Tuesday, November 26, 2019

Cikitang | No. 1 Di Melaka!

assalamualaikum 😊
good morning.
semoga hari ni baik-baik je utk kita semua.

taip-taip di pagi hari.
sharing sharing makan-makan di Melaka lagi.
kali ni makanan ringan, tapi agak berat la jugak ye.
makan satu, dah kenyang 😋.

Cikitang | No. 1 Di Melaka!
pilihan saya utk pertama kali 👆.
original cheese - original castor & crunchy mamme.

lama dah saya tahu pasal Cikitang ni.
cuma baru sempat merasa...
dlm kepala ni dok fikir, "pe benda Cikitang ni?"
so, few weeks ago, berjalan lah ke Bazar Melaka Kota Tun Fatimah, MITC tu.
baru jer dibuka kan bazar tu.
ternampak plak gerai Cikitang ni. hmmmm kak Nurin bersemangat nak mencuba.

maka masa tu, teruslah interview adik yg menjual tu.
dgn sabar lah dia melayan acik Aida yg kolot ni hah.
makanan viral seantero Malaya pun acik Aida ni hah tak tahu ha ha ha ha...
sejenis corn dog. bahasa senangnya ialah sosej lah.
cucuk kat lidi. then disaluti oleh aneka bahan. then, dilimpahi dgn aneka sos, cheese dan mayonis.

Cikitang | No. 1 Di Melaka!
senarai harga antara RM5 hingga RM11.
pilihan antara hanya nak original cheese or mozzarella cheese.

Cikitang | No. 1 Di Melaka!


Cikitang | No. 1 Di Melaka!
besar sosejnya. puas makan...

lokasi outlet Cikitang (waktu operasi ialah 12.30 tghari - 6.30 ptg setiap hari) :
  1. Mango Float Royale Sungai Putat
  2. Murtabak Cheese Jumbo Sungai Putat
  3. Melaka Avocado Choc, Limbongan
  4. Bazar Melaka Kota Tun Fatimah, MITC (Jumat, Sabtu & Ahad - 5 ptg hingga lewat mlm)
  5. Bemban, Jasin - selepas Pejabat Pos, sebelum Caltex (11.00 pagi hingga 6.30 ptg)

pendapat saya, frankly speaking, so-so jer lah.
saya prefer original castor. tak la ringan and tak brape berat utk makannya.
just nice.
that crunchy mamme tu, not so sesuai dgn kami. mamme tu agak keras, less rangup time tu.
so, nak ngap tu mcm payah la skit 😃 hi hi hi...
but, tak rugi try tau. best.
anak-anak suka. ibu pun gembira.
next time nak try mozarella cheese plak kot...

👍     👍     👍

ada jugak lalu-lalu di timeline fb saya.
resepi corndog sebegini. 
few resepi. pelbagai cara dan gaya. mudah semuanya.
one day, will try one of the resepi lah kat rumah.
kos pun lesser than Cikitang ni 😄     😍. jimat!
if ter lah jadik rajin, i will update hasil nyer ye.

😎

10 comments:

  1. dana lagi lah baru tahu... lagi lah kolot heheheh
    ini bukan makanan ringan je kak, mau kenyang makan seketul nih...

    ReplyDelete
  2. Memang tengah viral hotdog besar. Belum ada rasa nak cuba lagi.

    ReplyDelete
  3. Jangan kata Aida...SA pun sama gak...sepatah haram x tau apa benda Cikitang ni

    ReplyDelete
  4. anak2 tak minta lagi setakat ni. nampak orang buat mcm senang.

    ReplyDelete
  5. Makin famous dan mendapat tempat makanan nie..

    ReplyDelete
  6. Mrs. A pun tak tahu apa ke benda cikitang ni.
    Tengok rupa ala-ala macam crumbso cik B.

    ReplyDelete
  7. wow semua bahan ni feveret mama.. dah combine semuanya tentu sedap

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)

Followers AdianiezDotCom | Thank you so much. Please leave a comment, I will follow u back.