Wednesday, September 04, 2019

UPSR | Permulaan Yang Perlu Cemerlang

assalamualaikum 😊
selamat ptg.

pagi tadi x dpt nak update blog.
pagi yg penuh air mata utk saya.
ntah la... thn ni terasa sgt sayu bila kenangkan Syuhada seat for UPSR.

as early as 7.00 pagi ni, kami berdua dah pun tiba di sekolah.
subuh yg sejuk, hujan gerimis. hujan rahmat mengiringi perjalanan anak-anak UPSR.
dlm perjalanan, dlm hati saya tak berhenti berdoa buat Syuhada.
awal pagi ni, sebelum anak-anak masuk ke dewan exam, ada berkumpul dan bacaan yassin bersama guru dan ibu ayah.
saya attend sorang, mewakili mr.asben, memandangkan mr.asben incaj of Izzat.

UPSR | Permulaan Yang Perlu Cemerlang

bila sessi doa selepas bacaan yassin... perasaan sebak menerpa ke jiwa saya.
Allahu Akbar 😌 sayunya lah doa itu. wajah Syuhada berlegar-legar di ruang mata saya.
dia kebetulan duduk di hujung sebelah kanan dewan perhimpunan ni.
berjujuran air mata saya turun ke pipi time doa tu. saya dah standby tisu hi hi hi hi hi...

hari ni paper BM.
berkali-kali saya pesan kat Syuhada, "paper BM ni mudah je, dik. tenangkan fikiran, luaskan minda, susun kata-kata dgn betul. korek idea. cantikkan bahasa. mudah... tiada formula adik kena hafal, tiada jadual adik nak kena hafal, tiada apa yg adik perlu risaukan... mudah..."
pesanan / nasihat nak beri Syuhada confident dan releks.
bila dikatakan susah, nanti dia masuk dewan dgn rasa stress, kan...
"bahasa Arab adik dpt A, takkan la BM adik susah nak dpt A, kan" senyum lebar Syuhada bila saya kata gitu 😄.

esok paper English plak.
kita redha je.
belajar, dah belajar.
hafal, dah hafal.
mlm ni again, arahan saya pada Syuhada, kul 10 tidur.
usaha dah. now, kita berdoa dan tawakal. serah kpd Allah...

"kalau lah adik baca blog Ibu ni, ni ada Bu nak ckp kat adik... yes, UPSR ni permulaan perjalanan adik. tak la beri impak besar sgt dlm kehidupan adik result UPSR ni, berbanding dgn result SPM nanti. tapi, adik tetap kena buat dgn baik agar kecemerlangan UPSR ni menjadi titik tolak kejayaan adik selepas daripada ni. bila bermula cemerlang, kita akan lebih yakin diri, rasa selesa nak maju ke depan dan kita akan sedar diri yg kita ni boleh buat... sebab tu Bu tak pandang UPSR ni sebagai remeh. penting!  mesti cemerlang ye... kakak sebagai contoh terbaik dan terdekat. adik tgk kakak, how confident she is now... 😊😊😊 u will be just like kakak... will always be 'anak kembar' Bu yg terbaik..."

utk semua friends yg anak pun sebaya Syuhada, saya doakan anak korang pun dpt buat yg terbaik.
in shaa Allah...

8 comments:

  1. Semoga dipermudahkan buat anak2 yang ambil upsr. InsyaAllah. Aamiin...

    ReplyDelete
  2. Moga semua calon tenang menjawab setiap soalan.. Dilimpahkan ilham yang mencurah bagai air yang mengalir deras ketika menjawab.. Aamiin.

    ReplyDelete
  3. Mudah2an Syuhada akan berjaya dengan cemerlang dalam UPSR

    ReplyDelete
  4. insyaallah Syuhada boleh.
    kita mak-mak ginilah kan...ada masa cengeng melampau

    ReplyDelete
  5. moga di permudahkan semuanya buat Syuhada dalam menjawab semua paper...

    ReplyDelete
  6. good luck syuhada semoga dipermudahkan mejawab soalannya

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)

WAJIB MILIKI, KLIK SEKARANG UTK PILIH & BELI | SAYA KONSULTAN NARINAR MALAYSIA


Followers AdianiezDotCom | Thank you so much. Please leave a comment, I will follow u back.