Tuesday, November 26, 2019

Cikitang | No. 1 Di Melaka!

assalamualaikum 😊
good morning.
semoga hari ni baik-baik je utk kita semua.

taip-taip di pagi hari.
sharing sharing makan-makan di Melaka lagi.
kali ni makanan ringan, tapi agak berat la jugak ye.
makan satu, dah kenyang 😋.

Cikitang | No. 1 Di Melaka!
pilihan saya utk pertama kali 👆.
original cheese - original castor & crunchy mamme.

lama dah saya tahu pasal Cikitang ni.
cuma baru sempat merasa...
dlm kepala ni dok fikir, "pe benda Cikitang ni?"
so, few weeks ago, berjalan lah ke Bazar Melaka Kota Tun Fatimah, MITC tu.
baru jer dibuka kan bazar tu.
ternampak plak gerai Cikitang ni. hmmmm kak Nurin bersemangat nak mencuba.

maka masa tu, teruslah interview adik yg menjual tu.
dgn sabar lah dia melayan acik Aida yg kolot ni hah.
makanan viral seantero Malaya pun acik Aida ni hah tak tahu ha ha ha ha...
sejenis corn dog. bahasa senangnya ialah sosej lah.
cucuk kat lidi. then disaluti oleh aneka bahan. then, dilimpahi dgn aneka sos, cheese dan mayonis.

Cikitang | No. 1 Di Melaka!
senarai harga antara RM5 hingga RM11.
pilihan antara hanya nak original cheese or mozzarella cheese.

Cikitang | No. 1 Di Melaka!


Cikitang | No. 1 Di Melaka!
besar sosejnya. puas makan...

lokasi outlet Cikitang (waktu operasi ialah 12.30 tghari - 6.30 ptg setiap hari) :
  1. Mango Float Royale Sungai Putat
  2. Murtabak Cheese Jumbo Sungai Putat
  3. Melaka Avocado Choc, Limbongan
  4. Bazar Melaka Kota Tun Fatimah, MITC (Jumat, Sabtu & Ahad - 5 ptg hingga lewat mlm)
  5. Bemban, Jasin - selepas Pejabat Pos, sebelum Caltex (11.00 pagi hingga 6.30 ptg)

pendapat saya, frankly speaking, so-so jer lah.
saya prefer original castor. tak la ringan and tak brape berat utk makannya.
just nice.
that crunchy mamme tu, not so sesuai dgn kami. mamme tu agak keras, less rangup time tu.
so, nak ngap tu mcm payah la skit 😃 hi hi hi...
but, tak rugi try tau. best.
anak-anak suka. ibu pun gembira.
next time nak try mozarella cheese plak kot...

👍     👍     👍

ada jugak lalu-lalu di timeline fb saya.
resepi corndog sebegini. 
few resepi. pelbagai cara dan gaya. mudah semuanya.
one day, will try one of the resepi lah kat rumah.
kos pun lesser than Cikitang ni 😄     😍. jimat!
if ter lah jadik rajin, i will update hasil nyer ye.

😎

28 comments:

  1. dana lagi lah baru tahu... lagi lah kolot heheheh
    ini bukan makanan ringan je kak, mau kenyang makan seketul nih...

    ReplyDelete
  2. Memang tengah viral hotdog besar. Belum ada rasa nak cuba lagi.

    ReplyDelete
  3. Jangan kata Aida...SA pun sama gak...sepatah haram x tau apa benda Cikitang ni

    ReplyDelete
  4. anak2 tak minta lagi setakat ni. nampak orang buat mcm senang.

    ReplyDelete
  5. Makin famous dan mendapat tempat makanan nie..

    ReplyDelete
  6. Mrs. A pun tak tahu apa ke benda cikitang ni.
    Tengok rupa ala-ala macam crumbso cik B.

    ReplyDelete
  7. wow semua bahan ni feveret mama.. dah combine semuanya tentu sedap

    ReplyDelete
  8. menarik..saya tak pernah rasa lagi

    ReplyDelete
  9. Baru balik dari Melaka! Tapi nampak sedap betul hotdog bersalut macam tu ... teringin pulak

    ReplyDelete
  10. sedapnyaa ada maggi maggi kat luar dia tu besar pulak tu ahh terliurr

    ReplyDelete
  11. Uosh. Ada maggi lagi dkt corndog ni. Lain mcm. Ni yang viral tu kan

    ReplyDelete
  12. Pernah mkn yg cikB punya yang ni mcm jauh lak nak g try..hehe

    ReplyDelete
  13. Nampak pun sedap dan menarik. Suka sebab dlm ada keju..tu yg best

    ReplyDelete
  14. Macam-macam nama Corndog ni. Dan betul ada pelbagai resepi mudah. Sis dah save. Cuma masa tak mengizinkan nak buat.

    ReplyDelete
  15. La ini ker namanya Cikitang kita pun ingat apa tadi hehehe rupanya macam cheese roll tu lah hurmm patut ramai orang cite pasal makanan ni.. Nampaknya turun Melaka kena cuba lah kat KL tak jumpa lagi hehehehe ada kot..

    ReplyDelete
  16. sedapnya corndog.. erm kalu dapat makan panas-panas lagi best

    ReplyDelete
  17. Macam Corn DOg je tapi yang ni nampak lebih meriah. Tengok gambar aje pun terus jadi terliur. Kalau dah hotdog boleh layan je makan, tambah pulak ada cheese. Sedapnyaaa!

    ReplyDelete
  18. Haduiii memalam singgah sini nampak gambar tetiba jadi lapar, nak carilah esk nak rasa juga tak boleh jadi ni sedapnye...

    ReplyDelete
  19. Nama unik.. Cikitang.. Hehehee.. Nnti klo pegi melaka boleh Lah try makan Cikitang ni...

    ReplyDelete
  20. sedapnya tu. kalau ke melaka mesti singgah untuk belilah ni kan. maggi diluar tu bikin terliur

    ReplyDelete
  21. nampak sedap, bolehlah makan sekali sekala,kalau tiap hari mcm tak elok pulak kan? hehe kt mana nak cari dkt lembah klang ni eh?

    ReplyDelete
  22. sedapnya.. memang akan kenyang kalau makan ni.. sebiji pun dah cukup besar untuk sorang makan.. kalaua da cheese ni pasti sedap..

    ReplyDelete
  23. Waduhhh terlioq pulak sis tengok, rasa macam nak cari satu, dah lah tengok ni time semangat makan tu dah ada sebab 2 3 hari ni nafsu makan hilang sb sakit..aduhh mana pulak nak cari ni

    ReplyDelete
  24. Tak pernah makan corndog lagi..teringin nak makan tapi tu la nak pergi shopping mall lahai malas..hahaa..nak buat sendiri asyik tak terbuat..namapk sedap la

    ReplyDelete
  25. I'm so much drooling after reading and looking at your photo. I love eating Connie dog so much

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)