Wednesday, July 10, 2019

Saya Kagumi Tun M | Masih Bertugas di Usia Emas

assalamualaikum 

sepagi ni mendgr radio - ucapan utk Tun M.
his birthday yg ke 94 tahun.

Saya Kagumi Tun M | Masih Bertugas di Usia Emas

nak la juga letak citer ni di blog.
agar ada memori tentang this incredible man of Malaysia.

saya membesar dlm regim pemerintahan Tun M dulu hinggalah saya bekerja & berumahtangga.
along the way, selepas itu, 2 Perdana Menteri menjadi tunggak utama pentadbiran negara.
last year, Malaysia kembali ke pangkuan Tun M utk ditadbir, diperbaiki dan diletakkan ke satu tempat yg lebih tinggi.

saya bukan org politik.
saya bukan suka sgt dgr dan berckp tentang politik.
saya cuma boleh berckp dan beri pandangan dari kacamata saya sebagai seorang warganegara.
kita boleh lihat.
kita boleh nilai.
kita boleh bagi pendapat dari semua tu.
jgn dok fikir apa yg kita tak nampak dan di luar kuasa kita. biar org lain yg beri pendapat on that angle.

saya kagumi Tun M.
beliau berani.
beliau cerdik.
beliau ada aura.

yes. beliau ada kesilapan. silapkah beliau?
kita tak boleh komen. terlalu byk perkara yg kita, rakyat marhaen, tak boleh nak komen, kan.
di luar pengetahuan kita.
kita percaya, da dikira fitnah.
kita tak percaya, pun dikira fitnah kpd pihak yg ketiga.
same goes to issues yg ada sekarang against all the ex-Ministers.
biarlah mereka diadili seadilnya di mahkamah oleh pihak-pihak yg lebih arif.
dan kiranya tidak bersalah di mahkamah dunia, yg pasti, di hadapan Allah nanti, mereka tetap dihukum. kiranya mereka benar-benar bersalah...

pada saya, yg penting, hargai usaha Tun M dlm meletakkan Malaysia di persada dunia.
kita nak Malaysia kembali gemilang.
ekonomi kembali mantap. ringgit malaysia semakin baik dan rancak.
itu beri seribu satu nikmat kpd kita, rakyat marhaen.
kita support mana yg betul.
kita salurkan bantahan dgn cara yg baik sekiranya ia bertentangan dgn 'rule of law'.

saya kagumi semangat Tun M, dan isteri, masih lagi gigih bertugas demi negara.
kita da dok fikir dah, "nak pencen cepat, nak releks main dgn cucu-cucu".
namun, Tun M korbankan semua tu demi rakyat Malaysia.
siap-siap beliau pernah mengakui kesalahannya (ada satu iklan di tv 😭).
that spirit lah yg kita nak contohi. utk anak-anak kita contohi. jadikan inspirasi.

moga Tun M diberikan kesihatan yg baik.
pemikiran yg lebih tajam dlm mentadbir Malaysia dlm tempoh 1-2 thn ni.
terima kasih, Tun M.

😊

13 comments:

  1. Waaalaikumussam.

    Selamat hari lahir Tun M. Alhamdulillah. Semoga Tun M sihat sentiasa. Terima korbankan masa usia 94 tahun masih membangunkan Malaysia.

    Seingat Ruby, dulu masa Tun M jadi PM. Ruby masih sekolah rendah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama kita.
      aida start skola, kenal dunia ni, regim Tun M.
      hingga la dewasa, lepasan universiti, rubi.
      now, back to him :)

      Delete
  2. betul tu akak membesar di zaman beliau, walaupun ada gak kesilapan semasa pemerintahan beliau tapi tak seteruk pm selepas beliau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aida setuju dgn akak.
      sbg manusia biasa, takkan terlepas dari kesalahan.

      Delete
  3. samalah kak, sya lahir di tahun TUn dh jd PM dan tak sangka sya masih merasa TUn jd Pm semula, teringat masa TUn letak jawatan dulu, sya pun beria menangis sama, lepas tu mcm2 terjadi tp bila dia dpt jd PM semula, sya rasa happy, sya sangat2 kagum pd TUn dan isteri, dh berusia 90an tp masih siha dan mentadbir negara. Moga Allah kurniakan kesihatan yg baik utk Tun dan isteri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tun resign. sedih...
      aida masih ingat moment Tun ura-ura nak resign time perhimpunan UMNO kot, then all the menteri terus dtg and peluk dia. paling aida ingat menteri MITI tu, rafidah aziz.
      she was there support Tun.
      memori kan. we are part of it.

      Delete
  4. Yeayyy selamat hari lahir Tun! Sher pun membesar zaman beliau. Perdana menteri paling best! 😍

    ReplyDelete
  5. semoga beliau terus kekal sihat.. Aamiin..

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah masih sihat dan cergas lagi Tun M

    ReplyDelete
  7. ingatkan dulu dah jadi lagenda je...rupanya masih ditagih khidmatnya. Aduhai..semoga Tun M dikurniakan kesihatan yang berpanjangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia kembali utk memperbaiki 'kerosakan' yg telah dilakukan pihak-pihak tertentu.
      korban kan masa tua nya demi negara.

      Delete
  8. Alhamdulillah.. Allah panjang kan umur Tun. He is legend. And one in a million.

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)