Monday, July 29, 2019

Kecil Tapi Sangat Terang | USB Led Light

assalamualaikum 😊

bersiaran dari ofis ye. sesungguhnya kami sekeluarga menjalani hari mcm biasa.
tidak bercuti 😄😄😄. simpan cuti utk acara lain yg lebih penting di kemudian hari.
cuti saya pun tak byk, kan...
kpd friends yg bercuti panjang, sempena esok pertabalan Agong baru kita, selamat bercuti.
moga yg indah-indah saje ye utk korang.
kebetulan, saya dan mr.asben, both of us ada keje ofis yg wajib diselesaikan ari ni.
tak le terasa terkilan sgt tak bercuti.
Izzat pun mcm biasa ke skola. takde pe pe yg tidak lancar pepagi tadi.
💪💪💪

maka, nak la share something beri manfaat and idea kpd org lain di pagi Isnin yg marveles ni.
nak share satu lagi benda kecil yg sungguh praktikal ---  USB Led Light.
beli di mr.D.I.Y jer. murah... dah lama ye beli ni. mencari lagi satu nak beli, dah xde jual dah!
sedih. frust!
sesungguhnya saya sgt suka me'review' sesuatu tu setelah saya gunakan dan ia bertahan lama.
barulah boleh recommend pada semua.
barulah berbaloi - alah membeli, menang memakai.

matlamat asal, USB led light ni saya beli utk diletakkan di tepi desktop.
sedia maklum la juga kan bahawa saya bergelumang dgn assignments selama 22 bulan (sept 2017 - jun 2019). alhamdulillah, da tamat dah pengajian 28 jun yg lepas.
waktu yg sgt ideal utk saya membaca buku, research secara online, menaip merangka ayat demi memenuhi kriteria 7000 perkataan - tgh malam membawa ke awal pagi.
siang hari otak saya semcm kurang aktif berfungsi utk belajar dan membaca buku.
otak saya lebih nak fikirkan nak masak apa, lipat baju, kemas dapur, amik anta anak skola,...
sgt sgt occupied otak saya ni time siang hari.
maka, di tgh malam lah (iaitu selepas jam 11 mlm) saya mula bersendirian dan mengarang.
tempat terletaknya desktop saya, lighting nyer kurang cerah. sakit mata bila mengadap cahaya dari skrin komputer semata-mata.
bertambah pula saya yg sedia rabun ni, aduhai 😖😞😓😓 seksa pemandangan.
sebab tu la, saya mencari benda begini yg sememangnya byk membantu saya 👍.

Kecil Tapi Sangat Terang | USB led light
mudah. cucuk jer di slot usb tu.

Kecil Tapi Sangat Terang | USB led light
tadaaaaaa... nampak kan betapa terangnya persekitaran desktop saya.
sgt membantu menerangi pemandangan saya.

then... nak la dijadikan cerita.
satu mlm tu Izzat nak buat homework di ruang tonton tv. biasanya, saya suruh dia buat homework di yg satu lagi. lampu di situ cukup terang.
side tonton tv sini, pencahayaan nyer kelam jer. malap jer buku Izzat.
😒  😕😕   tak puas hati lah!

Kecil Tapi Sangat Terang | USB led light
mr.asben's idea - cucukkan di powerbank saya 👌  😃. semua pink!

Kecil Tapi Sangat Terang | USB led light
terang, kan? 😃

Kecil Tapi Sangat Terang | USB led light
pastikan powerbank bernyawa lagi lah kan.
mudah. portable 😍.

👇👇👇

now, di rumah baru, benda ni terus berbakti dgn jayanya.
ia menjadi lampu tidur di bilik kami. 
cahayanya menerangi seluruh bilik.
tak perlu lah beli lampu tidur yg spesifik. jimat duit. jimat ruang 👌👌.

Kecil Tapi Sangat Terang | USB led light
hanya menggunakan pineng extension socket hijau saya 👍.

Kecil Tapi Sangat Terang | USB led light
tadaaaaaaa... menerangi bilik di waktu mlm. alhamdulillah 👌.

kalau ke mr.D.I.Y, ada byk jenis lagi benda gini.
tepuk dada, tanya selera.
yg ini menarik perhatian saya kerana :
  1. ada 10 led light yg jelas.
  2. flexible!!! ni best. mudah nak sesuaikan dgn tempat dan kawasan yg perlukan pencahayaan tambahan.
  3. sesuatu yg praktikal bagi saya krn mudah dibawa dan mudahalih. contoh, nak update blog dlm kereta (mlm) 😃 --- laptop, this ohsem USB led light & internet.
  4. tak perlukan byk ruang 👍.


harga yg saya beli, sgt la dah lupa.
seingatnya, not more than RM20. ni la akibat bila excited sgt, buka kotak brg terus buang.
dah la bila nak buat review gini, details brg pun takde 😆 ha ha ha ha...
di LAZADA dan SHOPEE pun ada menjualnya. belas-belas harganya.
aneka jenis USB led light. yg kecil. yg besar. terpulang kpd kita, nak yg bagaimana.

👌👌👌

31 comments:

  1. boleh cari ni..senang anak dara nak membaca buku dalam kereta waktu malam. Kalau buka lampu dalam kereta macam hadoyai...baiklah bagi dia lampu LED ni kan.

    Tapi tak sakit mata bagai ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pada pndpt aida, bila kita baca buku dlm pencahayaan yg malap (tak terang), tu akan buat mata kita tak selesa. boleh jadik salah satu faktor rabun / sakit mata. mungkin lah.
      lampu led aida ni, cahaya nyer is bright white, sheila. terang umpama lampu kalimantang. and ia menerangi tempat nak membaca dan menulis. mudah utk mata melihat nya.

      Delete
  2. Waahh.. sbnarnya sy pun plan nak beli LED Light nie juga lepas tgok kat youtube hari tu. Nampak mcm tak terang, tp terang juga pula kalau gelap kan.. sgat bagus kalau boleh tahan lama.. terima kasih kak atas perkongsian..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nurun, akak gunakan utk Izzat tu time lampu utama on tau. cuma, ruang tamu akak besar, so cahaya ke buku Izzat tu, pada akak, tak cukup terang. takut-takut Izzat boleh sakit mata. so, led light akak tu, up kan pencahayaan di buku tulis Izzat. jelas. terang.
      pada akak, led light akak ni is so good. byk membantu.

      Delete
  3. Beli jugak yg mcm ni letak di laptop nak menaip tutup lampu bilik pun x pe hii,, cerah nau satu bilik , x pasang lampu pun... murah kat diy x silap rm 16 ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... setuju.
      sama la kita. tutup lampu utama, on kan led light ni.
      alhamdulillah. mudah nak menaip di laptop / desktop.

      Delete
  4. Wah best ni. Tapi Syaza tak leh guna selalu nanti rabun cepat naik >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak ni memang da rabun, syaza.
      anak2 girl akak both rabun jugak.
      so, diorang kalau baca buku, memang kena terang.
      nak jaga agar power diorang tak bertambah teruk.

      syaza silau ke?
      lampu tu memang bright. so akak halakan ke tempat nak membaca dan menulis.
      not directly ke mata kita. memang silau!

      Delete
  5. mudah la sis kalau boleh letak di powerbank je. nak guna kat mana2 pon xde masalah kan.

    ReplyDelete
  6. produk yang praktikal dan berbaloi dibeli..

    ReplyDelete
  7. wow! this is truly impressive.. small small yet looks so bright! great product u hv there

    ReplyDelete
  8. Menarik nya lamou LED ni. Emi selalu jugak ke Mr DIY tapi macam tak perasan pulak lampu kecil ni. lain kali kalau ke MR DIY lagi, nak try cari la benda alah ni.

    ReplyDelete
  9. eh eh, comelnya portable light tuh. takyah letak wire yang panjang panjang kat lantai. sometimes takot pulak budak ken ashort circuit atau terjatuh kena wire kan. ni memamng best. guna powerbank jer.

    ReplyDelete
  10. Menarik juga kan. dan yang pasti aku sama dengan akak, otak cuma lancar keluar idea bila selepas jam 11 malam ke atas..time tu lancar je nak taip...siap boleh buat video untuk post kat youtube lagi :) terbaiklah kak, mana tau tergerak hati nak beli usb led light ni nanti :)

    ReplyDelete
  11. Kita pernah ada 1..tpi skrg tak sure la hilang ke mana... Huhuhu.. Memang terang berderang Sgt lampu ni sbb led kan

    ReplyDelete
  12. Best mcm ni sbb sng kan. Kekdg laptop tak semua keyboard ada lampu so ssh nak buat kerja bila gelap. Sekarang byk accesories boleh guna usb je kan

    ReplyDelete
  13. ada juga sejenis yg macam ni, beli murah je. tapi kegunaan dia sangat bagus. selalu kalau pgi mr.diy mesti akan beli macam barang haha. :)

    ReplyDelete
  14. Kalau USB , boleh connect tru dari Laptop kan. Yang pasti charger laptop kena standby takut bateri cepat habis hehe. Terima kasih review. Dan D.I.Y pilihan masyarakat Malaysia hehe

    ReplyDelete
  15. Wahh. Bestnya. Nampak ringan, senang di bawa ke mana-mana. Yang best saya tengok pakai usb tu. So nak travel jauh2 bawak ni je dah senang. Boleh buat lampu nak baca buku malam2 jugak ni. Bukak lampu besar takut anak terjaga 😅. Tq2

    ReplyDelete
  16. Tak sangka terang betul si kecik ni ehh... Nanti nak cari laaa, bagus ni sebab ianya berguna ni bila emergency ker kannn... Sesuai bawak travel. Standby dalam kete atau kat memana jer...

    ReplyDelete
  17. Sis ada beli gak, fungsi nak menerangkan bila nak bergambor..hehehe. Beli kat DIY je..murah pun murah

    ReplyDelete
  18. zaman sekarang semuanya sudah mudah.. teringat ada beli satu lampu led cam ni kat kedai ustaz rasanya rm0.80 sen je seketol time nak buat kerja sekolah tanpa buka lampu siling.. syok la... buat kerja hanya bahagian yang kita nak buat tu je ada lampu..

    ReplyDelete
  19. sis pun ada gak lampu LED ni satu... asben beli kasi guna time amik gmbr kikiki... dia kasi kita hentam saja... alhamdulillah mmg bagus terutama kalau tetiba blackout.. terang juga lampu ni walaupun kecik

    ReplyDelete
  20. comel pulak lampu dia..hehee..kecil tapi memng namapk terang ye..boleh dicari ni..hehee..pantang betul tau namapk benda comel..

    ReplyDelete
  21. Bestnya
    Nak carikla nanti. Benda berguna dan bermanfaat boleh dibawa ke mana sahaja. Harga dia pulak xde la mahal mana

    ReplyDelete
  22. menarik nih..nak beli satu jugaklah boleh jadikan lampu kecemasan sebab dia guna usb kan ...simpan kat rumah dan kereta dan bawak pi travel pun sesuai

    ReplyDelete
  23. Tak terfikir pakai di powerbank atau pun kepala plug usb. menarik idea ni. harga lampu usb macam ni pun bukannya mahal. praktikal. thanks for the sharing.

    ReplyDelete
  24. Betul sis.. Saya mmg guna led cmni utk bukak kat laptop bile buat kerja malam2 buta.. Sangat membantu sbb cahaya dia cukup terang tapi tak sakitkan mata sangat

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)

Followers AdianiezDotCom | Thank you so much. Please leave a comment, I will follow u back.