Sunday, December 08, 2019

Menu Yong Tau Foo | Resepi homemade yg menjimatkan

assalamualaikum ๐Ÿ˜ƒ

lama da tak blogging di mlm hari.
ni hah. ada plak masa skit, sambil layan movie 'Dendam Pontianak'.
takut!
terkejut!
malas lah nak tgk hu hu hu hu...
biarkan anak-anak je yg layan. better ibu update blog ๐Ÿ˜› hi hi hi hi...

nak la share cerita - mlm ni, yong tau foo for dinner.
kebetulan, dari mula cuti sekolah hari tu, abah & mak dok sini.
babysit Izzat yg berkhatan.
mak saya memang la peminat yong tau foo.

beli bahan di Family Store.
bebola ikan. bebola sayur. bebola ketam. 3 ikat sayur kangkung.
mudah je. buat sup ayam mcm biasa.
masukkan kesemua bahan di atas. 
dan berangan lah sekejap seolah-olah mcm berniaga kat pasar mlm ๐Ÿ˜†.
celur 2 paket kuew teow.
petik cili padi. tumbuk halus. kicap cili padi wajib ada ๐Ÿ˜‹.
yong tau foo boleh... kuew teow sup pun boleh ๐Ÿ‘Œ.

Menu Yong Tau Foo | Resepi homemade yg menjimatkan
sayur kangkung yg paling wajib.
barulah yong tau foo ni complete. tanpanya, rasa kosong dan tak puas.

yong tau foo di Melaka bersup.
dpt tahu dari adik-beradik saya, di KL yong tau foo tanpa sup, kan. kering.
hmmmm mcm tak syok plak saya rasa yong tau foo tanpa sup.
di Melaka ada option - nak yong tau foo sup atau yong tau foo kering?
sup akan diasingkan bila kita beli.
terpulanglah pada kita nanti bila balik rumah ๐Ÿ‘   ๐Ÿ‘   ๐Ÿ‘.

Menu Yong Tau Foo | Resepi homemade yg menjimatkan
ni bukan saya buat ye.
beli sos yong tau foo yg dah siap jer. taburkan bijan sebagai hiasan ๐Ÿ˜.

yong tau foo ni memang saya suka makan sejak dari kecik dulu kala, sekitar tahun 80-an.
masih ingat, setiap hari Jumaat ada pasar mlm di taman perumahan saya.
saya dan adik perempuan, masa tu kami sekolah rendah lagi, sama-sama ke pasar mlm utk makan yong tau foo Makcik Zah.
Makcik Zah - jiran kami. lama dah lost contact dgn Makcik Zah.
bila kami menghampiri, cikzah dah tau dah. kami pilih la 5 ketul bebola kesukaan kami.
makan kat situ jugak, ada meja kecik disediakan. RM1 je masa tu tau.
yong tau foo ada sup.
๐Ÿ˜‹   ๐Ÿ˜‹   ๐Ÿ˜‹   sedap!
semangkuk kami habiskan kat situ je. then, beli air, 1 cup 20 sen. 
barulah kami berdua balik rumah ๐Ÿ˜Œ.
kenangan zaman kecik yg sgt menyeronokkan.
hingga kini, yong tau foo sgt sinonim dgn Macik Zah. memori indah...
๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

39 comments:

  1. cik nor klu g p.malam ini yag dicari dahulu..:)

    ReplyDelete
  2. sedapnya kak, nanti balik kampung nk request jgk lah yong tau foo makan ramai-ramai, baru syok

    kalau kat johor pun yong tau foo nya ada sup dan kuah hitam merah, tapi di kl kebanyakkannya jenis kering... kadang kalau beli dana akan buat sup sendiri kt rumah... layan bila hirup bebola tu dengan kuah

    ReplyDelete
  3. Seronok kenang kenangan lama makan Yong tau foo.
    Saya pula kenangan makan asam laksa beli di pasar malam masa sekolah.

    ReplyDelete
  4. sedapnya yong tau foo, dekat sini pun ada dia bagi pilihan sup atau sos

    ReplyDelete
  5. sedapnye yong tau foo. kita pun suka. salam kenal. done follow sini.

    ReplyDelete
  6. Suka juga Yong tau fu. Simple, sedap dan mengenyangkan

    ReplyDelete
  7. alahai sedapnyeeee. Musim hujan hujan ni sedap makan yong tau foo. Uiii... sedap2. Saya suka ni.. tapi sejak memgandung, memang pemalas nak memasak benda2 macam ni. Tapi nak makan..hahaha.

    ReplyDelete
  8. br nk tnya resepi sos yong tau foo hehe...mcm lama tk mkn..selalu bli kt psr mlm je..lama juga tk pi psr mlm

    ReplyDelete
  9. salam...
    sedap je kalau makan reramai di rumah. buat sendiri lagi lah kan.

    ReplyDelete
  10. dekat pasar malam rumah ammi (desa tasik) ada ytf sup. ammi rajin gak beratur beli. sedap

    ReplyDelete
  11. Ada kenangan mkn you tou foo... Lama dah tak mkn

    ReplyDelete
  12. Suka juga makan yong tau fu, cuma sekarang dah makin berbeza rasanya.. Tak sama macam zaman dulu-dulu.. huhuhu..

    ReplyDelete
  13. yong tau foo memang fav akak jugak

    ReplyDelete
  14. Yesss... Rindu Yong tau foo kt melaka yg ada kuah sup tu... Aiyooyooo

    ReplyDelete
  15. sangat jimat kalau buat sendiri. Kalau beli tu lebih Rm10 confirm.

    ReplyDelete
  16. Kat KL memang banyak yang tak bersup. Makan dengan kuah cicah je. Tapi on request ada je kuah sup tu. Kalau kita tak mintak diorang tak bagi. Btw, buat yong tau fu sendiri memang untung banyak :)

    ReplyDelete
  17. mmg seronok dan jimat bila buat sendiri mcm ni kan sedapnya ytf alahaii

    ReplyDelete
  18. sedapnya. dah lama tak makan. tempat saya jarang sangat jumpa makanan macam ni.

    ReplyDelete
  19. wah.. rajin awak masak yong tau foo kat umah... rach selalu makan kat luar.. now i can learn to cook with ur recipe la

    ReplyDelete
  20. Wah!!!!!!! Delicious nyer! Teruja I. Thank you for sharing. Boley kita try.

    ReplyDelete
  21. Gigih nya buat satu2 bahan utk yong tau fu ni. Mesti anak2 suka makan kan. Buat sendiri puas hati lg dpt mkn byk

    ReplyDelete
  22. Dekat mana beli sos dia ek? Susah nak jumpa sos dia yang sedap dekat pasar malam area sini

    ReplyDelete
  23. Seronok juga beryong tau foo kat rumah sendiri kan. Nak kena cari sos tu la. Kalau just buat kuah tom yam celur dengan yong tau foo pun best jugak kan. Nak buat jugalah nanti!

    ReplyDelete
  24. dulu duluu masa kecik favorite ni! hampir setiap Jumaat time pasar malam (Gombak) mesti beli yong tau foo. sebab tahu satu gerai best dan sedap. memang menjadi igauan ramai hehehe.

    sekarang ni dah kat Seremban, jarang sangat dah beli. tak pergi pasar malam pun hahaha.

    ReplyDelete
  25. Bestnya lama tak makan Yong Tau Foo hehehe kita tak pandai nak buat sosnya tu ada jualkan kat kedai hehehe bahan-bahan tu senang jer main rebus jer wakakaka nak cuba juga lah buat kat rumah jimat dan sihat makan sayur-sayur rebus ni hehehe..

    ReplyDelete
  26. feveret kita ni..kalau makan yong taufu..mmg tak berkelip mata...makan beria dan banyak holeh hehehe

    ReplyDelete
  27. Ada ya kuah yong tau fu yang dah siap..mana nak cari..sennag la macm ni..bahan lain tinggal celur je..takyah pergi pasar macm ni

    ReplyDelete
  28. kita makan yong tau fu first time kat ampang, tapi kan terkejut juga rasanya macam tak kena tekak. Second time makan lagi tapi member beli, sedap pulak. Rasanya memang nak kena makan ngan member baru sedap

    ReplyDelete
  29. Fav sis ni. Selalu tak lah buat sendiri kalau teringin..tak tahu nak wat cam mana. Kalau teringin sangat selalu beli je kat area umah mak..sabtu malam pasar malam kat sana..fuhh sedap

    ReplyDelete
  30. Siapa yang suka makan yong tow fu ini boleh lah cuba tetapi sis tak suka hihi

    ReplyDelete
  31. Cakap pasal yong tau foo ni memang penuh nostalgia. Dulu-dulu beli penuh sebakul kecik tu baru bape ringgit . Sekarang agak mahal better buat sendiri . Pernah gak try buat sendiri , puas makan dan resipi pun tak susah mana

    ReplyDelete
  32. Saya baru nk tengok resipi sos nya tu. rupanya beli yg dh siap. Hahahaha. Okaylah, nanti boleh cuba. Jimat byk kalau buat sendiri

    ReplyDelete
  33. Rajinnya buat sendiri! Kitorang selalu beli kat pasar malam je, hehe. Tak confident pulak nak buat sendiri.

    ReplyDelete
  34. ini memang menjadi kegemaran saya. wajib beli kalau ke pasar malam atau pasar minggu. tak sangka pulak yang kuahnya mudah sahaja.

    ReplyDelete
  35. untung lagi kalau boleh buat sendiri. selalu kalau beli pun dah baper rm kan dapat semangkuk tu. jimat kalau buat sendiri ni. tq ya nanti kami boleh cuba

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)