Monday, August 05, 2019

Kembara Ilmu Tahun 1 | Izzat Melawat Kuala Lumpur Dengan Kawan-Kawan

assalamualaikum 😊

ptg ni hah baru la dpt siapkan entri ni.
hu hu hu hu throwback sungguh, kan 😄.
yes lah, si ibu nyer sgt la ralit memilih puluhan gambar yg para Muallimah wasap dlm grup kelas.
nak belek sesatu gambar yg boleh dikongsi.
ada masa skit, edit gambar and upload dlm draft folder blogger.
ada masa skit lagi, karangkan ayat-ayat nyer plak. save lagi dlm draft folder.
gitu lah... lebih sebulan jadik nyer entri perap dlm draft folder 😅😅😅.

Kembara Ilmu Tahun 1 | Izzat Melawat Kuala Lumpur Dengan Kawan-Kawan

Kembara Ilmu Tahun 1 SRITI An-Najah, sekolah Izzat ni dah dilaksanakan dan sempurna anak-anak gi pada 29.6.2019 (Sabtu).
program kembara ni adalah wajib disertai oleh anak-anak tahun 1.
utk saya dan mr.asben, anak-anak kami sememangnya tak pernah tak pergi apa-apa lawatan / rombongan yg diadakan pihak tadika & sekolah sejak dulu lagi.
memang kami izinkan, meskipun, ada skit rasa risau lah dlm hati, kan 😅. 
anak kecik nak dilepaskan berjalan dgn cikgu, sape la tak risau kan...
paling risau, bab kencing berak nyer lah kan hi hi hi hi... seboleh2nya tak nak menyukarkan dan menyulitkan para guru.
alhamdulillah... setakat kini, semua anak-anak kami terbaik 👌. takde kes time lawatan / rombongan.

👉   aturcara Kembara Ilmu :
  • 9 pagi : sarapan pagi di KL
  • 9.30 pagi : lawatan ke Muzium Negara
  • 10.30 pagi : lawatan ke Planetarium Negara
  • 11.30 pagi : lawtan ke Muzium PDRM
  • 12.30 tghari : makan tghari & solat di Masjid Negara
  • 2.00 ptg : lawatan ke Pusat Sains Negara
  • 5 ptg : bertolak balik ke Melaka (berhenti solat di R&R)
begitula seadanya aturcara lawatan yg telah ditetapkan.
skit lebih kurang lah kan bab masa tu. tak mudah nak handle lebih dari 30 org anak-anak yg aktif 😄.

terima kasih kepada Muallimah & Muallim yg sporting upload gambar anak-anak sepanjang Kembara Ilmu tu.
kami di rumah, sgt la lega bila tgk gambar, Izzat was so excited!
nampak sgt happy dia...
jom layan gambar-gambar 👇👇👇...

Kembara Ilmu Tahun 1 | Izzat Melawat Kuala Lumpur Dengan Kawan-Kawan

Kembara Ilmu Tahun 1 | Izzat Melawat Kuala Lumpur Dengan Kawan-Kawan

Kembara Ilmu Tahun 1 | Izzat Melawat Kuala Lumpur Dengan Kawan-Kawan
molek jer anak-anak ni makan. tertib 👍.

Kembara Ilmu Tahun 1 | Izzat Melawat Kuala Lumpur Dengan Kawan-Kawan
beratur plak utk solat Zohor 👍...

Kembara Ilmu Tahun 1 | Izzat Melawat Kuala Lumpur Dengan Kawan-Kawan
alhamdulillah... sepanjang hari lawatan anak-anak, cuaca sgt baik 😎.

gambar-gambar dlm entri saya ni tak ikut turutan yg betul.
ini adalah kerana saya sendiri kurang pasti lokasi gambar-gambar tu.
ia telah dikongsi oleh Muallimah dlm grup secara kolektif, kan...
saya tak expect para Muallimah & Muallim nyatakan dlm wasap secara spesifik keberadaan mereka.
Muallimah & Muallim sibuk menguruskan anak-anak all the time kan, tu lebih penting 😃👍.

yg kelakar, bila saya tanya Izzat pasal gambar-gambar dia, "ni kat mana, Ijat?".
jawapan cute dia, "ntah la. Ijat pun tak tau... tanya la Muallimah...". 😄😄😄
memang da jangka dah jawapan dia gitu.
aduhai Izzat ku sayang...
tapi dia cerita la dlm setiap gambar dia buat pe dgn happy nyer 😄. lokasi tak tau ha ha ha ha...

Kembara Ilmu Tahun 1 | Izzat Melawat Kuala Lumpur Dengan Kawan-Kawan

Kembara Ilmu Tahun 1 | Izzat Melawat Kuala Lumpur Dengan Kawan-Kawan

Kembara Ilmu Tahun 1 | Izzat Melawat Kuala Lumpur Dengan Kawan-Kawan

Kembara Ilmu Tahun 1 | Izzat Melawat Kuala Lumpur Dengan Kawan-Kawan

Kembara Ilmu Tahun 1 | Izzat Melawat Kuala Lumpur Dengan Kawan-Kawan

Kembara Ilmu Tahun 1 | Izzat Melawat Kuala Lumpur Dengan Kawan-Kawan

Kembara Ilmu Tahun 1 | Izzat Melawat Kuala Lumpur Dengan Kawan-Kawan 

Kembara Ilmu Tahun 1 | Izzat Melawat Kuala Lumpur Dengan Kawan-Kawan

Kembara Ilmu Tahun 1 | Izzat Melawat Kuala Lumpur Dengan Kawan-Kawan

Kembara Ilmu Tahun 1 | Izzat Melawat Kuala Lumpur Dengan Kawan-Kawan
teringat statement Izzat tentang gambar ni, "Izzat pegangn tulang, bu..." 😂.

Kembara Ilmu Tahun 1 | Izzat Melawat Kuala Lumpur Dengan Kawan-Kawan

Kembara Ilmu Tahun 1 | Izzat Melawat Kuala Lumpur Dengan Kawan-Kawan
sgt jelas keseronokan Izzat dlm gambar-gambar ni.
Izzat memang extra excited in apapun yg dia buat 😂 boleh bayangkan gelak besar dia tu.

Kembara Ilmu Tahun 1 | Izzat Melawat Kuala Lumpur Dengan Kawan-Kawan

Kembara Ilmu Tahun 1 | Izzat Melawat Kuala Lumpur Dengan Kawan-Kawan

Kembara Ilmu Tahun 1 | Izzat Melawat Kuala Lumpur Dengan Kawan-Kawan
amboi Izzat. da semakin hensem bila bergambar 😄.

happy for Izzat. satu lagi pendedahan yg amat positif utk dia.
saya sgt suka bila anak-anak saya ni didedahkan dgn pelbagai aktiviti dan diberi peluang utk turut serta dlm pe juga program.
tak mahu diorang jadi tak tahu, tak berani, tak mahir,... dan sebagainya.
dlm masa yg sama, menerusi aktiviti luar gini, hubungan dia dan Muallimah / Muallim akan jadi lebih rapat dan santai.
yg garang dlm kelas, bila berjalan gini, akan jadi ceria.
so, anak-anak ni akan lebih kenal Muallimah / Muallim nyer 😍.

nampak ia sgt ringan. santai. releks.
tapi kepentingan sertai lawatan / rombongan gini amat berat, serius, penting dan bermakna.
tambah ilmu.
tambah berani.
tambah berdikari 👍.

😊

24 comments:

  1. Betul tu Aida.. Rugi pula kalau tak bagi anak-anak ikut rombongan..
    Menarik ilmu yang diperolehi dan juga keberanian..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah anak happy, nanti boleh repeat dengan family pula

    ReplyDelete
  3. Seronok tengok semua anak-anak. Bagi dorang explore dari kecik, bagus ada lawatan macam ni :)

    ReplyDelete
  4. kalau jln2 sekitar KL mesti singgah semua tempat ni kan

    ReplyDelete
  5. Seronoknya Izzat. Kak Aida, Syaza baru add Facebook akak. Jumpa tadi kat group blogger 😁 Kita add tau. FB kita : Syaza Khan 😉

    ReplyDelete
  6. Samalah dengan Ruby, belum pernah lagi anak-anak pergi dan ikut rombongan macam ni. Fikir macam-macam, macam Kak Aida cakap tu. Keselamatan, kencing beraknya (untuk anak yang tadika)

    Nampak mukda Izzat dan kawan2 happy. ☺

    Rombongan macam ni, boleh tambah ilmu pengetahuan. Anak2 kita lebih berdikari ;)

    ReplyDelete
  7. Pengalaman yg berharga untuk anak-anak, hehe. Kadang sebab dorang ni kecik lagi, so parents rasa risau nak bagi dorang ikut trip macam ni. Tapi inshaAllah okay je, boleh bagi pendedahan kat dorang.

    ReplyDelete
  8. seronoknya rombongan sebegini. teringat masa kecil. rasanya yang paling awal masa darjah 3 haha rombongan ke kuala lumpur. mmg banyak tempat best untuk dilawati. :) terima kasih atas perkongsian.

    ReplyDelete
  9. Seronok la anak2 ni kan bila Dapat pi lawatan... Baru la berkembang minda dia bila start kluar mcm tu. Disamping tu dpt ajar dia berdikari jugak kan

    ReplyDelete
  10. Seronoknya mereka. rugi kalau ada rombongan dan lawatan kalau tak join. dapat tengok tempat baru. tapi biasa la ibu mana tak risau anaknya pergi jalan jauh2. cikgu nk melayan ramai pelajar pula.

    ReplyDelete
  11. seronok nya rombongan, dulu sekolah last rombongan sambil belaja

    ReplyDelete
  12. seronok , anak2 saya pun saya suka dan galakkan pergi rombongan sekolah kalau ada sebab ni jer cara diorang nak lebih faham sesuatu tempat yg dilawati lebih berdikari dan lebih seronok ....maklumlah kawan ramai ...

    ReplyDelete
  13. Jelas terpancar wajah ceria pada adik=adik semua ini.hehe. Suasana sebegini, memang di nantikan oleh adik-adik ini. Luas pengetahuan kan. Happy holiday

    ReplyDelete
  14. Bestnya dapat join lawatan ke sekolah gini. Tak boleh bwk ibu bapa ye? 😅. Tapi ok la atleast cikgu2 send gambar anak tak risau la kita

    ReplyDelete
  15. Seronoknye adik nie pergi lawatan sambil belajar..teringt msa kecil dlu on selalu ikut cikgu pergi kawatan..bagus sebenarnya aktiviti ini selain dapat berjalan sambil dapt ilmu pengetahuan

    ReplyDelete
  16. Seronoknya diorang dapat pergi lawatan ye. Bagus sebenarnya izinkan mereka ikut lawatan macam ni, satu pendedahan yang baru kepada mereka secara tak langsung memudahkan proses pengajaran dan pembelajaran nanti.

    ReplyDelete
  17. Teringat balik rombongan2 lawatan sambil belajar masa kecik, ni lah destinasi yg pasti pasti dilawati. good old memories. happy for Izzat, mesti byk yg dpt dipelajari.

    ReplyDelete
  18. pernah dulu ikut anak buah pergi petrosains..hahaa..syok tengok diaornag dapat naik bas, pergi denagn kawan2..kit apulak yang teruja..wkatu tu sebb boleh bawa teman, so mak ayah dia kerja, suhla nad ikut..depa banyakla beljr dri situ

    ReplyDelete
  19. bestnya pergi lawatan, happy muka masing-masing ye dapat berjalan dengan kawan-kawan kelas. Program seperti ii perlu didedahkan kepada anak-anak supaya mereka explore benda baru

    ReplyDelete
  20. Bestnya, dulu sewaktu belajar kat sekolah rendah tak pernah nak keluar melawat ke mana-mana. Ye la, kita belajar kat cerok kampung nak melawat kat mana kan? la ni zaman dah berganti, hope anak2 saya pun akan enjoy dengan suasana alam persekolahan mereka.

    ReplyDelete
  21. seronok tengok bila anak2 ini gembira..masa kecil mereka yang bahagia..dapat berjalan dengan rakan sekolah ditemani guru memang sesuatu yang akan dikenang bila mereka dewasa kelak

    ReplyDelete
  22. Cutenya budak2 ni pergi lawatan. Sekali sekala tak salah adakan lawatan macam ni. Boleh beri pendedahan awal dekat kanak2 kan. Dorang pun gembira dalam pembelajaran

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)

WAJIB MILIKI, KLIK SEKARANG UTK PILIH & BELI | SAYA KONSULTAN NARINAR MALAYSIA


Followers AdianiezDotCom | Thank you so much. Please leave a comment, I will follow u back.