Tuesday, July 30, 2019

Blogger Challenge No 7 | Best advice you've ever got.

assalamualaikum 😊

seharian cuti, lepak rumah. mcm biasa lah :
  1. masak.
  2. lipat baju.
  3. kemas laman, membelai pokok.
hari bersama keluarga. cuma kak Nurin jer missing --- di asrama.
cuti di tgh minggu, nanti much lah kan yg boleh dirancang 😃.

best advice i've ever got 👇👇👇
"... jgn tgk org yg senang. tgk org yg takde apa kita ada..."

Blogger Challenge No 7 | Best advice you've ever got.

tu salah satu prinsip hidup saya sekarang.
saya terima byk nasihat dari byk org lain.
but, nasihat di atas adalah yg terbaik dan saya apply dlm kehidupan saya kini.
ia jadi satu pemangkin utk saya berasa insaf dan bersyukur dgn apa yg saya ada.
dan tak berasa kufur nikmat Allah.
dan nasihat ni lah yg sering kali saya berikan kpd anak-anak.

tak nak anak-anak bersikap materialistik.
murah, tak semestinya tak berkualiti.
mahal, tak semestinya dpt tahan lama!
ia bergantung kpd camne kita gunakannya...

bukan sebab duit kita tak byk.
bukan sebab kita tak berduit.
tapi... adakah kita perlukan ia?
yg dah ada ni, tak berguna ke?

bila kita melihat org yg kurang, then baru kita rasa gembira dgn apa yg kita ada.
bersyukur kpd Allah.
jgn persoalkan kenapa org tu boleh dpt semua benda / perkara dlm dunia.
fikirkanlah, kalau kita takde apa yg kita ada sekarang... camne😳?

😌😌😌 alhamdulillah...


7 comments:

  1. Salaam kenal sis, jalan2 singgah sini. Done follow. Jemput follow ymy blog. :)

    ReplyDelete
  2. Setuju sangat-sangat. Kalau kita tengok ‘senang’ orang, sampai bila kita akan rasa kita tak cukup untung :)

    ReplyDelete
  3. Rajin Aida join blogger challenge erk...tahniah Aida top komentator blog SA untuk July 2019...nanti check kat blog eh...

    ReplyDelete
  4. setuju sgt bab murah mahal tu

    ReplyDelete
  5. ok...nak ambil nasihat akak ni..letak dalam hati...

    ReplyDelete
  6. betul kak. setuju sangat dengan advice and prinsip tu. bila kita nak bersyukur, caranya tengok orang yang lebih 'bawah'/ susah dari kita.

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)

WAJIB MILIKI, KLIK SEKARANG UTK PILIH & BELI | SAYA KONSULTAN NARINAR MALAYSIA


Followers AdianiezDotCom | Thank you so much. Please leave a comment, I will follow u back.