Monday, February 03, 2020

Part 1 | Jejak kaki di bandar Bangkok

assalamualaikum 😊
salam sejahtera...

minggu baru di bulan baru - Februari 2020.
"be kind to me please February..." 😊😊😊
baru start nak update blog dgn cerita jalan-jalan ke Bangkok 8 - 11 Januari lepas.
alhamdulillah. best! ohsem!
ni last minute punyer keputusan utk follow geng anak dara MakcikKepoh.
dpt green light dari mr.asben, terus la beli tiket kapal terbang. kasik duit hotel. tukar duit baht.
terus kemas beg.
1-2 minggu excited nak berjalan πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„.

entri Bangkok ni nanti akan byk gambar dari perkataan tau. ada skit la caption di setiap gambar πŸ˜ƒ.
sebab semua perkataan tu dpt dizahirkan kalau tgk gambar.

Part 1 | Jejak kaki di bandar Bangkok
lama sungguh tak naik kapal terbang. gi balik Bangkok naik kapal terbang, alhamdulillah...

Part 1 | Jejak kaki di bandar Bangkok
sebelum subuh kami dah jejak KLIA2. flight kami ke Bangkok jam 6.50 pagi.

Part 1 | Jejak kaki di bandar Bangkok
sarapan ler dulu sementara tunggu azan subuh.

Part 1 | Jejak kaki di bandar Bangkok
dlm flight pun ngap lagi πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„.

Part 1 | Jejak kaki di bandar Bangkok

Part 1 | Jejak kaki di bandar Bangkok
burnt cheese cake Air Asia ni sedap ya Allah!!! πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

Part 1 | Jejak kaki di bandar Bangkok
Bangkok πŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒ

Part 1 | Jejak kaki di bandar Bangkok
alhamdulillah... jam 9 pagi kami dah pun jejak kaki di Don Mueang Airport, Bangkok.
seronok nyer ya Allah 😍.

Part 1 | Jejak kaki di bandar Bangkok

Part 1 | Jejak kaki di bandar Bangkok

Part 1 | Jejak kaki di bandar Bangkok

Part 1 | Jejak kaki di bandar Bangkok
muka-muka happy bila phone dah dimasukkan simcard Thailand.
risau bila phone tak bernyawa! camne la nanti nak wasap mr.asben & anak-anak di Melaka tu.

settle beli simcard.
kami pun mula la mesyuarat tentang halatuju kami di Bangkok ni.
perjalanan kami selama 4 hari di Bangkok ni adalah secara sendiri. tiada travel guider.
100% guided by en.google. dan menaiki public transport.
bas.
mrt.
teksi.
keretapi.
dan yg paling mudah - grabcar. ni yg paling kerap kami gunakan.
tuk tuk?
hmmm sekalipun kami tak naik selama 4 hari di Bangkok. mahal!!!
tak seperti di Hatyai, murah dan mudah ke mana saje dgn tuk tuk.

Part 1 | Jejak kaki di bandar Bangkok
dari Don Mueang Airport, kami ambil bas ke Mo Chit BTS Station.
tiket bas nyer πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘† comel - 30 baht.

berangkut beg tu nak naik ke BTS Station πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„.
luggage kami tu nampak jer besar, tak berat pun.

berehat.... dan bergambar! πŸ˜ƒ


berehat lagi. bergambar la lagi πŸ˜„.


tunggu train nak ke Ratchathewi BTS Station. train - 40 baht.
lokasi hotel kami berdekatan situ jer, few minutes walking distance.

tu hah jam menunjukkan hampir 9.30 pagi πŸ˜€. seronoknya lah rasa hati ni sebab dah pun di bumi Bangkok...


sampai je di Ratchathewi BTS Station, discussion secara serius dulu sambil meneliti google map nak ke hotel.


aduhai πŸ˜“πŸ˜“πŸ˜“.
agak sukar nak menyampaikan diri kami-kami ni di hotel.
google map tidak membantu! dah set walking distance, ntah mana-mana yg dihalakan kami berempat.
berpusing-pusing sekitar situ.
agak letih la time tu. frust pun ada! bertanya la dgn org di sekitar - peniaga, penjaga homestay, pejalan kaki. tapi, none of them dpt tunjuk kami jalan yg benar πŸ˜’.
Allahu Akbar. frust tau! adakah diorang semua tak faham English? tak boleh baca tulisan rumi A B C D E ?
kami tunjukkan nama hotel kami pun, diorang geleng-geleng kepala je. aduhai!!!
hampir sejam jugak la kami mundar-mandir di area tu.

akhirnya, berjumpa sorang peniaga buah2an, alhamdulillah, dia beri petunjuk yg betul. kami kena seberang sungai dan lalu jambatan Chaloemla 56.
memang lega bila kami nampak hotel kami dari atas Chaloemla 56 Bridge πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡. tu diaaaa...

Patumwan House, Bangkok di tepi sungai

Patumwan House, Bangkok di tepi sungai

Patumwan House, Bangkok di tepi sungai
legaaaaa...

Patumwan House, Bangkok di tepi sungai

Patumwan House, Bangkok di tepi sungai

Patumwan House, Bangkok di tepi sungai

Patumwan House, Bangkok di tepi sungai

kul 11 pagi gitu kami sampai ke Patumwan House, Bangkok.
cantik hotelnya. tersergam indah tepi sungai. then jauh dari jalan besar, sunyi aman dan damai.
selamat sebab sekuritinya ketat. tak sewenang-wenangnya kereta luar boleh masuk tanpa lalu sekuriti.
layanan oleh receptionist amat bagus dan sgt welcoming 😌😌😌. hilang penat kita tau bila dilayan mesra.
dari selepas subuh dah naik kapal terbang. then, terus naik bas. pastu naik train... hampir sejam berjalan kaki mencari hotel πŸ˜…πŸ˜…. penat weh!

😊 legaaaaa...

then, atas sebab kami ni sampai terlalu awal, bilik belum dpt disediakan.
tapi takpe. memang sengaja kami dtg awal pagi, nak berjalan-jalan di Bangkok, kan...
so, just letak luggage di lobby. berkunci. tq Patumwan House πŸ‘.

tau dah hala tuju kami lepas tu - Pratunam Market 😎.

Part 1 | Jejak kaki di bandar Bangkok
skit la nak share location Patumwan House. memang di sekitar line BTS Station.
boleh berjalan kaki if nak ke MBK Shopping Center. and ptg pertama di Bangkok, kami nak ke Pratunam Market.

😊

11 comments:

  1. wahhh bestnya kak...

    kat bangkok tuktuk mahal ye, abisla kene ketuk kalau naik tuh...
    mesti geram je semua bila kita tanya hotel tapi masing-masing tak tau siap gelak-gelak lagi... dahla dh penat kan... nasibla jumpa orang yg boleh membantu... cantik nampak hotel nya...

    ReplyDelete
  2. wah ada burn cheesecake dlm airasia....seronok holiday ngan kwn2 sekali skala

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum
    singgah pagi isnin

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah. Selamat berjalan-jalan cari makan cuci mata 😁

    ReplyDelete
  5. Memang penat kalau keluar sebelum Subuh. Lepas tu jalan-jalan takpe dapat rehat.

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah.Boleh nampak keceriaan diwajah masing-masing..syukur.

    ReplyDelete
  7. wahhhh.. seronok dpt travel jauh2 :)

    ReplyDelete
  8. waa.. bestnya dapat peluang jalan2 mcm nie..
    sy blogwalking sini ~

    ReplyDelete
  9. Uish.. sedapnya burnt cheese cake tu..

    ReplyDelete
  10. wah bestnya dah dapat jejak bangkok. saya mampu tengok dalam drama je..hehe:P

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)