assalamualaikum & salam sejahtera 😃

sambung skit lagi kisah holiday kami di putrajaya. ni scheduled post ye. now saya dlm perjalanan ke satu tempat 😉. setelah tamat adventure kami di Monumen Alaf Baru, saya dgn excited nyer ajak mr.asben naik Cruise Putrajaya pula. dari atas monumen tu, nampak dah tasik Putrajaya yang indah luas. memang best la kalau dapat explore dari atas cruise kan.

alhamdullillah tepat masa kami byr tiket aje, terus boleh naik cruise. kami sekeluarga RM30, harga promosi utk hari tu.

Cruise Tasik Putrajaya | Aktiviti wajib jika datang ke Putrajaya

Tasik Putrajaya terletak di tengah-tengah Putrajaya. tasik buatan manusia ini mempunyai keluasan 650 hektar diwujudkan bagi membentuk suatu landskap bandar dalam taman yang tenang dan damai, selain menjadi nadi kepada sistem penghawa dingin bandar semula jadi, ia juga menjadi tempat untuk aktiviti riadah, memancing, permainan sukan air dan pengangkutan air di Putrajaya.

Cruise Tasik Putrajaya | Aktiviti wajib jika datang ke Putrajaya

Cruise Tasik Putrajaya | Aktiviti wajib jika datang ke Putrajaya

Cruise Tasik Putrajaya | Aktiviti wajib jika datang ke Putrajaya

Cruise Tasik Putrajaya | Aktiviti wajib jika datang ke Putrajaya

Cruise Tasik Putrajaya | Aktiviti wajib jika datang ke Putrajaya

Cruise Tasik Putrajaya | Aktiviti wajib jika datang ke Putrajaya

Cruise Tasik Putrajaya | Aktiviti wajib jika datang ke Putrajaya

Cruise Tasik Putrajaya | Aktiviti wajib jika datang ke Putrajaya

Cruise Tasik Putrajaya | Aktiviti wajib jika datang ke Putrajaya

Cruise Tasik Putrajaya | Aktiviti wajib jika datang ke Putrajaya

a great journey. as Malaysian, kami sekeluarga da pun naik Cruise Tasik Putrajaya. yahoooooo 😎. alhamdulillah. then, terus kami berjalan kaki ke Masjid Besi, rehatkan diri, bersihkan diri dan solat 👌.

Cruise Tasik Putrajaya | Aktiviti wajib jika datang ke Putrajaya

Cruise Tasik Putrajaya | Aktiviti wajib jika datang ke Putrajaya

waktu kami singgah di Masjid Besi, hujan turun renyai.m hmmmmm da dpt alamat dah yg mcm takde belon panas mlm ni hu hu hu! ku gagahi la juga hati ni demi nak bwk anak-anak tgk belon panas yg sedang nak dinaikkan ptg tu.

Cruise Tasik Putrajaya | Aktiviti wajib jika datang ke Putrajaya

Cruise Tasik Putrajaya | Aktiviti wajib jika datang ke Putrajaya

Cruise Tasik Putrajaya | Aktiviti wajib jika datang ke Putrajaya

Cruise Tasik Putrajaya | Aktiviti wajib jika datang ke Putrajaya

ada beberapa belon udara panas dilepaskan ptg tu. and dpt la bwk anak-anak tgk proses 2 belon udara panas tu dikembangkan. dpt explain kat Nurin & Syuhada skit pasal belon udara panas ni. dipendekkan cerita, waktu kami dinner, hujan turun dgn lebat la pulak, berserta dgn ribut!

luluh hati ku hu hu hu 😥...

Cruise Tasik Putrajaya | Aktiviti wajib jika datang ke Putrajaya

hanya 3 belon panas dpt dinaikkan mlm tu lebih kurang kul 9.00 mlm. semua org tunggu dgn sabar belon udara panas yg lain dikembangkan. termasuklah saya. time ni hujan masih turun renyai...
mr.asben dan anak-anak dlm kereta... hujan... anak-anak da penat!

Cruise Tasik Putrajaya | Aktiviti wajib jika datang ke Putrajaya

Cruise Tasik Putrajaya | Aktiviti wajib jika datang ke Putrajaya
gini rupanya. truck yg bawak belon udara panas tu semua beratur.
patutnya diorang kembangkan belon udara panas tu ikut giliran.
lebih dari 15 truck = belon udara panas yg sepatutnya dikembangkan dan dinaikkan.

akhirnya, kul 10.00 mlm lebih kurang, dgn rasminya pengumuman dibuat 😭😭😭 belon udara panas tak dpt dikembangkan & dinaikkan. bunga api pun cancel! tidaaaaakkk! sedih giler. seharian kami dok putrajaya hanya utk klimaks ni. tetiba cancel?!

hmmmmm takde rezeki anak-anak nak tgk keindahan belon udara panas tahun ni.

ni la sebabnya entry pasal belon panas putrajaya ni lambat saya update. frust teramat!

kami terus balik melaka dgn hampa 😒. namun, nasib baik sempat berbahagia di atas Cruise Tasi Putrajaya. ada la kenangan manis di bawa pulang.

😊