan, memang tiap Khamis saya naik ke KL kan. kelas.
sepetang Rabu tu, beraksi lah mixer saya lepas zohor dan sehingga jam 6 ptg, baru siap semua roti.

Roti | Fresh From Ibu's Oven Lagi...
tadaaaaaaa...
cuba toppings yg baru.

  1. roti bawang putih (guna mentega anchor unsalted).
  2. roti sosej cheese mayo.
  3. roti seosej sos mayo.
  4. roti loaf.
  5. roti mentega gula.
alhamdulillah. makan aneka roti for dinner Rabu tu 😆. jgn tanya bab kalori ye ha ha ha ha...
mlm tadi adik-adik kasik feedback yg 👍👍👍.
saya anto kan ke adik pompuan 5 ketul roti.
anto kan ke adik lelaki 3 ketul.

happy bila org suka dgn makanan yg kita buat. rasa puas! rasa legaaaaa...

Roti | Fresh From Ibu's Oven Lagi...

tray kuning adalah aksesori meroti saya yg latest.
bila diri ni da semakin dpt rentak meroti, semakin byk lah doh yg nak dibentuk & dibakar.
maka, rumah yg kecik ni, takkan la nak deretkan doh tu semua kan ruang tamu, kan 😆😅.
saya beli la tray kuning ni 3 je.
atur di dlm nya samada doh belum bakar or roti yg da siap. berselang- seli la diorang ber3 ni.
rasanya, akan beli lagi 1 kot. terasa tak cukup plak 3 jer.

tidak la saya nak beli cooling rack yg beroda tu.
saya buat utk makan-makan famili je. tu pun depends on time dan kerajinan hu hu hu hu.
kalau bisnes roti, korang wajiblah beli cooling rack tau. sekali letak berderet 10 tray terus.
terbaik! ala-ala bakery kat jusco plak hi hi hi hi...

nak share la skit skit tips newbie mcm saya.
pe pun kita nak buat (roti ke, kek ke, kuih talam ke), mesti berguru. youtube not so lah sebab akan ada hidden tips.
1 guru?
2 guru?
brape kali kita nak kena attend kelas?
utk meroti ni, saya ada 3 guru. lain style, lain tips, lain resepi.
sampai ke saya, saya combine semua sekali, jadik la resepi saya sendiri.
bila berguru, kena spend skit duit byr yuran kat cikgu. ilmu ni takkan dpt free.
bila tak free tu, adalah istimewanya...
ilmu tu bukan pada resepi aje.
cara.
tips.
rentak.
gaya.
semua tu sebenarnya lebih penting dari resepi.

orait lah korang.
takat tu jer lah nak share pagi ni.
tepung roti pun dah abis. nak kena gi beli tghari nanti.
bila tepung dah ada, mudah jer bebila nak meroti.

😉😉😉

26 comments:

  1. Satu kepuasan bila apa yang kita masak orang lain atau keluarga nikmati dengan penuh kebahagiaan..diiringi dengan pujian..itu sebenarnya menyuntik lagi semangat luar biasa.Alhamdulillah.Gebu roti-rotinya..geram je.

    ReplyDelete
  2. wahhhh bestnya, kite ni adalah beli bread maker tp entah bila lah nk try guna... dokla dlm kotak tak dikeluarkan hatta sekali je pun... sampaikan tak ingat tahun bila lah agaknya beli BM tuh

    ReplyDelete
  3. nak jugak macam aida tu...bukak laptop je terus melekat dengan assignment...kita ni terbalik, melekat dengan internet dulu...thesisnya ke lautan asia pasifik...hahahhahaha

    ReplyDelete
  4. Salam kak, camane nak bagi roti tu warna coklat kat atas eh? dulu saya pernah gak buat roti macam akak pastu roti tu bila bakar nampak pucat je huhu thanks for the recipe & tips! :)

    ReplyDelete
  5. bestnya pandai buat roti sendiri, saya ni guna oven pun tak reti. huhuhuhuhuhu

    ReplyDelete
  6. Eeeeee bestnyaaa pandai bake. I wish i got the appliances and kerajinan nak buat. Kalau buat ni mmg habis dimakan budak2 kat rumah. Haha. Ini pun dah kira pro jugak ni, cantik elok je buatan nya saya tgok, gebu gebas~. Nampak sedap! Nak try roti cheese.

    ReplyDelete
  7. Wow gubu-gebas roti Aida macam kat kedai roti dah tu.
    Guna bread maker noxxa ke?

    ReplyDelete
  8. Betul setuju setiap apa yang kita nak belajar kena berguru kalau setakat belajar kat youtube tu kita hanya boleh pandai tahap tu jer memang penting kena berguru dan tengok hasilnya sangat lumayan roti yang dihasilkan sedap-sedap dan comel-comel belaka hantar sini sikit hehehehe...

    ReplyDelete
  9. Bestnya ada kepandaian membuat roti plus dengan kerajinan sekali. Macam saya pernah datang kelas membuat roti.. Ada pengalaman tapi tak buat hingga sekarang.. Sebab tak ada masa! Rasanya nak mula balik kena attend balik kursus buat roti.. Roti hasil air tangan Aida nak sedaplahhh gebusss sekali! Nnt bolehlah rujuk entri ni, untuk buat roti... Plz doakan rajin yea terima kasih sharing...

    ReplyDelete
  10. Rajinnya buat roti sendiri. Emi memang beli ajela dekat bakery. Heheh. Nampak sedap pulak roti yg dibuat sendiri ni.

    ReplyDelete
  11. wahh.. bestnya kak. pandai buat roti. yang untung anak2 laa. dapat merasa roti yg baru keluar dari oven. lagi satu jimat sebab roti kat kedai boleh tahan gak harga seketul.. hehe

    ReplyDelete
  12. Mouse mommy pun kena "hands on" baru dapat belajar cara buat resipi dgn betul. Memang No Free Lunch in this world. Totally agree! Got to pay effort to learn and gain in everyday life!

    ReplyDelete
  13. Waahh.... pintar ya bikin rotinya sendiri. Bisa dong nih bikin perusahaan roti brand sendiri hehee..

    Makasih resepnya, next time Abby coba bikin juga

    ReplyDelete
  14. Bab buat roti ni memang fail sangat. Pernah buat tapi tak menjadi..hehehe. Lepas tu nak senang beli je le. Tengok roti kat sini..adoiii jadi teruja pulak nak try buat roti..:D

    ReplyDelete
  15. Omg... the bread and pastries yang you bake its like those from the bakery pulak. I wish i can get the bun as fluffy like yours.

    ReplyDelete
  16. Bestnya kak.. Akk pandai buat roti..
    Kalau akk takde tuntutan kerja, boleh buat niaga tu. Tengok pun hasilnya kemas je. Beruntung anak anak boleh makan roti yang fresh dari oven ibu mereka. Hehe

    ReplyDelete
  17. lama yaya tak buat roti, breadmaker duk mana ntah.haha!

    ReplyDelete
  18. wahhh rajinnya buat roti... tapi kalau I still prefer beli je hehehe... tapi best bila buat sebab kita tahu bahan apa yang kita gunakan.. jealous pula tengok roti tu nampak sangat gebu je... Love love loveee

    ReplyDelete
  19. suka dengan statement nak ilmu kena spent duit skit kan. mana ilmu dapat depan mata percuma. rasa jeles bila orang lain buat roti comel gebu macam tu. free time memang nak belajar jugak.

    ReplyDelete
  20. Setuju dengan Aida part berguru tu.. Biaslaah nak ilmukan, kenalah keluarkan duit.. Barulah ahsilnya akan wow..
    Seronok tengok Aida meroti.. Nanti bolehlah buat kelas..

    ReplyDelete
  21. Seronoknya bila kita buat sesuatu tu menjadikan, rasa lagi seronok bila apa yang kita masak orang suka. Anyway, betul cakap akak, nak berguru ni bukan takat di Youtube sebab honestly onie cakap, bab baking ni pun sebenarnya onie banyak follow step di youtube then kadang tak jadi, serik jugaklah tapi tulah memang kena berguru. Cantik dah roti akak :D

    ReplyDelete
  22. Mgg dah boleh bukak bakery kalau cenggini ni Aida....Tengok roti tu semua dah sama standard dah dgn kedai roti. Tray pun dah ada banyak tu hihi....
    Betullah kan Aida, bukan mudah nak jadi pakar kena jugak keluar modal kan

    ReplyDelete
  23. jelesnyaa orang pandai buat roti. CT pandai makan ja kekeke.. ada orang pandai masak tapi meroti hancusss.. ada orang pandai meroti tapi masak so so. ada orang lagi untung.. dedua terrer.. ini memang layak dicemburui =D

    ReplyDelete
  24. Tahniah anda merupakan top pengomen blog Rabia pada bulan mac

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)