Wednesday, October 02, 2019

Konsep Mengutamakan | Hak Individu

assalamualaikum...

dah jadi kebiasaan plak, update blog lewat ptg 😅.
kerja hakiki settle, baru senang hati nak taip-taip kat blog.

boikot!!!

boikot!!!

boikot!!!

saya ni, sebenarnya, dah lama juga beralih kpd beli brg buatan Muslim / buatan Malaysia.
ke kedai, saya pilih kedai Muslim. pasaraya Muslim.
ni setakat yg sampai ke pengetahuan saya lah kan.
sometimes, tak tahu pun kedai / pasaraya tu milik sape sebenarnya 😃.
ni saya refer to brg keperluan asas seharian dan makanan minuman ye.
few years back, time negara kita started to buat awareness berkaitan produk Israel.
masa tu, saya dah ada kesedaran...

first, kena beli brg Muslim buat. beli di premis perniagaan Muslim.
mencari yg halal itu fardhu, kan...

yakin ke dgn cop halal oleh JAKIM tu???!! 😳😳😳
saya sgt yakin. saya mesti yakin.
kerana barisan org di JAKIM bukanlah calang-calang org, kan.
maka, saya percaya dan yakin.

tapi kalau tahu ia buatan Muslim, lagi la double keyakinan saya.
takde rasa ragu dlm hati.

Konsep Mengutamakan | Hak Individu

tapi, saya tak pernah memBOIKOT produk bukan Muslim yg terpamer cop halal.
tak pernah.
saya mengamalkan konsep mengUTAMAkan, bukan boikot.
saya beri peluang kpd bisnes org Muslim, seagama.
saya nakkan perniagaan org Muslim tu lebih rancak.
tak pernah saya rasa saya ni wajib support org Melayu!!! a big TIDAK lah...
never!!!
it is something semua org tahu, Melayu di Malaysia = Muslim.
tapi kena semat dlm minda kita tentang kewujudan :
  • india Muslim.
  • cina Muslim.
  • portugis Muslim.
  • iban. kadazan. bajau. ... ... ...
  • syria. palestin. rohingya. korea. jepun. ... ... ...

saya tak pernah refer to bangsa. Islam tu adalah milik semua. tak kira bangsa, kan 😊.
and not neccesarily Malaysian. 

Muslim.

aduhai. kalau kat bangi tu, chinese restaurant tu, terbaik!!!
apa ntah nama nyer. dulu pernah gi sekali dgn famili. dim sum nyer =  wow!!!
kedai mamak? hmmmmm kerap sgt dah...

nak la kongsi skit fakta benar. pengalaman sendiri yg 😓😓😓.
di satu kawasan perumahan ni, ada 2 kedai runcit - kedai milik Muslim (Melayu) dan non-Muslim (Chinese).
bersebelahan.
dulu kala, pertama kali saya di situ, saya terus ke kedai Muslim tu.
aduhai 😖😖 kordial di atas rak sudah expired beberapa bulan yg lepas!!!
sib baik saya sejenis tgk expired date tau.
not only that. kedai tidak teratur. siap ada kucing berumahtangga kat rak jualan. Allahu Akbar!
paling menyedihkan, anak / isteri owner yg menjaga kaunter, sibuk nonton tv.
bukannya nak kemas kedai ke, lap meja ke, cek brg elok lagi ke...
selepas dari tu, saya serik. nak beli brg, terus masuk ke kedai non-Muslim tu.
until now if saya singgah situ beli brg, mesti ke kedai non-Muslim tu.
saya masuk kedai, anak uncle tu akan senyum dan kata, "hai kak, lama tak jumpa", "hai kak, ikan baru-baru ada tau dlm freezer", "hai kak, masuk kak, pilih brg kak"....
kita ni terasa sgt dihargai. siap bantu carikan brg, angkatkan brg...
kemas. bersih. teratur. mudah kita nak cari brg.
semua brg ada.

gitu la... 
nampak tak. saya tak memBOIKOT non-Muslim meskipun saya sekian lama dah pun support #BMF.
mengUTAMAkan.
but tu la, certain keadaan kita terpaksa pilih yg kedua.
but still dlm kedai, kita pilih brg #BMF.
pendirian tetap ditegakkan la kan...

cuma satu yg saya tak puas hati bila non-Muslim suka sgt guna perkataan bercirikan Islam dan Melayu utk nama brg diorang.
... Ahmad.
... Bilal.
... Masjid.
... Berkat.
ni tak seharusnya lah kan. terang-terangan nak mengelirukan! 😠
then, hina Islam. hina Muslim. hina Melayu... another big TIDAK la kan sepatutnya.
kita ni kan MALAYsia. hormat menghormati sesama kita tak kira agama bangsa & budaya.
ntah knape now perkara ni jadi sgt besar!
kerajaan pun takde usaha nak memadamkan api racist ni dlm hati rakyat ni.
diam.
sunyi.
sepi.
tak tau apa motif 😌. bosan!!!

perkara ni sebenarnya is dlm hati.
tak perlu dipolitikkan.
bisnes is bisnes. kuasa always dlm genggaman pengguna.
bersaing secara sihat dan benar.

😊     👍👍

7 comments:

  1. Suka la baca cara akak smpaikan ni. Actually semua atas individu tu sndiri lah. Jgn sebab kesalahan satu org dari satu bnagsa terus kita cop depa mcm tu. Plus mcm akak cakap utamkan produk melayu. bukan boikot

    ReplyDelete
  2. betul2. kita memperkasakan barang buatan muslim dulu.

    ReplyDelete
  3. setuju dengan Aida, bukan memboikot tapi mengutamakan yang halal & toyiban.
    Tapi gitulah kadang-kadang macam mana nak support kedai Muslim bila hospitaliti tu takde. Pernah ammi beli jagung in cup kat pasaraya, budak melayu yg bekerja, leka sungguh dengan handphone sampai tak ingat apa yg kita order.

    ReplyDelete
  4. 100% setuju,sama la tak boikot tapi utamakan

    ReplyDelete
  5. Tu lah, saya dengan family pun akan dahulukan produk muslim walaupun grocer yang kami pergi tu tak banyak barang local, tapi kami cuba. Tak semestinya kena boikot.

    ReplyDelete
  6. shu memang dari dulu guna barangan yang sama, jadi bila ada kempen ni, masih produk yang sama. cuma ada setengah barang kena beli juga barangan non muslim..

    ReplyDelete
  7. ye betul tu kak. mengutamakan yang halal dan muslim produk.

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)

WAJIB MILIKI, KLIK SEKARANG UTK PILIH & BELI | SAYA KONSULTAN NARINAR MALAYSIA


Followers AdianiezDotCom | Thank you so much. Please leave a comment, I will follow u back.