Friday, February 07, 2020

Menu Mudah-Mudah Aje | Ibu Masak

assalamualaikum ๐Ÿ˜ƒ

sharing is caring kan ha ha ha ha ha... di pagi Jumaat ni, share pasal masak-masak ler.
gigih tu amik gambar setiap kali lepas masak.
susun lauk atas pinggan. susun pinggan atas meja makan ๐Ÿ˜….
tak senang wei jadi blogger ni ha ha ha ha ha...

bukan nak menunjuk pun, jgn la salah sangka ekk.
saje suka-suka share.
ntah-ntah jadik idea utk ibu-ibu yg now sedang serabut perut nak masak pe karang-karang.

๐Ÿ‘Œ

nasi lemak ayam goreng dan sup ayam
sarapan nasi lemak di pagi Sabtu (1 Feb).
tengahari nyer, sambal & ayam goreng ada lagi, just tambah sup ayam.
dlm sup ayam tu saya masukkan kentang, carrot, suhun dan celery.

mlm nyer tu, kami gi shopping di Mydin.
beli brg dapur. byk brg da abis. anak-anak pun memasing dah ada list sendiri what to buy.
ais krim lah.
kordial sirap lah.
roti lah...
๐Ÿ˜„

sambal sotong, ketupat sotong dan kari daging umbut pisang
ni plak menu makan tghari membawa ke makan mlm utk Ahad (2 Feb).
kebetulan mr.asben baru balik dari Terengganu, tu yg ada ketupat sotong.
kari daging tu memang kami beli dari ofismet mr.asben. ohsem ๐Ÿ‘. memang buat stok.
umbut pisang tu yg buat kari tu ohsem. memang bertambah nasi 2-3 pinggan!

ahad tu kami tak ke mana.
saya menunggu TNB dtg utk tukar meter kpd smart meter.
dah sms dah buat temujanji. hu hu hu nan hado diorang dtg! ๐Ÿ˜’๐Ÿ˜’๐Ÿ˜’
esok-esok call lagi. almaklum la, weekdays kami takde, camno lah kan...

ayam goreng kunyit berlada dan taugeh goreng sos tiram
ni plak menu hari Isnin (3 Feb).

now Melaka dah jalani catu air.
berselang hari ada air dan takde air.
sepatutnya Isnin tu dijadualkan takde air dari kul 10 pagi.
alhamdulillah, balik keje dlm kul 5.30 ptg tu, paip kat dapur ada air!
apa lagi, bersilat la saya dgn secepat yg boleh masak ayam goreng kunyit berlada tu dgn taugeh goreng sos tiram.
dlm kul 8 mlm gitu, time kami sedang makan, baru la air paip dapur stop.

selasa nyer plak, ptg tu again, sampai je rumah terus menggeletek nak masak!
takut air kat paip takde uolls!!!
tau dah nak masak apa --> ikan siakap kukus limau.
siakap sekor kat Mydin RM8.90. beli la sekor kan...
target nak kukus limau atau siakap tiga rasa. 

ikan siakap kukus limau
hero of the day is the limau nipis!!! tu jer la 2 biji dah ada kat pokok tepi laman ๐Ÿ˜†.
menu Selasa (4 Feb). couple with ayam kunyit goreng berlada, baki skit dari semlm, kan...

Rabu is hari di mana mr.asben kasik saya cuti masak dinner.
sebab ada 2 pasar mlm yg kami boleh beli makanan...
samada di Bukit Katil atau di pekan Durian Tunggal. it is time utk anak-anak merdeka memilih pe nak makan.
tapi tu la.
bukan la nak masuk bakul angkat sendiri... Izzat pernah jawab pertanyaan saya bila saya bertanya dia nak beli apa kat pasar malam, begini jawapannya, "ibu masak kan lagi sedap..." ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†.

semlm masak ke Makcik Aida?
takde pon gambar ๐Ÿ˜…  ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†.
mask ler uollsss... just sebab semlm puasa. lepas masak, dah tak larat nak amik gambar ๐Ÿ˜’ ๐Ÿ˜„.

✌ babai... have a nice weekend uolls!

13 comments:

  1. betul ni, post kat blog..bukan utk menunjuk2..just share mana tau kasi idea pd kengkawan plus utk kenangan diri sendiri.
    Salam Jumaat dear!!!

    ReplyDelete
  2. mcm2 menu dia masak..kita husband or MIL yg slalu masak

    ReplyDelete
  3. Saya memang selalu beli di Mydin.
    Suka umbut pisang tapi barang dapat makan.

    ReplyDelete
  4. Ikan kukus limau Tu nampak sedap ..tetiba teringin plak hehe

    ReplyDelete
  5. perghhh semua menua menu mengancam ngancam! hahahaha. dapp dapp

    ReplyDelete
  6. waalaikumussalam. nyum nyum melazatkan ^_^

    ReplyDelete
  7. Air tangan ibu, mestilah yang paling sedap di dunia :D

    Pernah juga rasa sengsaranya air kena catu. Moga dipermudahkan segalanya, bekalan kembali pilih dsbnya

    ReplyDelete
  8. kalau saya nampak makanan memang masuk perut dulu la, dah tak ingat nak ambil gambar..haha
    ♕Tiara Sapphire♕

    ReplyDelete
  9. sedap-sedap dan variety menu. nak mintak resepi ketupat sotong sekali ternampak ayat dalam kurungan. hehe

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)